446
Η διάσημη ψυχαναλύτρια Τζούλια Κρίστεβα εργάστηκε ως μυστική πράκτορας στα χρόνια του καθεστώτος Ζίβκοβ | EPA/ Carmen Jaspersen

Κατάσκοπος «Σαμπίνα» η ψυχαναλύτρια Τζούλια Κρίστεβα

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2018, 11:32
Η διάσημη ψυχαναλύτρια Τζούλια Κρίστεβα εργάστηκε ως μυστική πράκτορας στα χρόνια του καθεστώτος Ζίβκοβ
|EPA/ Carmen Jaspersen

Κατάσκοπος «Σαμπίνα» η ψυχαναλύτρια Τζούλια Κρίστεβα

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2018, 11:32

Η μυστική ζωή μιας γυναίκας που είναι καλή στο να πείθει άλλους ανθρώπους να της εκμυστηρεύονται τα μυστικά τους, έρχεται στο φως. Και όχι μιας οποιασδήποτε γυναίκας, αλλά της παγκοσμίου φήμης ψυχαναλύτριας Τζούλια Κρίστεβα, η οποία αποκαλύπτεται ότι ήταν πράκτορας των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών την εποχή του κομμουνισμού.

Η ανάμειξη της διακεκριμένης βουλγάρας ψυχαναλύτριας με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας της στα χρόνια του Τοντόρ Ζίβκοφ γνωστοποιήθηκε από κρατικές πηγές. Η 76χρονη σήμερα Κρίστεβα, έχει στο πλούσιο ενεργητικό της τη συγγραφή περισσότερων από 30 βιβλίων και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους γάλλους διανοούμενους, όπως ο Ζακ Ντεριντά, ο Ζακ Λακάν και ο Ρολάν Μπαρτ. Στην Ελλάδα έχει έρθει να δώσει διαλέξεις, με τελευταία το 2010 στο Μέγαρο Μουσικής, όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Βήματος» είχαν συρρεύσει απίστευτα πλήθη για να την ακούσουν.

Οπως αναφέρει ο Guardian, επικαλούμενος τις δηλώσεις της βουλγαρικής επιτροπής που ασχολείται με τους συνεργάτες των μυστικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου, το κωδικό όνομα της Κρίστεβα ήταν «Σαμπίνα» και από τότε κιόλας, δεν είχε περάσει απαρατήρητη η ευφυία της στους τομείς της τέχνης και της επικοινωνίας. Οπως υποστηρίζουν τα στοιχεία των Αρχών, η «Σαμπίνα» άρχισε τη δράση της το 1971. Νωρίτερα, το 1965 είχε μετακομίσει στο Παρίσι, προκειμένου να αξιοποιήσει μια υποτροφία που είχε κερδίσει από τη γαλλική κυβέρνηση. Δεν έχει γίνει πάντως γνωστό για πόσο χρόνο η Κρίστεβα δούλεψε για τις μυστικές υπηρεσίες, ούτε αν είχε κάποιες οικονομικές απολαβές για αυτή τη συνεργασία της.

Η ίδια, ζει ακόμα στο Παρίσι και δεν έσπευσε να κάνει κάποιο άμεσο σχόλιο για αυτή την αποκάλυψη. Τις εποχές εκείνες, και σε συνεργασία με τη Σοβιετική Κα-Γκε-Μπε, η Βουλγαρία είχε στην υπηρεσία της ένα δίκτυο που απαρτιζόταν από περίπου 100.000 πράκτορες και πληροφοριοδότες. Κάθε είδηση που έχει να κάνει με τις σκοτεινές εκείνες εποχές, συνεχίζει να αναστατώνει την κοινή γνώμη της Βουλγαρίας, κι ας έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε.

epa04626667 French President Francois Hollande (L) awards Bulgarian-French philosopher and writer Julia Kristeva with the Commander of the Legion d'honneur (French highest civil award) during a ceremony at the Elysee presidential palace in Paris, France, 18 February 2015. EPA/PATRICK KOVARIK / POOL
Τον Φεβρουάριο του 2015 η Τζούλια Κρίστεβα τιμήθηκε με το μετάλιο της Λεγεώνας της Τιμής, την ανώτατη τιμή για πολίτη του γαλλικού κράτους, από τον τότε πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ (EPA/PATRICK KOVARIK / POOL)

Το όνομα της Κρίστεβα πάντως, έχει καταχωρηθεί ανάμεσα στους 100 σημαντικότερους διανοητές του 20ου αιώνα. Εκτός από βιβλία με θέμα την ψυχανάλυση και τη φιλοσοφία, έχει επίσης γράψει εκτενώς για πολιτιστικά και φεμινιστικά θέματα, αλλά και αρκετά μυθιστορήματα. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Ντιντερό στο Παρίσι και στο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...