663
Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του στη Βουλή στη συζήτηση για την οικονομία - και άλλα δαιμόνια | SOOC

Αφωνία Τσίπρα για Ρουβίκωνα, πολλές παροχές, και κατηγορίες σε Μητσοτάκη για… υπονόμευση!

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2018, 12:43
Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του στη Βουλή στη συζήτηση για την οικονομία - και άλλα δαιμόνια
|SOOC

Αφωνία Τσίπρα για Ρουβίκωνα, πολλές παροχές, και κατηγορίες σε Μητσοτάκη για… υπονόμευση!

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2018, 12:43

Μια ωραιοποιημένη εικόνα της ελληνικής οικονομίας, επικαλούμενος τα ποσοστά και τα στατιστικά στοιχεία που τον βόλευαν, περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για το περίφημο «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης», με αφορμή το αίτημα της Φώφης Γεννηματά για την επόμενη ημέρα και την αναγκαιότητα εκλογών.

Ο κ. Τσίπρας φόρεσε τον μανδύα που συχνά φορά στις μάχες του στην Ολομέλεια. Αυτόν των υποσχέσεων προς το κομματικό ακροατήριο και του αγώνα μέχρις εσχάτων κατά των πολιτικών του αντιπάλων. Αίσθηση, για παράδειγμα, προκάλεσε το γεγονός ότι στην πρωτολογία του δεν καταδίκασε τις απειλές του Ρουβίκωνα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για τον κ. Τσίπρα αυτή η συζήτηση ήταν ακόμη μία ευκαιρία να επιτεθεί στη ΝΔ και στον πρόεδρό της. Είπε ότι τελικά το 2014 η χώρα δεν είχε καν πλεόνασμα και υπερασπίστηκε αυτά της δικής του κυβέρνησης. Συνέχισε λέγοντας ότι «η Ελλάδα της ύφεσης, της εργασιακής ανασφάλειας και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, η Ελλάδα της διαφθοράς και του ηθικού εκφυλισμού, της κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους και της απαξίωσης της Υγείας και της Παιδείας, έχει περάσει οριστικά στο παρελθόν» επιμένοντας στο αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια. «Τον Αύγουστο του 2018 τα μνημόνια αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο, αυτή είναι οριστική, αμετάβλητη, αμετάκλητη εξέλιξη».

Και συνέχισε λέγοντας για τον πρόεδρο της ΝΔ: «Θα ακούσουμε κινδυνολογικά, καταστροφικά σενάρια σήμερα, έχουμε  συνηθίσει να τα ακούμε αλλά να μη τα βλέπουμε», όπως και ότι «κάποιοι προσεύχονται για παράταση του μνημονίου και των εξωτερικών καταναγκασμών».

«Πώς να πάρουν σοβαρά οι πολίτες τη ΝΔ όταν διαψεύδονται σε κάθε πρόβλεψή τους;» ρώτησε.

«Οσο θα απομακρυνόμαστε από τον στενό κορσέ των προγραμμάτων προσαρμογής, τόσο πιο σαφείς θα γίνονται οι διαφορές μεταξύ της δικής μας και της δικής σας πολιτικής» είπε, για να συμπληρώσει: «Και αυτό είναι που φοβάστε πάνω από όλα. Γι’ αυτό ανατριχιάζετε με την προοπτική εξόδου από τα μνημόνια. Γι’ αυτό φοβάστε τον Σεπτέμβρη του 2018. Γι’ αυτό διαρκώς υπονομεύετε. Γιατί καταλαβαίνετε πια ότι η παρένθεση δεν κλείνει. Μένει ανοιχτή και θα παραμείνει και την επόμενη τετραετία, για χάρη του ελληνικού λαού. Για να ανασυγκροτήσουμε την ελληνική οικονομία, κρατώντας την κοινωνία όρθια».

Αλλά ο κ. Τσίπρας δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Εφθασε στο σημείο να κατηγορήσει τον κ. Μητσοτάκη ότι έχει μετατρέψει τη ΝΔ σε κόμμα διαμαρτυρίας και υπονόμευσης. «Θα μνημονεύεστε ως ο πολιτικός αρχηγός που μετέτρεψε μια ιστορική παράταξη σε κόμμα καταστροφολογίας, διαμαρτυρίας και υπονόμευσης της οικονομίας» είπε ο κ. Τσίπρας. Είναι ο ίδιος κ. Τσίπρας που την περίοδο 2012-2015 είχε κάνει ό,τι μπορούσε για να υπονομεύσει την προσπάθεια των προηγούμενων κυβερνήσεων να βγάλουν (νωρίτερα) τη χώρα από την κρίση, αλλά αυτά δεν τα θυμάται ο Πρωθυπουργός.

«Αυτό που δεν πετύχατε εσείς το πετύχαμε εμείς – με κόπο, θυσίες και σχέδιο βγάλαμε τον κόπο από το έρεβος και τον οδηγούμε σε εποχή δίκαιης ανάπτυξης και δικαιοσύνης» θριαμβολόγησε.

Απηύθυνε μάλιστα τέσσερα ερωτήματα προς τον κ. Μητσοτάκη: Αν συμφωνεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού και με την αποφυγή του λοκάουτ. Ακόμη, αν συμφωνεί με τη μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της εργασιακής κανονικότητας.

«Προφανώς τα ερωτήματα είναι ρητορικά. Γνωρίζουμε ήδη την απάντηση» απάντησε μόνος του ο Αλέξης Τσίπρας.

Για το σχέδιο της ΝΔ είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας ότι περιλαμβάνει «μνημόνια, απολύσεις, περικοπές, ξεπούλημα».

«Πετυχαίνουμε εκεί που απέτυχαν τρεις δικές σας κυβερνήσεις. Ανοίγουμε δρόμο ελπίδας και προοπτικής για τη χώρα. Ο,τι και να κάνετε, δεν θα καταφέρετε να γυρίσετε πίσω. Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω. Φεύγει μπροστά, φεύγει από τα μνημόνια, μπαίνει σε μια νέα εποχή» υπογράμμισε τέλος ο κ. Τσίπρας.

Παράθυρο για κοινωνικό μέρισμα

Επιπλέον ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις οποίες έχει εξαγγείλει η υπουργός Εργασίας, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ για «εργασιακό Μεσαίωνα».

Ακόμη, υποσχέθηκε αύξηση των μισθών για ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης, αρχίζοντας από τον κατώτατο μισθό, αλλά άφησε ανοιχτό το παράθυρο για τη χορήγηση νέων επιδομάτων στους συνταξιούχους το 2018.

Επισήμανε ότι «το 2016 και 2017 δώσαμε κοινωνικό μέρισμα, που αγγίζει 2 δισ. ευρώ, σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη. Θεωρούμε ότι θα καταφέρουμε να πράξουμε το ίδιο και το 2018, με βάση τις δημοσιονομικές μας προβλέψεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...