231
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την ανησυχία του για την υπόθεση των ελλήνων στρατιωτών που κρατούνται στην Τουρκία | Nikos Libertas / SOOC

Βενιζέλος: Σε κρίσιμο σημείο η εθνική στρατηγική ασφάλεια

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2018, 16:09
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την ανησυχία του για την υπόθεση των ελλήνων στρατιωτών που κρατούνται στην Τουρκία
|Nikos Libertas / SOOC

Βενιζέλος: Σε κρίσιμο σημείο η εθνική στρατηγική ασφάλεια

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2018, 16:09

Την ανησυχία του εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, αναφερόμενος στην υπόθεση – θρίλερ των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία. Διαπίστωσε «σαφή» μεταβολή της τουρκικής στάσης απέναντι στην Ευρώπη, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στο θέμα της κλιμακούμενης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τόνισε, δε, ότι η εθνική ασφάλεια συνιστά «σοβαρό πρόβλημα».

«Η Τουρκία έδωσε σε ένα συνηθισμένο συνοριακό ζήτημα, από αυτά που επιλύονται σε επίπεδο διοικητών μονάδων, διαστάσεις απολύτως ασυμβίβαστες με την ιδιότητα των δυο χωρών ως μελών του ΝΑΤΟ, αλλά και με τη συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας ως προς το μεταναστευτικό» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Σημείωσε ότι οι προκλήσεις και οι εντάσεις «ύστερα από μια δεκαπενταετία περίπου χωρίς θερμό επεισόδιο, πληθαίνουν», ενώ εκτίμησε ότι η τουρκική στάση απέναντι στην Ευρώπη και τη Δύση «γενικότερα είναι προφανές ότι έχει μεταβληθεί».

«Η ρητορική επανάληψη αυτονόητων γενικών αρχών ή διακηρύξεων δεν συνιστά στρατηγική. Η εμπειρία των τελευταίων 44 ετών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει δείξει ότι όταν η διαχείριση συγκυριακών κρίσεων δεν εντάσσεται σε μια σαφή στρατηγική, δημιουργούνται καταστάσεις που υποκαθιστούν την εθνική στρατηγική» τόνισε, ακόμη, ο κ. Βενιζέλος.

«Η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία είναι διεθνώς γνωστό ποια είναι. Το πρόβλημα είναι ότι η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα ενώ νομίζουν πολλοί ότι είναι βαθιά επικίνδυνη μόνο στο πεδίο της οικονομίας, είναι το ίδιο στο κρίσιμο πεδίο των θεσμών και της εθνικής στρατηγικής ασφάλειας» συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...