238
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα | EPA/STR

Ομπάμα: «Σοβαρό λάθος» η απόφαση Τραμπ για το Ιράν, η συμφωνία πέτυχε

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2018, 11:59
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα
|EPA/STR

Ομπάμα: «Σοβαρό λάθος» η απόφαση Τραμπ για το Ιράν, η συμφωνία πέτυχε

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2018, 11:59

Η συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση του Ιράν ήταν ένα από τα μεγάλα, αν και αμφιλεγόμενα στο εσωτερικό των ΗΠΑ, επιτεύγματα της εξωτερικής πολιτικής του Μπαράκ Ομπάμα. Τώρα πλέον η απόφαση του Τραμπ για αποχώρηση απειλεί τη συμφωνία με κατάρρευση.

Σε μια άμεση απάντησή του στις δηλώσεις Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε «εσφαλμένη» την απόφαση του προέδρου Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, γνωστή ως JCPOA.

Αν και παραδοσιακά οι πρώην πρόεδροι αποφεύγουν να σχολιάζουν τον νυν πρόεδρο, ο Ομπάμα είχε διαμηνύσει ότι θα υπερασπιστεί το έργο του όπου οι πολιτικές Τραμπ απειλούν να το ξηλώσουν.

«Πιστεύω ότι η απόφαση να τεθεί σε κίνδυνο η JCPOA χωρίς καμία παραβίαση της συμφωνίας από το Ιράν, είναι ένα σοβαρό λάθος», τόνισε ο Ομπάμα με ανακοίνωση του.

Χαρακτηρίζει ακόμη κομβικής σημασίας για την ασφάλεια των ΗΠΑ η πιθανότητα διάδοσης πυρηνικών στη Μέση Ανατολή ή η πιθανότητα για έναν ακόμη περισσότερο καταστροφικό πόλεμο στην περιοχή.

Στη μακροσκελή του δήλωση ο Ομπάμα τονίζει ότι «η πραγματικότητα είναι σαφής: η JCPOA λειτουργεί σωστά. Αυτή τη θέση μοιράζονται οι ευρωπαίοι σύμμαχοί μας, ανεξάρτητοι ειδικοί και ο υπουργός Αμυνας», ο Τζέιμς Μάτις.

Προσθέτει ότι η συμφωνία είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και μοντέλο για το τι μπορεί να επιτύχει η διπλωματία.

Επιπλέον προχωρά στην παράθεση δεδομένων που αφορούν τη συμφωνία, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι πολυμερής και ότι έχει υιοθετηθεί ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Τεχεράνη, όπως τονίζει μάλιστα ο Ομπάμα, τηρεί τη συμφωνία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...