982
Μαζί στη Βουλή, μαζί στη ζωή, μαζί και σε μια ωραία βίλα η Ιρένε Μοντέρο με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας | EPA

«Σύντροφοι και συντρόφισσες, ιδού γιατί αγοράσαμε τη βίλα»

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2018, 10:32
Μαζί στη Βουλή, μαζί στη ζωή, μαζί και σε μια ωραία βίλα η Ιρένε Μοντέρο με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας
|EPA

«Σύντροφοι και συντρόφισσες, ιδού γιατί αγοράσαμε τη βίλα»

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2018, 10:32

Για την ισπανική πολιτική σκηνή –αλλά και την ευρωπαϊκή Αριστερά γενικά– ήταν μια στιγμή αποκαθήλωσης. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και η σύντροφός του –στη ζωή και στο κόμμα– Ιρένε Μοντέρο κρεμάστηκαν «στα μανταλάκια» διότι, μολονότι αντισυστημικοί, αριστεροί, δύναμη ανατροπής κλπ. έσπευσαν να αγοράσουν μια πανέμορφη βίλα με πισίνα και όλες τις ανέσεις στα προάστια της Μαδρίτης. Αυτοί που έκαναν καριέρα και έπεισαν τους ψηφοφόρους λέγοντας ότι πολεμούν για μια Ευρώπη που πρέπει να αλλάξει και άλλα τέτοια επαναστατικά, μόλις βρέθηκαν με μια γερή βουλευτική αποζημίωση έσπευσαν να αγοράσουν μια σπιταρόνα για να στεγάσουν τα σκυλιά και τα παιδιά τους.

Ευρισκόμενο σε δύσκολη θέση, το ζευγάρι που ηγείται των περίφημων Podemos, έσπευσε να δώσει εξηγήσεις. Και είναι ένα θέμα αν οι δυο τους κατάφεραν να τα κάνουν ακόμα χειρότερα με τις δικαιολογίες τους καθώς περιγράφουν τη βίλα ως το όνειρο της ζωής τους!

Ο Ιγκλέσιας και η Μοντέρο (επικεφαλής και κοινοβουλευτικής εκπροσώπου των Podemos, αντίστοιχα) με ένα μακροσκελές μήνυμά τους στον λογαριασμό τους στο Facebook επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που προκάλεσε σε μερίδα της κοινής γνώμης –αλλά και σε μέλη του προβαλλόμενου ως «αντισυστημικού» κόμματος τους– η αποκάλυψη της αγοράς μιας βίλας 540.000 ευρώ που θα στεγάσει την οικογένειά τους, μετά και τη γέννηση των δίδυμων αγοριών τους μετά το καλοκαίρι.

Οπως εξηγεί το ζευγάρι, η κατοικία 250 τ.μ. στο Γαλαπαγάρ έξω από τη Μαδρίτη, κτισμένη σε οικόπεδο 2.000 τ.μ. με πισίνα, κατέστη δυνατό να αποκτηθεί με σύναψη στεγαστικού δανείου 540.000 ευρώ, το οποίο προϋποθέτει καταβολή μηνιαίας δόσης 1.600 ευρώ. Οπως διατείνονται οι δύο προσωπικότητες των Podemos, μπορούν να εξυπηρετήσουν τις δόσεις από τα εισοδήματά τους –ακόμη και μετά την αφαίρεση του ποσού που παραχωρούν στο κόμμα από την βουλευτική τους αποζημίωση.

Στo μήνυμά τους, οι Ιγκλέσιας και Μοντέρο απευθύνονται στους «συντρόφους», καθώς είναι ορατή η δυσαρέσκεια που προκλήθηκε στο εσωτερικό του κόμματος η είδηση για το σπίτι.


Οπως παρατηρεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεδομένου ότι στην Ισπανία ο μέσος όρος στα στεγαστικά δάνεια είναι 120.00ο ευρώ για 24 χρόνια, οι όροι του στεγαστικού που πήρε το ζευγάρι δείχνουν προκλητικοί. Επίσης, καθώς στο Διαδίκτυο οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέσυραν τις δηλώσεις του Ιγκλέσιας το 2012 κατά της αγοράς της πολυτελούς κατοικίας υπουργού και την κριτική του πριν τις εκλογές του 2015 για τους «πολιτικούς που ζουν σε σαλέ και αποκόπτονται από τον κόσμο», η ηχηρή σιωπή των στελεχών των Podemos έκανε απαραίτητη μία απάντηση.

