345
Ο πρόεδρος της ΝΔ με αξιωματικό του Λιμενικού κατά την περιοδεία του στη Σύμη | Γραφείο Τύπου ΝΔ

Μητσοτάκης: Υποτίμησαν το θέμα των δύο στρατιωτικών – Ανεπίτρεπτη η ομηρεία τους

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2018, 14:49
Ο πρόεδρος της ΝΔ με αξιωματικό του Λιμενικού κατά την περιοδεία του στη Σύμη
|Γραφείο Τύπου ΝΔ

Μητσοτάκης: Υποτίμησαν το θέμα των δύο στρατιωτικών – Ανεπίτρεπτη η ομηρεία τους

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2018, 14:49

Η κυβέρνηση υποτίμησε το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές Αδριανουπόλεως, όπως και την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο, παρατήρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, και κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να πράξουν -έστω με καθυστέρηση- όλα όσα πρέπει προκειμένου να λάβει τέλος η ανεπίτρεπτη – όπως τη χαρακτήρισε- ομηρεία τους.

«Η Ελλάδα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του από τη Σύμη όπου πραγματοποιεί περιοδεία, «επιδιώκει σταθερά σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, οι οποίες πρέπει  να στηρίζονται όχι μόνο στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και στους άγραφους κανόνες αμοιβαίου σεβασμού», η συνεχιζόμενη, όμως, κράτηση των δύο ελλήνων αξιωματικών από τις τουρκικές αρχές δηλητηριάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από τη Σύμη έχει ως εξής:

«Η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές είναι απαράδεκτη και δηλητηριάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ανάλογα περιστατικά πάντα συνέβαιναν στα σύνορα και πάντα επιλύονταν γρήγορα και με καλή διάθεση και από τις δύο χώρες.

Άλλωστε την εποχή της δορυφορικής τεχνολογίας είναι παντελώς ανυπόστατος κάθε ισχυρισμός περί κατασκοπείας από ένστολους πεζούς.

Περιμένουμε λοιπόν να επιστρέψουν αμέσως και ασφαλείς οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί στην πατρίδα μας.

Και καλώ τους αρμόδιους υπουργούς, έστω και με καθυστέρηση, να πράξουν όλα όσα πρέπει, για να τελειώσει εδώ η ανεπίτρεπτη ομηρεία τους.

Δεν θέλω από το ακριτικό μας νησί, από τη Σύμη, στην οποία βρίσκομαι σήμερα, να διευρύνω την κριτική μου στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα. Αλλά είναι προφανές ότι υποτίμησε το περιστατικό, όπως υποτίμησε και την διαρκώς κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Κύπρο. Σήμερα, μάλιστα, δέσμευσε με navtex ολόκληρο το Καστελόριζο προκαλώντας για μια ακόμη φορά.

Θέλω να επαναλάβω ότι η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία. Σχέσεις που να στηρίζονται όχι μόνο στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και στους άγραφους κανόνες αμοιβαίου σεβασμού.

Σε ανάλογες προκλήσεις οι Έλληνες είμαστε πάντα ενωμένοι -το έχουμε αποδείξει στη μακρά ιστορία μας. Και κανείς δεν πρέπει να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι αν χρειαστεί έχουμε την αποφασιστικότητα, τα διεθνή ερείσματα αλλά και την ισχύ, να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα».