1436
«Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να προκαλέσω το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ούτε να προσβάλω τον ελληνικό λαό», ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων, η Ράνια Αντωνοπούλου, καλώντας τους πολίτες να την κρίνουν από το έργο της στο υπουργείο... | ΙΝΤΙΜΕnews

Δεκτή από τον Τσίπρα η παραίτηση Αντωνοπούλου

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2018, 14:20
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/02/2018, 18:01
«Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να προκαλέσω το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ούτε να προσβάλω τον ελληνικό λαό», ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων, η Ράνια Αντωνοπούλου, καλώντας τους πολίτες να την κρίνουν από το έργο της στο υπουργείο...
|ΙΝΤΙΜΕnews

Δεκτή από τον Τσίπρα η παραίτηση Αντωνοπούλου

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2018, 14:20
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/02/2018, 18:01

Θέλοντας να αποτινάξει το νέο «βαρίδι» για το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς, αυτό που άκουγε στο όνομα Ράνια Αντωνοπούλου και μετά από αλλεπάλληλες εισηγήσεις για άμεση καρατόμησή της, ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούσε παρά να εξαναγκάσει σε παραίτηση την υπουργό του. Το απόγευμα της Δευτέρας και μετά το σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη για το επίδομα ενοικίου που είχε ζητήσει και ελάμβανε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, παρά το γεγονός ότι περιουσιακή της κατάσταση δεν δικαιολογούσε την ανάγκη είσπραξής του, από το Μαξίμου ανακοινώθηκε επισήμως ότι έγινε δεκτή η παραίτησή της από τον Πρωθυπουργό. Είναι η πρώτη αποπομπή στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση σε αυτά τα τρία χρόνια -μολονότι οι ευκαιρίες υπήρξαν και ήταν πολλές.

«Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ρ. Αντωνοπούλου και την ευχαριστεί για την τριετή σημαντική προσφορά της», Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Της ανακοίνωσης του γρ. Τύπου του Μαξίμου είχε προηγηθεί η δημόσια δήλωση της κυρίας Αντωνοπούλου με την οποία γνωστοποιούσε ότι παρέμενε «στη διάθεση» του Πρωθυπουργού και ότι θα επέστρεφε τα χρήματα που αντιστοιχούν στο συνολικό ποσό από την επιδότηση του ενοικίου της, την οποία ελάμβανε ως εξωκοινοβουλευτική αναπληρωτής υπουργός Εργασίας.

Για την κυρία Αντωνοπούλου. τρεις ολόκληρες ημέρες (και ένα τηλεφώνημα με τον Αλέξη Τσίπρα) για να προβεί σε μία απλή δήλωση για το θέμα και αυτό μόνο μετά τη θύελλα αντιδράσεων για τα χιλιάρικα που εισέπραττε κάθε μήνα για το σπίτι της στο Κολωνάκι.

Αλήθεια όμως, αν δεν είχε προηγηθεί η αποκάλυψη (την περασμένη Παρασκευή), θα έδινε πίσω τα χρήματα;

«Επειδή δεν ήρθα στην Ελλάδα για να γίνω πλουσιότερη και επειδή μοναδικό μου μέλημα ήταν πάντα να υπηρετήσω την προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μου την οικονομική κρίση, δηλώνω ότι κίνησα ήδη τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων», ενημέρωνε χαρακτηριστικά στη δήλωσή της και χωρίς να αναφέρει πουθενά τη λέξη παραίτηση, σημείωνε ότι παραμένει στη διάθεση του Πρωθυπουργού.

«Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να προκαλέσω το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ούτε να προσβάλω τον ελληνικό λαό», ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων, ζητώντας από τους πολίτες να την κρίνουν από το έργο της στο υπουργείο και όχι από το ζήτημα που προέκυψε από την προκλητική εν μέσω κρίσης είσπραξη 12.000 ευρώ ετησίως για το διαμέρισμά της στο Κολωνάκι, ενώ μάλιστα φέρεται να έχει κι άλλο ακίνητο στην Αττική.

