330
Ο πρόεδρος της ΝΔ στην ομιλία του στη Βουλή. Μετράει κέρδη μεγαλύτερα από τις ζημιές που του προκάλεσαν οι χειρισμοί του | Menelaos Myrillas / SOOC

Τι θα έκανες αν ήσουν Μητσοτάκης;

Ο πρόεδρος της ΝΔ στην ομιλία του στη Βουλή. Μετράει κέρδη μεγαλύτερα από τις ζημιές που του προκάλεσαν οι χειρισμοί του
|Menelaos Myrillas / SOOC

Τι θα έκανες αν ήσουν Μητσοτάκης;

Η λογική λέει ότι αν ο Μητσοτάκης αντιμετώπιζε συναινετικά τη συμφωνία για το Μακεδονικό, θα ήταν σαν να παίρνει ο ίδιος ένα μαχαίρι και να το μπήγει στα πλευρά του. Επρεπε να κάνει την υπέρβαση, ε; Συμφωνώ. Και οι πλούσιοι να μοιράσουν τα λεφτά τους στους φτωχούς.

Σήμερα ακούει διάφορα: είναι, λέει, ακροδεξιός, ταυτίστηκε με τους ακραίους, θα χάσει κεντρώο ακροατήριο. Το ταμπλό όμως γράφει 14 μονάδες διαφορά. Και ούτως ή άλλως, εκείνοι που τον εγκαλούν ως ακροδεξιό, δεν επρόκειτο να τον ψηφίσουν.

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι ο Μητσοτάκης σκόπευε να υιοθετήσει συναινετική στάση προς τους χειρισμούς Τσίπρα-Κοτζιά. Δεν θα του το επέτρεπαν οι ίδιοι. Ο οδικός χάρτης του Μαξίμου προς τις Πρέσπες προέβλεπε πρωτίστως την καλλιέργεια διασπαστικών ερεισμάτων στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι και ο Μητσοτάκης στήριζε τη συμφωνία, θα επέτρεπε ως και στον Καμμένο να επιχειρήσει ριφιφί στην εκλογική του βάση. Θα άνοιγε την όρεξη σε στρατηγούς και σε διάφορους που τριγυρίζουν σαν καχεκτικά τσακάλια γύρω από το μαντρί του. Από τη στιγμή, λοιπόν, που ο Τσίπρας πήγε να του σπείρει μπελάδες στο κόμμα, αντέδρασε ενστικτωδώς και το συσπείρωσε.

Θα χάσει, λέει, κεντρώο ακροατήριο. Σιγά! Ποιος θα τους πάρει; Και το Κίνημα Αλλαγής τις θέσεις του Μητσοτάκη υιοθέτησε. Θα πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ; Είναι αστείο.

Αν ο Μητσοτάκης αδειάσει τις τσέπες του στο τραπέζι, θα μετρήσει περισσότερα κέρματα από αυτά που είχε όταν αποφάσισε να σταθεί απέναντι και, στη συνέχεια, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Έσπασε τα μικρά δοντάκια του Καμμένου, συσπείρωσε το κόμμα του, μέτρησε δημοσκοπικά οφέλη. Και στην πραγματικότητα έριχνε με άσφαιρα. Ούτε τη συμφωνία μπορούσε να εμποδίσει, ούτε θα τη βρει μπροστά του όταν μπει στο Μαξίμου.

Λίγο πριν από την ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας, ο Τσίπρας έκανε την καλύτερη ομιλία του ως Πρωθυπουργός. Ψύχραιμη, χωρίς κουτσαβακισμούς, κομίζοντας τεκμηριωμένες προτάσεις με επιχειρήματα και ορθά συμπεράσματα. Και μόλις τελείωσε αυτήν την ομιλία, το κοντέρ της δημοσκόπησης του αφαίρεσε μονάδες. Ας πρόσεχε. Άργησε να προσέλθει στη σφαίρα της λογικής και του ρεαλισμού και τώρα δεν θα τον αναγνωρίζουν ούτε οι δικοί του.