477
|

Βενιζέλος: Ντροπή αν έδωσαν τη συμφωνία για χρέος και δάνεια

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2018, 13:55

Βενιζέλος: Ντροπή αν έδωσαν τη συμφωνία για χρέος και δάνεια

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2018, 13:55

Ντροπιαστικό για τη χώρα χαρακτήρισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος το ενδεχόμενο συσχετισμού της οικονομικής κρίσης με παραχωρήσεις στην εξωτερική πολιτική, κληθείς να σχολιάσει όσα είπε δημοσίως ο διαγραφείς από τους ΑΝΕΛ βουλευτής Δημήτρης Καμμένος σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ.

«Αυτά αν αληθεύουν είναι τραγικά» είπε ο κ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ελέγχοντας πάντως την αξιοπιστία των λεγομένων του βουλευτή σχετικά με τη σύνδεση της συμφωνίας με το ζήτημα του χρέους, τον ΕΝΦΙΑ και άλλα θέματα οικονομικής φύσεως . Και αυτό, τόνισε, γιατί πρώτη φορά έχουμε την ευτελιστική διασύνδεση της οικονομικής κατάστασης της χώρας με την εξωτερική πολιτική.

Οπως ξεκαθάρισε, επί των προηγούμενων κυβερνήσεων (όταν ο ίδιος βρέθηκε σε θέση αντιπροέδρου ή υπουργού Εξωτερικών) ποτέ και κανείς δεν έθεσε  ζήτημα συσχετισμού της οικονομικής κρίσης και των οικονομικών αναγκών της χώρας με παραχωρήσεις στην εξωτερική πολιτική. «Αν αυτό που λέει ο κ. Καμμένος, στην αξιοπιστία του οποίου δεν επενδύω τίποτα, επενδύω ένα πολύ μεγάλο μηδενικό εν πάση περιπτώσει, αν αληθεύουν αυτά τα οποία φέρεται να έχουν συμβεί στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, είναι ντροπή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ουδείς μέχρι το 2015 που παραδώσαμε εμείς την κυβέρνηση, τόλμησε και διανοήθηκε, το λέω ρητά και κατηγορηματικά, να έρθει να μας πει, ελάτε να συμψηφίσουμε την οικονομική σας ανάγκη, τη διαπραγμάτευση για δάνεια, τη διαπραγμάτευση για το χρέος με την εξωτερική πολιτική, με το θέμα του ονόματος, με το θέμα της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες με την Αλβανία ή πολύ περισσότερο με τα Ελληνοτουρκικά ή με το Κυπριακό, ουδείς ποτέ».

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος επανέλαβε εξάλλου πώς είναι υπέρ τη λύσης αλλά όχι όπως αυτή που ήρθε με τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ: «Η διαφωνία μου με αυτό που τελικά υπεγράφη έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει η ορθή και λειτουργική λύση για την ιθαγένεια και για τη γλώσσα και δεν υπάρχει σωστός συγχρονισμός σε σχέση με την ένταξη στο ΝΑΤΟ.  Αυτά τα τρία σημεία, τα οποία τα είδαμε ανάγλυφα μπροστά μας με την ομιλία που έκανε ο κύριος Ζάεφ, ο οποίος την έκανε σκοπίμως και ευφυώς, για να υπάρχει ένα στοιχείο ιστορικής ερμηνείας, ας το πούμε έτσι, της υπογραφής που έβαλε ο υπουργός του των Εξωτερικών στη συμφωνία αυτή, λέγοντας ‘οι Ελληνες και οι Μακεδόνες, οι Μακεδόνες και οι Ελληνες’, χρησιμοποιώντας, δηλαδή, τον όρο κατά τη δική του εκδοχή και ερμηνεία και αυτή, δυστυχώς, θα επικρατήσει».

Για μία ακόμη φορά επίσης, ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί μία κατάσταση πραγματική και νομική η οποία δεν είναι ανατρέψιμη. Οπως διευκρίνισε, το κείμενο που υπεγράφη εμπεριέχει δύο συμφωνίες: την κύρια συμφωνία, η οποία τίθεται σε ισχύ μετά την κύρωση και από την ελληνική Βουλή, μετά από μήνες, αφού θα έχουν κάνει όσα πρέπει οι γείτονές μας, και μία ενδιάμεση συμφωνία για τη στο μεταξύ περίοδο, για τη μεταβατική περίοδο, και αυτή ακριβώς η υποκείμενη, η υφέρπουσα ενδιάμεση συμφωνία -τόνισε- τίθεται σε ισχύ διά της υπογραφής, είναι απλοποιημένης μορφής συμφωνία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...