266
| REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Αίτηση για έγκριση του εμβολίου της στην ΕΕ κατέθεσε η Johnson & Johnson

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2021, 18:51
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Αίτηση για έγκριση του εμβολίου της στην ΕΕ κατέθεσε η Johnson & Johnson

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2021, 18:51

Η Johnson & Johnson κατέθεσε αίτηση για έγκριση του εμβολίου της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA).

Όπως διευκρινίστηκε από την EMA την Τρίτη, η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί ως τα μέσα Μαρτίου. Η διαδικασία θα είναι fast-track, προσέθεσε η  ΕΜΑ, γιατί κάποια από τα δεδομένα έχουν ήδη παρουσιαστεί στην ευρωπαϊκή Αρχή, κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson διαφέρει από αυτά που έχουν εγκριθεί ως τώρα στην ΕΕ (τα σκευάσματα της Pfizer, της Moderna και της Οξφόρδης/AstraZeneca) γιατί χρειάζεται μόνο μία δόση. Χρησιμοποιεί μια τροποποιημένη εκδοχή ενός αδενοϊού για να δώσει «οδηγίες» στα κύτταρα του οργανισμού ώστε να προκαλέσουν ανοσία στον κορονοϊό.

Επιπλέον, δεν χρειάζεται βαθιά ψύξη, αλλά συνηθισμένες συνθήκες, άρα υπάρχουν λιγότερες δυσκολίες ως προς τη μεταφορά και τη χρήση.

Η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει 1,3 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο. Συνολικά η ΕΕ έχει παραγγείλει 200 εκατ. δόσεις.

Παράλληλα με την ΕΕ το σκεύασμα είναι υπό έγκριση και στις ΗΠΑ.

Φον ντερ Λάιεν: Ετοιμη η Κομισιόν να δώσει την άδεια

Περισσότερα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια βρίσκονται καθ’ οδόν τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλωσορίζοντας την είδηση για την αίτηση της Johnson and Johnson.

Ειδικότερα, η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε:

«Χαιρετίζω τα νέα για την αίτηση της Johnson & Johnson στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων για το εμβόλιο για την COVID19. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι έτοιμη να χορηγήσει άδεια μόλις η EMA εκδώσει θετική επιστημονική γνωμοδότηση. Περισσότερα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια βρίσκονται καθ’ οδόν».

Από την πλευρά της, η επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου έκανε λόγο για ευπρόσδεκτο βήμα στις προσπάθειες της ΕΕ να εξασφαλίσει περισσότερα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...