345
| REUTERS/Eric Gaillard

Στον Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε-Εντα ο Χρυσός Φοίνικας των Καννών

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2018, 10:54

Στον Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε-Εντα ο Χρυσός Φοίνικας των Καννών

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2018, 10:54

Με μια επιλογή-έκπληξη από την κριτική επιτροπή έκλεισε το 71ο φεστιβάλ Καννών που τίμησε με Χρυσό Φοίνικα τον ιάπωνα σκηνοθέτη  Χιροκάζου Κόρε-Έντα για το «Shoplifters», τους «Κλέφτες».

Η ταινία παρακολουθεί μια οικογένεια που ζει από μικροκλοπές στο Τόκιο.

Η πρόεδρος της επιτροπής, ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ, είπε ότι το φινάλε της ταινίας κατέπληξε την επιτροπή και ότι η τελική επιλογή ήταν αρκετά δύσκολη.

Το Φεστιβάλ έκλεισε με την προβολή της ταινίας του Τέρι Γκίλιαμ που βασίζεται στον «Δον Κιχώτη», μια ταινία που σχεδιάζεται εδώ και πολλά χρόνια και τελικά θα βρει σύντομα τον δρόμο για τις αίθουσες.

Πολιτικό χρώμα είχε η επιλογή της επιτροπής, το Μέγα Βραβείο της οποίας απονεμήθηκε στο «BlacKkKlansman» του Σπάικ Λι, μια ταινία που κατακρίνει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η ομιλία της ιταλίδας ηθοποιού-σκηνοθέτη Αζια Αρτζέντο, μίας από τις γυναίκες που έχουν κατηγορήσει τον παραγωγό  Γουάινσταϊν για σεξουαλική επίθεση, που είπε ότι μεταξύ των παρευρισκόμενων υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι έχουν επιτεθεί σεξουαλικά εναντίον γυναικών.

«Το 1997 έπεσα θύμα βιασμού από τον Χάρβεϊ Γουάνσταϊν. Ήμουν 21 ετών. Το Φεστιβάλ αυτό ήταν χώρος κυνηγιού» για τον παραγωγό, δήλωσε η ιταλίδα ηθοποιός, ντυμένη στα μαύρα, στη διάρκεια ομιλίας της πριν από την απονομή των βραβείων.

«Θα ήθελα να προβλέψω κάτι: ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν δεν θα είναι ξανά ποτέ καλοδεχούμενος εδώ», πρόσθεσε.

«Μια ολόκληρη κοινότητα του γύρισε την πλάτη, ακόμη και εκείνοι που ποτέ δεν επέκριναν τις πράξεις του», συνέχισε η Αρτζέντο, ενώ κατήγγειλε: «Και μεταξύ σας, στο κοινό, υπάρχουν αυτοί τους οποίους θα πρέπει να δείξουμε με το δάκτυλο εξαιτίας της συμπεριφοράς σας απέναντι στις γυναίκες, μια συμπεριφορά ανάξια αυτής της βιομηχανίας, οποιασδήποτε βιομηχανίας».

«Γνωρίζετε ποιοι είστε, αλλά το πιο σημαντικό, γνωρίζουμε εμείς ποιοι είστε», κατέληξε η Αρτζέντο εν μέσω χειροκροτημάτων. «Δεν θα σας επιτρέψουμε να ζείτε ατιμώρητοι», υπογράμμισε προτού υψώσει τη γροθιά της σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Τα άλλα βραβεία

Το βραβείο της κριτικής επιτροπής πήγε στην ταινία «Capernaum» της Ναντίν Λαμπάκι και ο Ειδικός Χρυσός Φοίνικας στον αειθαλή, 87χρονο πλέον, Ζαν-Λικ Γκοντάρ.

Το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού απέσπασε ο Μαρτσέλο Φόντε για το «Dogman» και της καλύτερης ηθοποιού η Σαμάλ Γεσλιάμοβα για την ταινία «Ayka.

Καλύτερος σκηνοθέτης ο Πάβελ Πολικόφσκι για το «Cold War».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...