800
| SOOC

Οι υπολογισμοί του Μαξίμου: Ποιοι (και πόσοι) βουλευτές θα ψηφίσουν συμφωνία με τα Σκόπια

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2018, 11:55

Οι υπολογισμοί του Μαξίμου: Ποιοι (και πόσοι) βουλευτές θα ψηφίσουν συμφωνία με τα Σκόπια

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2018, 11:55

Το αφήγημα του Μαξίμου ότι οι ΑΝΕΛ ναι μεν δεν θα ψηφίσουν μια λύση που θα φέρει ο Αλέξης Τσίπρας για το Σκοπιανό, αλλά δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση, πάσχει σε δύο σημεία. Το ένα είναι η δήλωση του Πάνου Καμμένου ότι οι Ανεξ. Ελληνες θα κάνουν «ό,τι μπορούν» για να εμποδίσουν τη συμφωνία. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να υπάρξουν άλλοι έξι βουλευτές -τουλάχιστον- για να ψηφίσουν την όποια λύση, εφόσον αυτή υπάρξει.

Διότι ακόμα και αν προσπεράσει κανείς τη δήλωση του κ. Καμμένου –καθώς ο υπουργός Αμυνας συνηθίζει τα πομπώδη και τα βαρύγδουπα χωρίς να έχει τελικά και πολλή σημασία τι λέει– υπάρχει ακόμα η δύσκολη αναζήτηση και καταμέτρηση βουλευτών που θα συμπαραταχθούν με τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ για να πουν ένα πολιτικά δύσκολο «ναι» σε λύση με το όνομα «Μακεδονία».

Από τη στιγμή που καταψηφίζουν οι ΑΝΕΛ και με δεδομένη(;) την άρνηση του Βασίλη Λεβέντη να ψηφίσει (μολονότι έχει δηλώσει ότι η συμφωνία είναι στη σωστή κατεύθυνση, δύσκολα θα διακινδυνεύσει τα ισχυρά ερείσματά του στη Βόρεια Ελλάδα που του χάρισαν την είσοδο στη Βουλή), στο Μαξίμου αναζητούν μια άλλη δεξαμενή για να περάσει η νέα ονομασία της ΠΓΔΜ.

Οι εξελίξεις είναι προς το παρόν γραμμικές. Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε αισιόδοξος, ενώ ξεκινά ένας νέος γύρος επαφών του Νίκου Κοτζιά στα Βαλκάνια: σήμερα, Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται το Κοσσυφοπέδιο και το Βελιγράδι και την Πέμπτη, στην Οχρίδα, θα έχει νέα συνάντηση με τον σκοπιανό ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Το θετικό timing είναι εμφανές. Το ζήτημα όμως είναι τι κλίμα υπάρχει στην Αθήνα, μεταξύ όσων θα κληθούν να αγνοήσουν τα συλλαλητήρια και τις απειλές για να ψηφίσουν μια συμφωνία.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης είπε την Τρίτη στον ΣΚΑΪ ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να αρνηθεί μια λύση για την οποία μιλούσαν ο Κώστας Καραμανλής και ο Κώστας Σημίτης και μπορεί να φέρει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας.

Δύσκολα μπορεί να απευθυνθεί στη Νέα Δημοκρατία, η οποία μολονότι είχε εισηγηθεί, το 2008 στο Βουκουρέστι, τη λύση για σύνθετη ονομασία erga omnes, κρατά για τον εαυτό της μια επαμφοτερίζουσα στάση και καταφεύγει στο πολιτικά «ασφαλές» αίτημα για ολιστική λύση, ενώ ξέρει ότι τέτοια είναι απίθανο να υπάρξει στην παρούσα φάση.

Ως πρώτος δέκτης των μηνυμάτων του πρωθυπουργικού επιτελείου εμφανίζεται να είναι το Ποτάμι –δεν είναι τυχαία η επίσκεψη τον περασμένο μήνα του Σταύρου Θεοδωράκη στο Μαξίμου όπου συζήτησε με τον κ. Τσίπρα το θέμα της δημιουργίας Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Το Ποτάμι αριθμεί πλέον έξι βουλευτές, όσοι ακριβώς απαιτούνται για μια οριακή πλειοψηφία στη Βουλή, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές από τους (βορειοελλαδίτες) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσφατα, πάντως, ο κ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι προαπαιτούμενο για την ψήφο του είναι «συγκεκριμένες νομικές δεσμεύσεις από τους γείτονές μας για την απαλοιφή των αλυτρωτικών τους διαθέσεων από το Σύνταγμά τους και από τα σχολικά τους βιβλία». Αλλά ακόμα και έτσι υπάρχει ένα πρόβλημα: πρόκειται για την περίπτωση του Γιώργου Αμυρά (ο οποίος εξελέγη με το Ποτάμι αλλά μόλις το 2014 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ) που θέτει ως πρόσθετο και απαράβατο όρο τη μη παραχώρηση της μακεδονικής ταυτότητας στους Σκοπιανούς.

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη περιμένουν να δουν την τελική πρόταση για να τοποθετηθούν. Η απόφασή τους θα ληφθεί επί τη βάσει όσων αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο (σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης των συμφωνηθέντων). Οπως αναφέρουν στο σχετικό ρεπορτάζ τους τα «Νέα», τους χειρισμούς της Φώφης Γεννηματά και τα περιθώρια ελιγμών της διευκολύνει το γεγονός ότι οι αρνητές της λύσης στο Σκοπιανό και «μακεδονομάχοι» εν γένει δεν είναι βουλευτές της ΔΗΣΥ.

Τα «Νέα» μάλιστα θυμίζουν ότι δύο από τους συνολικά 20 βουλευτές της ΔΗΣΥ, ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, είναι ένα βήμα πιο κοντά στην κυβερνητική γραμμή όσον αφορά την ονοματολογία της ΠΓΔΜ. Η ΔΗΜΑΡ επιθυμεί «σύνθετη ονομασία για χρήση έναντι όλων και δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν τον αλυτρωτισμό μέσω Ενιαίας Διεθνούς Συνθήκης», ενώ ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει επισημάνει ότι «οι κανόνες του διεθνούς δικαίου και όχι οι κανόνες του συνταγματικού δικαίου της ΠΓΔΜ κατοχυρώνουν την Ελλάδα έναντι τυχόν αλυτρωτικών διατυπώσεων».

Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν προεξοφλεί τη στάση του για το Σκοπιανό, οι άλλοι ωστόσο προεξοφλούν ότι θα καταψηφίσει. Ερωτηματικό αποτελεί η στάση της Ντόρας Μπακογιάννη αλλά και του Νίκου Δένδια. Η ΝΔ εκτός από το ονοματολογικό κομμάτι εστιάζει ιδιαίτερα και στο ζήτημα του Συντάγματος, κυρίως στα σημεία που αφορούν τον αλυτρωτισμό και την ταυτότητα των γειτόνων μας.

Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ μιας λύσης που θα προβλέπει σύνθετη ονομασία, υπό την προϋπόθεση ότι ο όρος Μακεδονία θα αποτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό. Ζητά επίσης να σταματήσουν οποιεσδήποτε αλυτρωτικές αντιλήψεις και οι δύο χώρες να συμφωνήσουν ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής συνόρων. Στον Περισσό δεν εμφανίζονται ούτε αρνητικοί ούτε θετικοί, θα τοποθετηθούν όταν δουν συνολικά την πρόταση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...