260
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την παρουσίαση του νέου κόμματος και πίσω του το σύμβολό του | REUTERS

Αγκυρα: Το Κόμμα του Μέλλοντος παρουσίασε ο Αχμέτ Νταβούτογλου

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2019, 13:17
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την παρουσίαση του νέου κόμματος και πίσω του το σύμβολό του
|REUTERS

Αγκυρα: Το Κόμμα του Μέλλοντος παρουσίασε ο Αχμέτ Νταβούτογλου

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2019, 13:17

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου παρουσίασε την Παρασκευή το νέο κόμμα του, το Κόμμα του Μέλλοντος, καταγγέλλοντας την «προσωπολατρεία» και μιλώντας για την ανάγκη σεβασμού του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας, αναφερόμενος σαφώς στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Νταβούτογλου υπήρξε πρωθυπουργός υπό τον Ερντογάν στην περίοδο 2014-2016 πριν πέσει σε δυσμένεια λόγων των διαφωνιών του με τον αρχηγό του τουρκικού κράτους.

Κατά την διάρκεια τελετής στην Αγκυρα, ο Νταβούτογλου επισημοποίησε την ίδρυση του Κόμματος του Μέλλοντος και παρουσίασε το έμβλημά του, ένα φύλλο πλάτανου, που συμβολίζει τις στέρεες ρίζες, σε χρώμα πράσινο, το χρώμα του Ισλάμ, απλώνοντας έτσι το χέρι στους απογοητευμένους συντηρητικούς υποστηρικτές του κυβερνητικού κόμματος AKP.

Στην ομιλία του, ο 60χρονος πολιτικός παρουσίασε τις προτεραιότητές του στην οικονομική και εξωτερική πολιτική, αλλά κυρίως επέμεινε στο θέμα του σεβασμού του κράτους Δικαίου.

«Είναι σημαντικό για ένα κράτος Δικαίου να διαθέτει έναν πυρήνα ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Ο Τύπος δεν πρέπει να αυτολογοκρίνεται ή να λογοκρίνεται», είπε. «Το κόμμα μας απορρίπτει την προσωπολατρεία ως τρόπο άσκησης πολιτικής», πρόσθεσε. Ο Νταβούτογλου δεν ανέφερε το όνομα του Ερντογάν, αλλά όλοι ήξεραν ποιον εννοούσε.

Ο Νταβούτογλου, που έχει χρηματίσει και επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υπό τον Ερντογάν, υπήρξε ένας από τους στενότερους συνεργάτες και κοντινότερους συμμάχους του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας από το 2003.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας τον απομάκρυνε έπειτα από διαφωνίες επί σειράς θεμάτων, ανάμεσά τους και η συνταγματική μεταρρύθμιση για την μετάβαση σε ένα υπερπροεδρικό σύστημα που επιδίωξε και εξασφάλισε ο Ερντογάν κερδίζοντας την επωνυμία «σουλτάνος» από τους επικριτές του.

Σήμερα, ο Νταβούτογλου τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης αυτής της μεταρρύθμισης που «δεν εκπληρώνει τα δημοκρατικά κριτήρια».