640
Η Άντρια Ζαφειράκου παραλαμβάνει από τον εμίρη του Ντουμπάι (και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ, το διεθνές βραβείο του καλύτερου δασκάλου της χρονιάς, στην εντυπωσιακή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι από το ίδρυμα Varkey Foundation | @TeacherPrize

«Καλύτερη στον κόσμο» μια ελληνοκύπρια δασκάλα μεταναστών στο βόρειο Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2018, 11:15
Η Άντρια Ζαφειράκου παραλαμβάνει από τον εμίρη του Ντουμπάι (και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ, το διεθνές βραβείο του καλύτερου δασκάλου της χρονιάς, στην εντυπωσιακή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι από το ίδρυμα Varkey Foundation
|@TeacherPrize

«Καλύτερη στον κόσμο» μια ελληνοκύπρια δασκάλα μεταναστών στο βόρειο Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2018, 11:15

Η καλύτερη δασκάλα του κόσμου είναι Ελληνοκύπρια, ζει και εργάζεται στο βόρειο Λονδίνο και είναι πλέον και εκατομμυριούχος!

Ο λόγος για τη βρετανίδα υπήκοο, Άντρια Ζαφειράκου, δασκάλα καλλιτεχνικών -κυρίως σε παιδιά μεταναστών- στο κοινοτικό σχολείο Άλπερτον, στο Μπρεντ, στην περιοχή του Λονδίνου. Πρόκειται για μία από τις πιο φτωχές περιοχές της βρετανικής πρωτεύουσας, όπου μιλιούνται συνολικά περίπου 130 γλώσσες.

Η Ζαφειράκου ξεχώρισε μεταξύ χιλιάδων εκπαιδευτικών από τον όλο τον κόσμο, καθώς έχει μάθει να χαιρετάει τους μαθητές της στις 35 μητρικές γλώσσες τους.

«Νοιάζομαι για όλους τους μαθητές μου», εξήγησε η ίδια μετά την τελετή απονομής του βραβείου Global Teacher του Varkey Foundation, στο Ντουμπάι. «Η δουλειά μου δεν τελειώνει όταν φεύγω από την τάξη. Με ενδιαφέρει η ζωή τους, προσπαθώ ό,τι προβλήματα και να αντιμετωπίζουν να είμαι εκεί για να βοηθήσω».

Στο Μπρεντ ζουν 130 διαφορετικές εθνικότητες και η Ζαφειράκου αποφάσισε να μάθει ορισμένες βασικές εκφράσεις στις 35 γλώσσες που μιλιούνται στο σχολείο της, για να μπορεί να επικοινωνεί καλύτερα και πιο άμεσα με τους μαθητές της και τους γονείς τους. Ανάμεσα στις γλώσσες στις οποίες μπορεί να συνεννοηθεί είναι η Χίντι, η Γκουτζαράτι και η Ταμίλ.

Όταν το κρίνει απαραίτητο, επισκέπτεται γονείς των μαθητών της στο σπίτι, θέλοντας να διασφαλείσει την καλύτερη ενσωμάτωση και απόδοση των παιδιών στο σχολείο. Επιπλέον, με δική της πρωτοβουλία, έκανε αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών προκειμένου αυτό να προσαρμοστεί στην καθημερινή ζωή των μαθητών.

Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ενός εκατομμυρίου δολαρίων, θεσπίστηκε το 2015 για να αναδείξει το επάγγελμα του δασκάλου και να ενθαρρύνει τους καλύτερους εκπαιδευτικούς. Η Αντρια χαρακτηρίστηκε ως «φαινόμενο δασκάλας και ηγέτη, που καθοδηγείται από ηθική και από μια παθιασμένη επιθυμία να δίνει σε κάθε μαθητή στο σχολείο της τον κόσμο».  Μετά από ακρόαση προκρίθηκε ως η αξιότερη για το ετήσιο Βραβείο Παγκόσμιου Δασκάλου του ιδρύματος Varkey.

Η είσοδός της στην τελική δεκάδα των υποψηφίων για το βραβείο αποτέλεσε αφορμή για ένα εκτενές αφιέρωμα στην ελληνοκύπρια δασκάλα από την εφημερίδα «Παροικιακή» του Λονδίνου. Με tweet στο λογαριασμό της, η Ζαφειράκου ευχαρίστησε την εφημερίδα και γενικότερα την ελληνοκυπριακή κοινότητα του Λονδίνου για τη στήριξη.

«Είναι μια κοινότητα όπου δυστυχώς πολλοί μαθητές μας ζουν σε δύσκολες συνθήκες. Έχουν δύσκολη ζωή. Το καταπληκτικό είναι πως όσα προβλήματα κι αν έχουν στο σπίτι, οτιδήποτε κι αν τους λείπει από τη ζωή τους ή τους πονάει, το σχολείο μας τους ανήκει. Αν το σχολείο μας μπορούσε να ανοίξει στις 6 το πρωί, τότε σίγουρα θα υπήρχε μια ουρά παιδιών να περιμένουν απ’ έξω από τις 5. Είναι φαινόμενο», λέει η ίδια για το σχολείο της στο Μπρεντ, το οποίο όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή της στην ιταλική «La Repubblica», ήταν προσωπική και συνειδητή επιλογή της, ως παιδί και εκείνη μεταναστών.

«Αν έχετε κάποιον με τον οποίο μπορείτε να συνδεθείτε και να εκτιμήσει το υπόβαθρό σας, τότε αυτό είναι ξεχωριστό», δήλωσε η Ζαφειράκου, επισημαίνοντας ότι το να χαιρετάς κάποιον στην γλώσσα του «βοηθάει στην άρση των φραγμών και επιτρέπει στις οικογένειες να εμπλακούν περισσότερο στη σχολική κοινότητα».

«Η Άντρια πηγαίνει ενάντια στο κύμα, αξιοποιώντας το χρόνο της για να καταλάβει τις ζωές των μαθητών πέρα από το σχολείο, επισκεπτόμενη τα σπίτια τους, ανεβαίνοντας μαζί τους στο λεωφορείο και μερικές φορές στέκεται στην πύλη του σχολείου με αστυνομικούς για να καλωσορίσει τους μαθητές στην αρχή της σχολικής ημέρας. Έχει μάθει επίσης τους βασικούς χαιρετισμούς σε πολλές από τις 35 γλώσσες που ομιλούνται στο σχολείο της, για να σπάσει τα εμπόδια και να βοηθήσει αποφασιστικά στην έναρξη σχέσεων με τους γονείς τους, πολλοί εκ των οποίων δεν μιλούν αγγλικά», τόνισε από την πλευρά του εκπρόσωπος του ιδρύματος Varkey για την ελληνοκύπρια δασκάλα.

Σε βίντεο που προβλήθηκε στη διάρκεια της τελετής βράβευσης η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, συνεχάρη την Αντρια λέγοντας της: «Έχετε επιδείξει τεράστια αφοσίωση και δημιουργικότητα στη δουλειά σας. Το να είσαι καλός δάσκαλος απαιτεί αντοχή, εφευρετικότητα και γενναιόδωρη καρδιά. Αυτά τα χαρακτηριστικά μοιράζεστε καθημερινά με τους μαθητές σας. Οπότε, σας ευχαριστούμε για όλα όσα έχετε κάνει και συνεχίζετε να κάνετε».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...