249
Κάθε λόγο να δείχνει ευχαριστημένη είναι η επικεφαλής της AfD Αλις Βάιντελ | REUTERS/Hannibal Hanschke

Γερμανία: Πρώτη φορά δεύτερο κόμμα η ακροδεξιά AfD

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2018, 10:20
Κάθε λόγο να δείχνει ευχαριστημένη είναι η επικεφαλής της AfD Αλις Βάιντελ
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Γερμανία: Πρώτη φορά δεύτερο κόμμα η ακροδεξιά AfD

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2018, 10:20

Οσο η κυβέρνηση της Γερμανίας κλυδωνίζεται εξαιτίας του Προσφυγικού, η ακροδεξιά ενισχύει την παρουσία της – δημοσκοπικά τουλάχιστον.

Σε έρευνα του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της εφημερίδας Bild η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) αναδεικνύεται σε δεύτερη πολιτική δύναμη με 17,5%.

Είναι το υψηλότερο ποσοστό που εμφανίζεται να συγκεντρώνει από την ίδρυσή της, ενώ εκτοπίζει από τη δεύτερη θέση τους Σοσιαλδημοκράτες, έναν από τους δύο παραδοσιακούς πυλώνες εξουσίας στη Γερμανία.

Αναλυτικότερα, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CDU/CSU) μένουν σταθερά στο 29%, ενώ το SPD συρρικνώνεται στο 17%, με απώλειες δύο μονάδων από την προηγούμενη μέτρηση.

Οι Φιλελεύθεροι κερδίζουν μία μονάδα και ανεβαίνουν στο 9,5%, ενώ σταθερά παραμένουν τα ποσοστά για την Αριστερά (11%) και τους Πράσινους (12%).

Σε άλλη δημοσκόπηση που έγινε μόνο στη Βαυαρία, ενόψει των κρίσιμων εκλογών του Οκτωβρίου, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) του Χορστ Ζεεχόφερ παραμένει σταθερή στο 38%.

Οπως φαίνεται στην δημοσκόπηση που διενήργησε το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών RTL n-tv, η CSU χάνει δέκα ποσοστιαίες μονάδες από το ποσοστό (47,7%) που κατέγραψε στις προηγούμενες κρατιδιακές εκλογές το 2013 και της εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό Κοινοβούλιο.

Πτώση σημειώνεται και στα ποσοστά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), το οποίο περιορίζεται στο 12% (20,6% στις εκλογές του 2013).

Αντιθέτως, οι Πράσινοι σχεδόν διπλασιάζουν τα ποσοστά τους, φθάνοντας το 15% (8,6% το 2013), όπως και οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι ανεβαίνουν στο 6% (3,3% το 2013).

Η Αριστερά σημειώνει οριακή άνοδο, από το 2,1% στο 3%, ενώ η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), στην πρώτη εμφάνισή της, συγκεντρώνει ποσοστό 14%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...