670
Η 30χρονη Καϊάν Αλντορίνο Λόπεζ με την επίσημη τήβεννο της δημάρχου | Facebook

Αγώνα για το (βρετανικό) Γιβραλτάρ θα δώσει η νέα δήμαρχος, πρώην Μις Υφήλιος

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2017, 18:56
Η 30χρονη Καϊάν Αλντορίνο Λόπεζ με την επίσημη τήβεννο της δημάρχου
|Facebook

Αγώνα για το (βρετανικό) Γιβραλτάρ θα δώσει η νέα δήμαρχος, πρώην Μις Υφήλιος

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2017, 18:56

Η Καϊάν Αλντορίνο Λόπεζ έγινε δήμαρχος του Γιβραλτάρ σε μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές της ιστορίας του -βρετανικής κτήσης- «Βράχου». Κι όμως, είναι μόλις 30 ετών, η νεότερη δήμαρχος στην ιστορία της χερσονήσου των 30.000 κατοίκων. Τυχαίνει επίσης να είναι πρώην μοντέλο, χορεύτρια και Μις Υφήλιος 2009!

«Η Καϊάν έχει γίνει θεσμός στο Γιβραλτάρ. Δεν χρειάζεται να ξέρεις το επώνυμό της. Ολοι ξέρουν ποια είναι», είπε ο απερχόμενος δήμαρχος, Αντόλφο Κανέπα, στην τελετή την Τρίτη. Και ο αρχηγός της τοπικής κυβέρνησης Φαμπιάν Πικάρντο μίλησε για «τα όνειρα που εκπλήρωσε για όλους τους πολίτες του Γιβραλτάρ» η Αλντορίνο όταν αναδείχθηκε Μις Υφήλιος, στον παγκόσμιο διαγωνισμό ομορφιάς του 2009 που πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής.

«Ησουν Μις Γιβραλτάρ, ήσουν Μις Υφήλιος, τώρα είσαι η κυρία δήμαρχος!», της είπε ο ίδιος.

gibr
Η καλλονή Αλντορίνο με το στέμμα της «Μις Υφηλίου» στην τελετή των Καλλιστείων Ομορφιάς του 2009, στο Γιοχάνεζμπουργκ

«Είμαι περήφανη που είμαι Βρετανίδα. Το Γιβραλτάρ είναι βρετανικό και πάντα θα είναι. Γιατί να θέλουμε ποτέ να αλλάξουμε τη σημαία μας;», σχολίασε η ίδια για το ζήτημα που έχει τεθεί –κυρίως λόγω πιέσεων από τη Μαδρίτη- για την κυριότητα του Γιβραλτάρ, λόγω της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Τον βρετανικό θύλακα που βρίσκεται στη νότια Ισπανία τον διεκδικεί η ισπανική κυβέρνηση από το 1713. Εν έτει 2017, με την ευκαιρία της επικείμενης αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, η Μαδρίτη ελπίζει να μπορέσει να ανοίξει ξανά τη συζήτηση της κυριότητας του «Βράχου».

Οι Βρυξέλλες έκλεισαν το μάτι στην ισπανική κυβέρνηση, παραχωρώντας της το δικαίωμα βέτο στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το μελλοντικό καθεστώς του Γιβραλτάρ. Και η τοπική κυβέρνηση του Γιβραλτάρ αντέδρασε κατηγορώντας την ΕΕ ότι «φέρεται σαν τον απατημένο σύζυγο που ξεσπά στα παιδιά».

Ακολούθησε ένας πόλεμος δηλώσεων ο οποίος κορυφώθηκε με μία απειλή. Ο πρώην αρχηγός του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος, Μάικλ Χάουαρντ (από το 2003 μέχρι το 2005), δήλωσε ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι διατεθειμένη να κηρύξει ακόμα και τον πόλεμο προκειμένου να υπερασπιστεί το Γιβραλτάρ, κατά τον ίδιο τρόπο που το έκανε πριν από 35 χρόνια στη διαμάχη με την Αργεντινή για τα νησιά Φόκλαντ.

Η Μαδρίτη αντέδρασε ζητώντας ψυχραιμία. «Η ισπανική κυβέρνηση έχει εκπλαγεί από το πλήθος σχολίων που προέρχονται από τη Βρετανία, μια χώρα που είναι γνωστή για την ψυχραιμία της», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Ντάστις. 

Και η τοπική κυβέρνηση του Γιβραλτάρ αγωνιά να δείξει ότι δεν θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από κανέναν. «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε διαπραγματευτικό χαρτί και να γίνουμε θύμα του Brexit αφού δεν είμαστε οι υπαίτιοι του Brexit: ψηφίσαμε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, άρα το να γίνουμε στόχος ισοδυναμεί με το να επιτραπεί στην Ισπανία να συμπεριφέρεται ως νταής», δήλωσε ο Πικάρντο.

Τώρα, στον αγώνα για τη διατήρηση της βρετανικής κυριότητας μπαίνει επισήμως και η Αλντορίνο. Πριν διεκδικήσει και κερδίσει το στέμμα ομορφιάς το 2009, η ίδια εργαζόταν στο τμήμα ανθρωπίνων πόρων σε ένα νοσοκομείο για πέντε χρόνια.

Κερδίζοντας τον πρώτο τίτλο «Μις Υφηλίου» του Γιβραλτάρ , το 2011, τιμήθηκε με το βραβείο «Freedom of the City of Gibraltar» που δίνεται σε εξέχουσες προσωπικότητες της κοινότητας. Τον Μάρτιο του 2014 διορίστηκε αναπληρώτρια δήμαρχος με πρόταση που κατέθεσε ο αρχηγός της κυβέρνησης Πικάρντο στη Βουλή. Και την περασμένη Τρίτη, την πρώτη της ημέρα ως δήμαρχος, η Αλντορίνο ανακοίνωσε ότι λανσάρει την πρώτη ιστοσελίδα και τον πρώτο λογαριασμό Twitter του δημαρχείου. Δεσμεύτηκε ότι θα υπηρετεί τους ανθρώπους του Γιβραλτάρ ως κοινότητα, έθνος και οικογένεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...