715
Τα χαμόγελα είναι παραπλανητικά. Αλλωστε η φωτογραφία είναι από παλαιότερη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Αδιέξοδο και διχασμός στο ΚΙΝΑΛ για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2018, 08:54
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/06/2018, 12:02
Τα χαμόγελα είναι παραπλανητικά. Αλλωστε η φωτογραφία είναι από παλαιότερη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Αδιέξοδο και διχασμός στο ΚΙΝΑΛ για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2018, 08:54
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/06/2018, 12:02

Τι θα κάνει το Κίνημα Αλλαγής με τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για το Σκοπιανό; Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να μη διχάστηκε, όμως ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς μοιάζει να πατάει σε δύο βάρκες, με δύο βασικές και εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις. Από τη μία πλευρά είναι η πρόεδρος, η Φώφη Γεννηματά η οποία εξέφρασε στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ τις βασικές ενστάσεις της για τη συμφωνία, ειδικά για το θέμα της εθνικότητας και της γλώσσας. Δύο θέματα που, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να παραβλέψει.

Στην άλλη πλευρά όμως, είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιώργος Παπανδρέου οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο υποστήριξαν στη πολύωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ότι η συμφωνία είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Στη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον ευρωβουλευτή της Ελιάς Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος επίσης τάχθηκε κατ’ αρχήν υπέρ της συμφωνίας.

Η κυρία Γεννηματά επέμεινε ότι πρόκειται για «κακή» τη συμφωνία, εμμένοντας στο θέμα της εθνικότητας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η συζήτηση που ακολούθησε ήταν έντονη αλλά η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έμεινε αμετακίνητη στη θέση της η οποία είναι αρνητική για τη συμφωνία.

Σταυρός Θεοδωράκης, Γιώργος Παπανδρέου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Καμίνης και Νίκος Ανδρουλάκης διατύπωσαν την άποψη ότι η συμφωνία παρά τα γκρίζα σημεία κινείται σε θετική κατεύθυνση. Και τόνισαν ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί μεν να υιοθετήσει τους πανηγυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν μπορεί να εμφανιστεί και με τη «μίζερη», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, στάση του Μητσοτάκη.

Αυτή ήταν σύμφωνα με πληροφορίες και η θέση των εμπειρογνωμόνων που κλήθηκαν να πουν την γνώμη τους εκτός του Παναγιώτη Ιωακειμίδη που εκτίμησε ότι τα γκρίζα σημεία υπερτερούν των θετικών στοιχείων της συμφωνίας.

Η κύρια Γεννηματά επέμεινε. Θα απορρίψει τη συμφωνία.

Οι ενστάσεις Γεννηματά

Με ανακοίνωσή της το πρωί της Πέμπτης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ γνωστοποίησε τη θέση της, την οποία και θα διατυπώσει και στη Βουλή:

«Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση.

Εχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων.

Η υλοποίηση της όμως, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας.

Εκτός από τις αβεβαιότητες υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης.

Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εάν:

-Η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με την νέα ονομασία και

-Η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Εχουμε επισημάνει από καιρό τις επιβλαβείς κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τις επιπτώσεις από την εμπλοκή του θέματος στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, με ευθύνη τους.

Με τη διγλωσσία και τους χειρισμούς τους, αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και στο μείζον αυτό Εθνικό θέμα.

Η ΝΔ φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος και με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής.

Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης, βιώσιμης λύσης».

Μετά το τέλος της ταραχώδους συνεδρίασης της Τετάρτης, που κατέληξε σε αδιέξοδο καθώς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου έπειτα από τέσσερις και πλέον ώρες δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν, Θεοδωράκης, Θεοχαρόπουλος και Καμίνης αποχώρησαν με το ίδιο ασανσέρ, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου είχε κατ’΄ιδίαν συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά, οι οποίοι κάλεσαν κι άλλα κορυφαία στελέχη (Οθωνας, Πρωτόπαπας κ.ά.), για να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως προς την πλευρά του Ποταμιού, που άλλωστε αριθμεί και βουλευτές. Κατά το ρεπορτάζ, εξάλλου, ήταν ο κ. Θεοδωράκης που είχε την πιο έντονη αντιπαράθεση με την κυρία Γεννηματά. Ο επικεφαλής του Ποταμιού θα συζητήσει με τους βουλευτές του κόμματος, αλλά δεν χρειάζεται να περιμένει και διαφορετικές απόψεις. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Σπύρου Δανέλλη που είπε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν έχει λόγο να διαφωνήσει με τη συμφωνία και ότι δεν έχει πρόβλημα να αλλάξει κόμμα από το να εγκαταλείψει τις αρχές του.

Είναι εμφανές ότι αν κάποιον δίχασε το Σκοπιανό με τον τρόπο που το χειρίστηκε ο κ. Τσίπρας ήταν το ΚΙΝΑΛ. Και αν έχει κάποια αξία, στην τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ1 ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «κόμματα» της Κεντροαριστεράς τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ένα κόμμα στην Κεντοαριστερά ούτε πρόκειται να γίνει ένα κόμμα στον χώρο αυτό…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...