576
Και οι 12 της ομάδας των Αγριόχοιρων είναι ξανά σώοι και ασφαλείς | theguardian.com

Ολοι ξανά στο φως! Απελευθερώθηκαν και οι τελευταίοι της σπηλιάς!

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2018, 08:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/07/2018, 15:00
Και οι 12 της ομάδας των Αγριόχοιρων είναι ξανά σώοι και ασφαλείς
|theguardian.com

Ολοι ξανά στο φως! Απελευθερώθηκαν και οι τελευταίοι της σπηλιάς!

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2018, 08:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/07/2018, 15:00

Τέλος σε μια από τις πιο δύσκολες διασώσεις των τελευταίων ετών αλλά και μία από τις επιτυχημένες μπήκε την Τρίτη στη Ταϊλάνδη με τη διάσωση των 12 παιδιών και του προπονητή τους που είχαν παγιδευτεί σε ένα σπήλαιο από τις 23 Ιουνίου.

Τέσσερις την Κυριακή, τέσσερις τη Δευτέρα και άλλοι τέσσερις με τον προπονητή τους την Τρίτη. Η επιχείρηση των ταϊλανδικών ειδικών δυνάμεων με τη συμβολή ειδικών από πολλές χώρες έφτασε στο τέλος της με επιτυχία, πιο γρήγορα από το χρονοδιάγραμμα. Και οι «Αγριόχοιροι» όπως λέγεται η ποδοσφαιρική ομάδα στην οποία ανήκουν τα παιδιά μπορεί και πάλι να είναι ενιαία.

Την Τρίτη επαναλήφθηκε ο αγώνας με τον χρόνο για να διασωθούν οι εγκλωβισμένοι και να αποφύγουν τα συνεργεία τις βροχές που απειλούσαν να πλημμυρίσουν το σπήλαιο και να δυσχεράνουν σημαντικά το έργο τους.

Ηταν μια δύσκολη επιχείρηση μέσα από πλημμυρισμένες στοές και επικίνδυνα σημεία. Παιδιά και διασώστες πρέπει να περπατήσουν και να κολυμπήσουν σε πλημμυρισμένους διαδρόμους, να καταδυθούν και να συρθούν από στενά περάσματα.

Οι δημοσιογράφοι που έχουν κατακλύσει την περιοχή, αλλά παραμένουν σε απόσταση από την είσοδο του σπηλαίου, μετέδωσαν ότι υπήρξε κινητικότητα και μεταφορά των παιδιών με το φορείο σε ασθενοφόρο.

Αυτή η εικόνα και τα ελικόπτερα που πετούν για το νοσοκομείο είναι η γνώριμη ένδειξη της διάσωσης. Και κάθε φορά χειροκροτούνται θερμά.

Rescue personnel walk in a cave at the Tham Luang cave complex during a mission to evacuate the remaining members of a soccer team trapped inside, in Chiang Rai, Thailand July 9, 2018, in this photo obtained from social media. MANDATORY CREDIT. Twitter @elonmusk/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES MANDATORY CREDIT.
Το εσωτερικό της σπηλιάς σε φωτογραφία που ανέβασε στο Twitter o Ελον Μασκ (Twitter @elonmusk/via REUTERS)

Ο καιρός ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για την έναρξη των επιχειρήσεων διάσωσης την Τρίτη. Αξιωματούχος της επιχείρησης σε ερώτημα αν οι εναπομείναντες μικροί ποδοσφαιριστές και ο προπονητής τους θα διασώζονταν όλοι μαζί σήμερα Τρίτη, απάντησε: «Εξαρτάται από το σχέδιο. Εμείς έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο για τέσσερις ανθρώπους επομένως εάν θέλουν να βγάλουν πέντε στην επιφάνεια (την ίδια ώρα), τότε πρέπει να αλλάξουμε το σχέδιο».

Αυτή την εβδομάδα αναμένονταν στην περιοχή ισχυρές βροχοπτώσεις που θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν εκ νέου τα σπήλαια με ταχείς ρυθμούς.

2018-07-10T113339Z_1106280439_RC1CB82DA990_RTRMADP_3_THAILAND-ACCIDENT-CAVE
Κόσμος κοντά στο σπήλαιο που πανηγυρίζει τη διάσωση (REUTERS/Tyrone Siu)

Η ομάδα των ξένων δυτών και των ανδρών των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης απεγκλώβισε τέσσερα αγόρια την Κυριακή και άλλα τέσσερα τη Δευτέρα. Όλα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο για τις απαραίτητες εξετάσεις και για να πάρουν δυνάμεις μετά από δύο εβδομάδες ταλαιπωρίας.

Η επιχείρηση της Δευτέρας διεξήχθη ομαλότερα σε σύγκριση με την Κυριακή και διήρκησε δύο ώρες λιγότερο καθώς οι διασώστες είχαν εξασκηθεί στις απαιτούμενες ενέργειες.

«Το βασικό είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερες από 20 ώρες για να προετοιμαστούμε» ανέφερε αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Εάν ο θεός της βροχής μας βοηθήσει, τότε πιθανόν θα μπορούμε να εργαστούμε ταχέως. Όμως, εάν ο θεός της βροχής δεν βοηθήσει, τότε θα είναι δύσκολο».

Η σωματική και η ψυχική υγεία των οκτώ πρώτων παιδιών που είχαν βγει, σύμφωνα τουλάχιστον με τις Αρχές. Ολα είναι απύρετα και θα παραμείνουν υπό παρακολούθηση για τουλάχιστον μία εβδομάδα, ωστόσο δύο από αυτά λαμβάνουν αγωγή για πιθανή λοίμωξη στους πνεύμονες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...