632
Η 21χρονη χορεύτρια Σοράγια καλεσμένη σε εκπομπή της γαλλικής TV. O δημοσιογράφος δεν έχει πρόβλημα να της επιτεθεί. Ε, άντρας είναι... | YouTube

Γυναίκες εναντίον (γάλλων) πολιτικών

Μαρίσσα Δημοπούλου Μαρίσσα Δημοπούλου 21 Οκτωβρίου 2016, 17:12
Η 21χρονη χορεύτρια Σοράγια καλεσμένη σε εκπομπή της γαλλικής TV. O δημοσιογράφος δεν έχει πρόβλημα να της επιτεθεί. Ε, άντρας είναι...
|YouTube

Γυναίκες εναντίον (γάλλων) πολιτικών

Μαρίσσα Δημοπούλου Μαρίσσα Δημοπούλου 21 Οκτωβρίου 2016, 17:12

Οταν τον Μάιο του 2016 βγήκαν στο φως οι καταγγελίες γυναικών κατά του τότε αντιπροέδρου της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Ντενί Μποπέν, για σεξουαλική παρενόχληση, οι περισσότεροι άνδρες βουλευτές έκαναν χαβαλέ. Ασφαλώς ο ίδιος Μποπέν αναγκάστηκε να παραιτηθεί, «για να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του», όπως ισχυρίστηκε, αλλά δεν ακολούθησε ποτέ ένας ουσιαστικός διάλογος για τη συμπεριφορά ανδρών απέναντι στις γυναίκες.

Ποιος διάλογος; Το ίδιο το βράδυ που μαθεύτηκε ότι ο αντιπρόεδρος έστελνε εκατοντάδες μηνύματα σε τουλάχιστον οκτώ γυναίκες, στρίμωχνε συναδέλφους του σε διαδρόμους, έλεγε σε μέλη του κόμματός του ότι «θέλει να τις σοδομίσει», οι υπόλοιποι πολιτικοί πήραν έμπνευση! «Οταν σε βλέπω, θέλω να σου κάνω ένα Μποπέν», είπε ένας γάλλος πολιτικός στην Ορόρ Μπερζέ, η οποία είναι μέλος του κόμματος του Νικολά Σαρκοζί. Ευθύς αμέσως, η γυναίκα τον κατήγγειλε. Αλλά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο France 2, ο (αρσενικός) δημοσιογράφος τη ρώτησε: «έχεις δεχθεί ποτέ πραγματική σεξουαλική επίθεση;»

Πρέπει δηλαδή να δεχθούν οι γυναίκες ότι αυτή η συμπεριφορά είναι φυσιολογική; Ηταν φυσιολογικά τα σχόλια του αμερικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ για το αιδοίο, η συνήθειά του να εισβάλει στα καμαρίνια μοντέλων για να χαζέψει τα κορμιά τους και η συνήθειά του να απλώνει το χέρι του κάτω από τις φούστες γυναικών;

στρ
Καταγγελίες γυναικών συνοδεύονται με το σύννεφο που έχει αφήσει στη γαλλική πολιτική ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν (Reuters)

Είναι φυσιολογικό να βουτά ένας παρουσιαστής στο στήθος μίας γυναίκας κατά τη διάρκεια μίας τηλεοπτικής εκπομπής, στον αέρα; Η γυναίκα αυτή, η 21χρονη Σοράγια, ως καλεσμένη της εκπομπής TPMP του γαλλικού σταθμού C8, κλήθηκε να υποδυθεί την Κιμ Καρντάσιαν – εξ ου και το κολλητό μαύρο φόρεμα που πιέζει το στήθος. Σαν να μην έφτανε αυτό, στο τέλος της παρουσίασης, ένας από τους δημοσιογράφους έσκυψε και τη φίλησε στο στήθος. Οσο άνετος και σχεδόν χαριτωμένος ήταν ο δημοσιογράφος κάνοντας κάτι που του φαινόταν φυσιολογικό, τόσο συγκρατημένη προσπάθησε να εμφανιστεί εκείνη, γιατί βρισκόταν στον αέρα. Χαμογέλασε και αμήχανα έφτιαξε την τιράντα της.

