376
Αμβρόσιος και Κοντονής | SOOC

Παρέμβαση Κοντονή για την αθώωση Αμβρόσιου: Με ποιο σκεπτικό;

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2018, 09:03
Αμβρόσιος και Κοντονής
|SOOC

Παρέμβαση Κοντονή για την αθώωση Αμβρόσιου: Με ποιο σκεπτικό;

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2018, 09:03

Παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή προκάλεσε η πολυσυζητημένη αθώωση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου ο οποίος κατηγορείτο για υποκίνηση μίσους κατά των ομοφυλοφίλων, με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο.

Ο μητροπολίτης Αμβρόσιος είχε κατηγορηθεί για άρθρο του από τον Δεκέμβριο του 2015 στο οποίο καλούσε το ποίμνιο να εναντιωθεί στα άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό: «Μην τους πλησιάζετε! Μην τους ακούτε! Μην τους εμπιστεύεσθε! Είναι οι κολασμένοι της κοινωνίας! Δεν μπορούν κάποιοι ξεφτιλισμένοι να υπερασπίζονται δημοσίως τα πάθη της ψυχής τους!», έγραφε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο Αγιος Καλαβρύτων.

Παρ’ ολ’ αυτά το δικαστήριο στο Αίγιο τον αθώωσε, ξενίζοντας όχι μόνο τα ΜΜΕ αλλά και τον ίδιο τον κ. Κοντονή, όπως δήλωσε.

Οπως είπε ο υπουργός, η αθωωτική απόφαση τον ξένισε και γι’αυτόν τον λόγο θα ζητήσει ενημέρωση για το σκεπτικό της.

«Δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά με βάση τις δημοσιογραφικές πληροφορίες και το ρεπορτάζ, για το λόγο αυτό αύριο θα ζητήσω να μου διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στα οποία περιλαμβάνεται και το σκεπτικό της απόφασης για να ξέρω ακριβώς τι έγινε και πώς κατέληξε το δικαστήριο σε αυτή την κρίση», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ. Κοντονής επισήμανε επίσης ότι «η Δικαιοσύνη είναι ο υπέρτατος προστάτης και θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, αν υπάρχουν στην υπόθεση αυτή παραφωνίες θα το δούμε και σε κάθε περίπτωση θα σταθμίσουμε τα δεδομένα. Εκτός αυτού οι αποφάσεις των δικαστηρίων γνωρίζετε ότι ελέγχονται από τα αρμόδια δικαστικά όργανα».

Το χρονικό της υπόθεσης

Τον Δεκέμβριο του 2015 ο Αμβρόσιος έγραψε ένα άρθρο στο προσωπικό του ιστολόγιο, στο οποίο γινόταν ρητορική μίσους και προτροπή σε βία σε βάρος των ομοφυλόφιλων.

«Ε, λοιπόν αυτούς τους ξεφτιλισμένους, φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Είναι εκτρώματα της φύσεως! Ψυχικά και πνευματικά πάσχουν! Είναι άτομα με διανοητική διαταραχή! Δυστυχώς αυτοί είναι τρις-χειρότεροι και πολύ πιο επικίνδυνοι από κάποιους, που ζουν στα τρελλοκομεία!», έλεγε χαρακτηριστικά ο ιεράρχης.

Στις 16 Ιανουαρίου 2016 εννέα ομοφυλόφιλοι κατέθεσαν μήνυση κατά του Μητροπολίτη για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους με βάση το άρθρο 1 του νόμου 4285/2014 για την καταπολέμηση του ρατσισμού, αλλά και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος, σύμφωνα με το άρθρο 196 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο «θρησκευτικός λειτουργός ο οποίος κατά την ενάσκηση των έργων του ή δημόσια και με την ιδιότητά του προκαλεί ή διεγείρει τους πολίτες σε εχθροπάθεια κατά της πολιτειακής εξουσίας ή άλλων πολιτών τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...