429
Οι παίκτες της Ιαπωνίας πανηγυρίζουν με τους οπαδούς την ιστορική νίκη επί της Κολομβίας. Μετά οι οπαδοί καθάρισαν το στάδιο! | REUTERS/Ricardo Moraes

Σε τι η Ιαπωνία και η Σενεγάλη είναι ήδη πρωταθλήτριες κόσμου στο Μουντιάλ

Οι παίκτες της Ιαπωνίας πανηγυρίζουν με τους οπαδούς την ιστορική νίκη επί της Κολομβίας. Μετά οι οπαδοί καθάρισαν το στάδιο!
|REUTERS/Ricardo Moraes

Σε τι η Ιαπωνία και η Σενεγάλη είναι ήδη πρωταθλήτριες κόσμου στο Μουντιάλ

Δεν ξέρω εάν η Ιαπωνία θα καταφέρει να κερδίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που τώρα διεξάγεται στην Ρωσία. Ισχνές είναι οι πιθανότητες, αν και όπως γνωρίζετε και από το Euro του 2004 η μπάλα είναι στρογγυλή, που σημαίνει ότι καμιά φορά κάνει και κάποια εντελώς αψυχολόγητα γκελ, κάτι που κάνει το ποδόσφαιρο πράγματι το πιο συναρπαστικό άθλημα στον κόσμο.

Οι οπαδοί της Ιαπωνίας όμως, έχουν ήδη κάνει κάτι μοναδικό, και δεν νομίζω πως έχουν σε αυτό άλλον αντίπαλο, παρά μόνο ίσως έναν. Μετά από κάθε τους παιχνίδι, και μάλιστα μόλις ο διαιτητής σφυρίξει τη λήξη του, αρχίζουν όλοι μαζί και καθαρίζουν απ’ άκρη σ’ άκρη το μέρος της εξέδρας όπου κάθονται, όχι μόνον αυτοί, αλλά πολλές φορές και οι αντίπαλοι οπαδοί, ανάμεικτα.
Την περασμένη Τρίτη, στον τελευταίο αγώνα τους με την Κολομβία, την οποία και κέρδισαν με 2-1, οι ιάπωνες οπαδοί ξεδίπλωσαν αμέσως τις σακούλες σκουπιδιών που είχαν φέρει μαζί τους, και έβαλαν μέσα σε αυτές ό,τι είχε πέσει κάτω από φαγητό, αναψυκτικά, φυλλάδια, πρόγραμμα αγώνος, κλπ.

Ο Αλεξ Ουόρντ, από την ενημερωτική ιστοσελίδα Vox.com, ζήτησε από τον εκπρόσωπο της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ουάσιγκτον, να του σχολιάσει αυτό που, όπως είπε, «δεν βλέπουμε ποτέ εμείς στην Αμερική μετά από οποιονδήποτε αγώνα».

«Ήμαστε ενθουσιασμένοι από την νίκη της εθνικής μας ομάδας, αλλά και από την συμπεριφορά των παθιασμένων οπαδών μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο», είπε ο Τακεχίρο Σιμάντα. «Από τα παιδικά τους χρόνια οι Ιάπωνες πολίτες μαθαίνουμε τη ρήση “μη ρίχνεις ποτέ βρωμιά στο πηγάδι που σου χαρίζει καθαρό νερό”. Μάθαμε να σεβόμαστε τον ανταγωνισμό, και να εκτιμούμε τις αξίες και το πνεύμα του ευ αγωνίζεσθε εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων».

2018-06-19T134649Z_694441626_RC198A651A40_RTRMADP_3_SOCCER-WORLDCUP-COL-JPN
Οι οπαδοί της Ιαπωνίας και οι οπαδοί της Κολομβίας στην ίδια κερκίδα (Reuters)

Oμως, τα ακόμα καλύτερα νέα είναι ότι την ίδια ημέρα, Τρίτη, και οι οπαδοί της Σενεγάλης έκαναν ακριβώς το ίδιο πράγμα μετά από την λήξη του δικού τους αγώνα με την Πολωνία, στον οποίο μάλιστα και ηττήθηκαν. Δεν ξέρουμε εάν οι Σενεγαλέζοι παραδειγματίστηκαν από την καθαριότητα των Ιαπώνων, η οποία όντως έχει γίνει θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ή εάν και εκείνοι είναι από τη φύση ή και την παιδεία τους έτσι σωστοί.

Oπως και να έχει, την προσεχή Κυριακή οι δύο αυτές χώρες, θα βρεθούν αντίπαλες στο Μουντιάλ. Μπορεί η Σενεγάλη να θεωρείται φαβορί από τους «μπούκηδες», αλλά στον αγώνα της κερκίδας το αποτέλεσμα είναι ήδη γνωστό: νικήτριες και οι δύο.

YΓ: O,τι γράψαμε εδώ, νομίζω πως είναι αρκετά. Τα αυτονόητα, συγκριτικά συμπεράσματα που θα μπορούσαν να γεμίσουν άλλες δέκα σελίδες και να μας μαυρίσουν τη ψυχή, περιττεύουν. Τα ξέρουμε όλοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...