240
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοινώνει την παραίτησή του από το κόμμα του Ερντογάν, τον Σεπτέμβριο | EPA

Τουρκία: Νέο κόμμα ανακοινώνει την Παρασκευή ο Αχμέτ Νταβούτογλου

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2019, 16:31
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοινώνει την παραίτησή του από το κόμμα του Ερντογάν, τον Σεπτέμβριο
|EPA

Τουρκία: Νέο κόμμα ανακοινώνει την Παρασκευή ο Αχμέτ Νταβούτογλου

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2019, 16:31

Νέο κόμμα ιδρύει ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, σε μία περίοδο που η γειτονική χώρα φέρεται να βρίσκεται στο στόχαστρο Ευρωπαίων και Αμερικανών, ως αποτέλεσμα της πολιτικής του «σουλτάνου» Ερντογάν.

Ο πάλαι ποτέ στενός σύμμαχος του τούρκου προέδρου, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να δημιουργήσει νέο κόμμα, όταν παραιτήθηκε, τον Σεπτέμβριο, από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επειδή διαφώνησε μαζί του και τον επέκρινε δημοσίως.

Την Πέμπτη, ο 60χρονος Νταβούτογλου κατέθεσε, στο υπουργείο Εσωτερικών, το επίσημο αίτημα για την ίδρυση του Κόμματος του Μέλλοντος, σύμφωνα με πηγή του Reuters, το οποίο θα μπορούσε να αποσπάσει ψήφους από το κυβερνητικό κόμμα. Την επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να κάνει ο ίδιος την Παρασκευή στην Αγκυρα.

«Θα ανακοινώσει τις αρχές του κόμματος και θα δώσει πληροφορίες για τα ιδρυτικά μέλη. Το νέο κόμμα θα φυσήξει νέο αέρα στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας», ανέφερε το Reuters.

Νωρίτερα φέτος, ο πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2014 έως το 2016, είχε κατηγορήσει τον Ερντογάν για την διαχείριση των οικονομικών του κόμματος ΑΚ και ότι καταπατά βασικά δικαιώματα των μελών του, όπως η ελευθερία του λόγου.

Δικό του κόμμα όμως, αναμένεται να ιδρύσει σύντομα και ο Αλί Μπαμπατζάν, επίσης πρώην πρωθυπουργός και πρώην μέλος του κόμματος του Ερντογάν, ο οποίος ήρθε σε ρήξη με τον πρόεδρό του. «Η διαδικασία βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο», δήλωσε άλλη πηγή.

Σε συνέντευξή του πρόσφατα, ο Μπαμπατζάν είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένα σκοτεινό τούνελ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...