Οι Ιγκλέσιας και Μοντέρο υποστηρίζουν ότι έλαβαν την απόφαση να αγοράσουν αυτήν την κατοικία προκειμένου να διαφυλάξουν την ιδιωτικότητα της προσωπικής τους ζωής και για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στην εξοχή «κανονικά», μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας που τους παρακολουθεί κατά πόδας και διαρκώς, όπως διατείνονται, ιδίως αφότου στα τέλη Μαρτίου ανακοίνωσαν την εγκυμοσύνη της Μοντέρο.

pablo-iglesias-irene-montero-casa-exterior-2pablo-iglesias-irene-montero-casa-exterior-1pablo-iglesias-irene-montero-casa-exterior-5

Οι ίδιοι υπογραμμίζουν πως από καιρό αναζητούσαν μία κατοικία στην εξοχή, που να καλύπτει τα κριτήρια διαβίωσης που επιθυμούν για τον εαυτό τους και τα παιδιά τους. Λες και οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί δεν αναζητούν κάτι τέτοιο…

«Είναι μεγάλη τύχη να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τους στόχους μας για τη ζωή και την οικογένειά μας, όμως έχουμε ακόμη την εντύπωση πως με εμάς συμβαίνουν πράγματα που δεν γίνονται σε άλλα δημόσια πρόσωπα. Εχουν δημοσιευθεί και φωτογραφίες από το σπίτι μας, ακόμη και των δωματίων μας με τα έπιπλα των προηγούμενων ιδιοκτητών», τονίζουν στο μήνυμα οι Ιγκλέσιας και Μοντέρο, προσθέτοντας «μας ακολουθούν παπαράτσι όποτε πηγαίνουμε στο νοσοκομείο, στον συμβολαιογράφο, ή όταν βγάζουμε βόλτα τα (τρία) σκυλιά μας και μετά πωλούν τις φωτογραφίες στο (πρακτορείο) Εδουάρδο Ινδα. Δεν ευχόμαστε να συμβεί αυτό σε κανέναν άλλο πολιτικό ηγέτη», ούτε σε άλλο δημόσιο πρόσωπο.

Οι ίδιοι τονίζουν πως ουδείς θα τους εμποδίσει να εκπληρώσουν το όνειρο ζωής τους και τονίζουν πως «48 ώρες μετά την υπογραφή του στεγαστικού στις 9 Μαΐου» μετέβαλαν τις δηλώσεις για τα εισοδήματά τους στο ειδικό πρόγραμμα της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσουν για τη μεταβολή και να είναι σύμφωνοι με τις απαιτήσεις για διαφάνεια.

Οι Ιγκλέσιας και Μοντέρο δηλώνουν πως το δάνειο είναι εξ ημισείας και καθένας τους θα πληρώσει λίγο πάνω από 800 ευρώ τον μήνα για τα επόμενα 30 έτη. «Γνωρίζουμε πως πολλές ισπανικές οικογένειες, ακόμη και με δύο μισθούς στο σπίτι, δεν είναι σε θέση να αποπληρώνουν ένα τέτοιο στεγαστικό και γι’ αυτό εμείς θεωρούμε πως είναι κεφαλαιώδους σημασία να υπερασπιζόμαστε τους αξιοπρεπείς μισθούς για όλους και όλες», προσθέτουν.

Οι ίδιοι τονίζουν πως η αγορά αυτή τους κόστισε μεγάλο μέρος από τις προσωπικές τους αποταμιεύσεις. «Η Ιρένε ζήτησε δάνειο από τον πατέρα της, που εργαζόταν μία ζωή ως μεταφορέας, ενώ η μητέρα της ήταν νηπιαγωγός», συνεπώς ποτέ δεν ήταν ευκατάστατοι, «ενώ οι γονείς του Πάμπλο κέρδιζαν περισσότερα» και «θα τους αφήσουν μία κληρονομιά, που σαφώς θα βοηθήσει» το ζεύγος στις υποχρεώσεις του.

Οσον αφορά τα εισοδήματά τους, οι δύο τους υπογραμμίζουν πως τα δηλώνουν κανονικά. Σπεύδουν δε να υπενθυμίσουν ότι εκτός από τη βουλευτική του αποζημίωση, που τμήμα της αφήνει στους Podemos, ο Ιγκλέσιας είναι επίσης παρουσιαστής στα προγράμματα Fort Apache και Otra Vuelta de Tuerka, ενώ εισπράττει και τα δικαιώματα από τα βιβλία που έχει συγγράψει.

Στο ίδιο μήνυμα αναφέρονται στα σχόλια που είχε δημοσιεύσει ο Ιγκλέσιας το 2012 για την αγορά ενός πολυτελούς ρετιρέ από τον τότε υπουργό Οικονομικών και νυν αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουΐς ντε Γκίντος, που ανέσυρε στη μνήμη και στο Διαδίκτυο η κοινή γνώμη, προσθέτοντας πως δεν πρέπει να γίνεται παραλληλισμός, γιατί αυτοί θα χρειασθούν 3ο χρόνια για να αποπληρώσουν την κατοικία τους «και θα το κάνουμε γιατί αγοράσαμε μία πρώτη κατοικία, για να ζήσουμε κι όχι για κάνουμε επένδυση». Υπογραμμίζουν δε, πως «τους υπουργούς και κάποιο δημόσιο πρόσωπο θα πρέπει πάντοτε να το κρίνουμε για την πολιτική του κι ενδεχομένως για τη διαφθορά του, κι όχι γιατί δαπανά χρήματα για να κάνουν αυτό που θέλουν και το κάνουν με έντιμο τρόπο».

Κάπου εδώ θα έπρεπε να ακουστεί ο ήχος ενός βιολιού να παίζει έναν θλιμμένο σκοπό…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...