Αργότερα, βέβαια, παραπονέθηκε: «Δεν είμαι αντικείμενο, γυναίκα είμαι». Ευτυχώς, πολλοί τηλεθεατές συμφώνησαν. Πάνω από 250 άτομα έκαναν παράπονα στο κανάλι, επενέβη η (γυναίκα) υπουργός Δικαιωμάτων Γυναικών Λοράνς Ροσινιόλ, ακόμη και το Συμβούλιο Ραδοτηλεόρασης. Δεκάδες χρήστες στο Twitter ζητούν να γίνει ποινική δίωξη κατά του παρουσιαστή. Κι όμως, εκείνος όταν παρακολούθησε την εκπομπή στα παρασκήνια, σύμφωνα με το Marianne, γελούσε. Να πώς απολογήθηκε αργότερα (στο Twitter!): «Συγγνώμη, φταίει το χέρι του πιθήκου», είπε προσθέτοντας μία χαριτωμένη, ντροπαλή φατσούλα. Κι ο παρουσιαστής της εκπομπής, Σιρίλ Χανούνα, είπε ότι «δεν είναι και τίποτα σοβαρό».

Στη Γαλλία που η απαγόρευση του μπουρκίνι είναι κάτι σοβαρό το οποίο υπαγορεύει ο νόμος, «δεν είναι σοβαρό» να φιλάει ένας άνδρας παρουσιαστής μία γυναίκα στο στήθος, όταν μάλιστα εκείνη είχε μόλις επισημάνει ότι δεν θέλει να τη φιλήσει κανείς, ούτε στο μάγουλο! Είναι το φαινόμενο Ντομινίκ Στρος Καν. Η δύναμη που ξαφνικά αισθάνονται ότι έχουν κάποιοι άνδρες όταν αποκτήσουν εξουσία – ή την ψευδαίσθησή της. Αλλά και οι γυναίκες πολιτικοί έχουν στα χέρια τους εξουσία. Δημιούργησαν ένα site όπου θα καταχωρείται κάθε σοβαρή ή «ασόβαρη» κίνηση ή φράση ανδρών που προσβάλλει γυναίκες. «Οι σεξιστικές λεκτικές επιθέσεις και συμπεριφορές είναι ένα καθημερινό φαινόμενο στη Βουλή», είπε η Σαρλότ Λεστιέν, μία από τις ιδρύτριες του site και εργαζόμενη στη Βουλή. «Είτε προέρχονται από εκλεγμένους βουλευτές είτε από το προσωπικό εργαζομένων».

coll

Η διαδικτυακή πλατφόρμα που καλεί γυναίκες να καταθέσουν τις εμπειρίες τους λέγεται «Chair Collaboratrice». Η μετάφραση, όπως ακούγεται, είναι «αγαπητή συνάδελφε» αλλά στην πραγματικότητα σημαίνει «σάρκα συνάδελφε». Ηδη έχουν αναρτηθεί μαρτυρίες γυναικών. Μία γυναίκα αφηγήθηκε ότι είχε μία συνάντηση με έναν βουλευτή ο οποίος ξαφνικά έκανε μία παρένθεση: «Ξέρεις, έχει πλάκα, δεν έχω κοιμηθεί ποτέ με μία Αραβα…»

Μία άλλη γυναίκα, ανώνυμη, δήλωσε ότι την πρώτη της ημέρα ως εργαζόμενη στη βουλή, ο προϊστάμενός της της έκανε μασάζ στους ώμους. Εκείνη το ίδιο βράδυ ρώτησε τον σύζυγό της εάν κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό για πρώτη ημέρα στη δουλειά. Εμεινε στη Βουλή μόλις πέντε μήνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...