448
Ο σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς καταφθάνει στο Eurogroup της Σόφιας. Τα χαρτιά του για την Ελλάδα έμειναν κλειστά | Plamen Stoimenov/EU2018BG/Handout via REUTERS

Eurogroup και Ελλάδα: Πόσος Σόιμπλε κρύβεται μέσα στον Σολτς;

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2018, 12:40
Ο σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς καταφθάνει στο Eurogroup της Σόφιας. Τα χαρτιά του για την Ελλάδα έμειναν κλειστά
|Plamen Stoimenov/EU2018BG/Handout via REUTERS

Eurogroup και Ελλάδα: Πόσος Σόιμπλε κρύβεται μέσα στον Σολτς;

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2018, 12:40

O Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε φροντίσει να μας προετοιμάσει ήδη με την πολυσυζητημένη πλέον συνέντευξή του στους Financial Times. Το υποτίθεται κρίσιμο Eurogroup στη Σόφια, όπου υποτίθεται ότι θα καταπλήσσαμε τους Ευρωπαίους με το σχέδιο ολιστικής ανάπτυξης, δεν κατέληξε πουθενά. Οπως αναμενόταν, δεν υπήρξαν αποφάσεις για τους ακριβείς χειρισμούς στο θέμα της Ελλάδας μετά τη λήξη του τρέχοντος δανειακού προγράμματος το καλοκαίρι.

Αυτό που αποδείχτηκε ήταν και πάλι πρέπει να περιμένουμε τι θα πει το Βερολίνο. Και να δούμε «πόσος Σόιμπλε κρύβεται μέσα στον Ολαφ Σολτς», όπως ρώτησε και ένας γερμανός δημοσιογράφος τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.

Οπως παρατηρεί η Deutsche Welle, στην πρεμιέρα του στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Ολαφ Σολτς έσπευσε να υπογραμμίσει με νόημα ότι μέχρι το καλοκαίρι «θα πρέπει να διευθετηθούν πολλά θέματα».

Τι εννοεί ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε; «Πρέπει να λύσουμε πολλά ζητήματα μέχρι το φετινό καλοκαίρι. Έχουμε μόνο λίγες ημέρες και εβδομάδες στη διάθεσή μας, και γι’ αυτό είναι ορθό και σημαντικό να συζητήσουμε με πολλούς σε προσωπικό επίπεδο. Αξιοποιώ λοιπόν την ευκαιρία όχι απλά για να συμμετάσχω στη συνάντηση του Eurogroup, αλλά και για πολλές διμερείς συνομιλίες ούτως ώστε να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε που μπορεί να επιτευχθεί από κοινού μια καλή λύση», επεσήμανε ο Όλαφ Σολτς, μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD από τη Σόφια.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν αναφέρθηκε πάντως σε συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν στο θέμα της Ελλάδας. Εξάλλου το φλέγον ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους δεν συζητήθηκε τελικά, παρότι ο αρχικός σχεδιασμός και οι προσδοκίες της Αθήνας προέβλεπαν να τεθεί στο τραπέζι του Eurogroup.

Η πρεμιέρα του Όλαφ Σολτς αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους ομολόγους του και όχι μόνο. Όλοι περίμεναν τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου υπουργού Οικονομικών με την προσδοκία να απαντήσουν στο ερώτημα εάν και κατά πόσο θα αποκλίνει από την αυστηρή γραμμή του προκατόχου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Πόσος Σόιμπλε κρύβεται μέσα στον Σολτς», ρώτησε τον γερμανό υπουργό Οικονομικών ο γερμανός ανταποκριτής στη Σόφια. «Η γερμανική πολιτική έθεσε τον στόχο να μεριμνά στη Γερμανία για ισορροπημένους προϋπολογισμούς. Όταν κάνουμε πολιτική στην Ευρώπη, το πράττουμε με τη λογική να μεριμνούμε, για παράδειγμα, για ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα», απάντησε ο Όλαφ Σολτς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η γραμμή των σφιχτών δημοσιονομικών εντός και εκτός γερμανικών συνόρων, που ακολουθούσε πιστά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα συνεχιστεί.

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός εκφράστηκε θετικά για την πρεμιέρα του στο Eurogroup, χωρίς να κρύψει πάντως ότι υπάρχουν διαφορές και μεταξύ των εταίρων. «Νιώθω ότι έγινα δεκτός με πολύ φιλικό τρόπο. Πολλοί χαίρονται για τις συνομιλίες και πιστεύω ότι η εξέλιξη των συζητήσεων δείχνει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με εποικοδομητικό τρόπο. Είναι σαφές ότι υπάρχουν διαφορετικές αφετηρίες, αλλά στο πλαίσιο της δημοκρατικής πολιτικής είναι καλύτερα να είναι κανείς συνηθισμένος σε κάτι τέτοιο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...