385
Ο Μπρετ Κάβανο κατά την ανακοίνωση της επιλογής στον Λευκό Οίκο | REUTERS/Jim Bourg

Ενας συντηρητικός εφέτης η επιλογή του Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2018, 08:47
Ο Μπρετ Κάβανο κατά την ανακοίνωση της επιλογής στον Λευκό Οίκο
|REUTERS/Jim Bourg

Ενας συντηρητικός εφέτης η επιλογή του Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2018, 08:47

Μια επιλογή που είναι σε θέση να στρέψει το Ανώτατο Δικαστήριο για τις επόμενες δεκαετίες προς μια συντηρητικότερη κατεύθυνση είναι αυτή του Ντόναλντ Τραμπ για την κενή έδρα στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Με τον συνήθη θεματικό τρόπο ανακοίνωσε ότι χρίζει υποψήφιο τον Μπρετ Κάβανο.

Πρόκειται για 53χρονο εφέτη στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, του οποίου ο διορισμός είχε επικυρωθεί έπειτα από σκληρή μάχη στη Γερουσία, ενώ είχε συμμετάσχει τη δεκαετία του 1990 στις έρευνες εναντίον του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Πρόκειται να αντικαταστήσει τον συντηρητικό δικαστή Αντονι Κένεντι, ο οποίος ανακοίνωσε στις 27 Ιουνίου ότι συνταξιοδοτείται σε ηλικία 81 ετών.

Σήμερα το Δικαστήριο θεωρείται ότι έχει μια ελαφρά πλειοψηφία με 5-4 υπέρ των συντηρητικών. Ο διορισμός του Κάβανο δεν θα αλλάξει την αναλογία, αλλά μπορεί να σπρώξει τη συντηρητική ομάδα ακόμη πιο πολύ προς τα δεξιά ειδικά σε θέματα όπως οι εκτρώσεις και ο έλεγχος της οπλοκατοχής.

Ο Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο του Κάβανο, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγο και τις κόρες τους. «Αψογο βιογραφικό,λαμπρός δικαστικός, καθαρή γραφή», ήταν μερικά από όσα είπε ο Τραμπ για την επιλογή του.

Απόφοιτος του Γέιλ, ο Κάβανο είναι πιστός καθολικός ενώ είχε πάει σε σχολείο Ιησουιτών, γράφει το BBC. Στο παρελθόν ήταν και βοηθός του δικαστή Κένεντι που καλείται να αντικαταστήσει.

Σε άρθρο του σε νομική επιθεώρηση το 2009 είχε υποστηρίξει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της θητείας του πρέπει να έχει ένα είδος ασυλίας από έρευνες για ποινικά και αστικά αδικήματα.

Ο Κάβανο πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία με απλή πλειοψηφία την οποία ήδη έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Τα εννέα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι πρακτικά ισόβια, καθώς δεν υπάρχει όριο θητείας, αν και πάντα μπορούν να αποχωρήσουν όταν φτάσουν σε προχωρημένη ηλικία.

Ο διορισμός δικαστή της επιλογής του δίνει στον Τραμπ την μοναδική δυνατότητα να διαμορφώσει ο ίδιος την πολιτική του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις επόμενες δεκαετίες. Είχε μάλιστα την τύχη να ορίσει δύο δικαστές και η επιλογή προσώπων, που γενικά είναι συντηρητικά, είναι συνεπής με την ιδεολογία του.

Η πρώτη ευκαιρία δόθηκε με τον αιφνίδιο θάνατο του γενικά συντηρητικού δικαστή Αντονίν Σκαλία. Αν και πέθανε το 2016 κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα, οι Ρεπουμπλικάνοι εμπόδισαν όσο μπορούσαν την αναγγελία μέχρι να περάσει η πρωτοβουλία στον Τραμπ.

Ο Νιλ Γκόρσατς ήταν πάντως μια επιλογή που έγινε δεκτή με θετικά σχόλια και από τις δύο πλευρές. Είναι καταρτισμένος δικαστής, μετριοπαθής και συντηρητικών τάσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...