Δήλωση με… χρονοκαθυστέρηση…

Η δήλωση της κυρίας Αντωνοπούλου ήρθε με σημαντική καθυστέρηση -τρία ολόκληρα 24ωρα- και μετά από αφόρητες πιέσεις στελεχών της κυβέρνησης και της Κουμουνδούρου στον Αλέξη Τσίπρα να της δείξει την πόρτα της εξόδου, έτσι ώστε να μη χαθεί το ήδη τραυματισμένο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

Η περίπτωση της ευκατάστατης αναπληρώτριας υπουργού, η οποία απαίτησε μηνιαίο επίδομα ενοικίου ύψους 1.000 ευρώ για διαμέρισμα στο Κολωνάκι, κάνοντας χρήση ευεργετικών διατάξεων για τους μη κατοίκους Αθηνών βουλευτές και υπουργούς, βύθισε την Κουμουνδούρου σε περισυλλογή σε βαθμό που ο Πρωθυπουργός δεχόταν αλλεπάλληλες εισηγήσεις για την αποπομπή της ώστε να δοθεί ένα μήνυμα προς τα έξω περί ηθικής της Αριστεράς. Ασχέτως βέβαια, αν είναι η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έχει ψηφίσει τον νόμο με τον οποίο δόθηκε η δυνατότητα στην κυρία Αντωνοπούλου να εισπράττει από το κράτος 12.000 ευρώ τον χρόνο για να νοικιάζει σπίτι στο Κολωνάκι δηλώνοντας κάτοικος… εξωτερικού.

…και απόφαση κατόπιν εορτής

Για να χρυσώσει το χάπι, μάλιστα, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε -κατόπιν εορτής και μετά την αποδοχή της παραίτησής της- την κατάργηση της σχετικής διάταξης που έδινε το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επίδομα ενοικίου.

Επρέπε να την πάρει τηλέφωνο ο Τσίπρας

Σύμφωνα πάντως με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, η ενόχληση για την κυρία Αντωνοπούλου ήταν τόσο μεγάλη που ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε μαζί της για να  της πει ότι «δεν θεωρεί ορθή τη χρήση της διάταξης» και ότι «περιμένει» την τοποθέτησή της.

Κάποιοι έσπευσαν να κάνουν λόγο για πρωθυπουργική επίπληξη, όποιο όμως κι αν ήταν το ύφος της παρέμβασης του κ. Τσίπρα στην υπουργό του, η ουσία είναι ότι χρειάστηκε να την πάρει τηλέφωνο για να υπάρξει τελικά μία δήλωση για το θέμα από πλευράς της. Την ίδια ώρα, με το τηλεφώνημά του ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως  ο «καλός και ενάρετος δάσκαλος» που ψέγει τη «σκανταλιάρα μαθήτριά του» επειδή ξέφυγε από τον ίσιο δρόμο της ηθικής.

Το θέμα της κυρίας Αντωνοπούλου τέθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το πρωί της Δευτέρας. Χαρακτηριστική του κλίματος, η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Πουλάκη, στον ΣΚΑΪ ότι ο ίδιος δεν δέχεται να του πληρώνουν ούτε το κινητό του τηλέφωνο. Ο Γιώργος Δημαράς, επίσης του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «είναι νόμιμο αλλά δεν είναι ηθικό και κυρίως δεν ταιριάζει με την ηθική της Αριστεράς». Ο αν. υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος πάντως, χαρακτήρισε την ιστορία «ζήτημα μικροπολιτικής», σε μια δήλωση – στήριξης στην πρώην συνεργάτιδά του στο υπουργείο Εργασίας, επιχειρώντας να υποβαθμίσει το θέμα.

Με καταθέσεις μισού και πλέον εκατ. δολ. είχε ανάγκη το επίδομα…

Η καταβολή επιδόματος ενοικίου από το ελληνικό Δημόσιο στην κυρία Αντωνοπούλου γίνεται πάντως ακόμη πιο προκλητική δεδομένου ότι μαζί με τον σύζυγό της (υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης) Δημήτρη Παπαδημητρίου, αποτελούν ένα από τα πλουσιότερα ζευγάρια της πολιτικής ζωής της χώρας, σύμφωνα και με τη δήλωση πόθεν έσχες που έχουν υποβάλει.

Στο πόθεν έσχες της κυρίας Αντωνοπούλου δηλώθηκαν ετήσια εισοδήµατα 70.000 ευρώ, µετοχές συνολικής αποτίµησης περίπου 300.000 δολαρίων ΗΠΑ και καταθέσεις άνω των 250.000 δολαρίων στην J&P Morgan. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζονται τα πλουσιότατα περιουσιακά στοιχεία του συντρόφου της, του υπουργού Οικονοµίας κ. Παπαδηµητρίου.

Στο ίδιο πόθεν έσχες, ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε χαρτοφυλάκιο (με μετοχές, αμοιβαία και άλλα επενδυτικά προϊόντα) αξίας 2.725.881 δολαρίων. Την ίδια χρονιά ο κ. Παπαδημητρίου δήλωνε εισοδήματα 453.429 δολαρίων. Το χαρτοφυλάκιο αυτό πάντως, σύμφωνα με το πόθεν έσχες του, το κατείχε το 2015, όταν δεν είχε ακόμα υπουργοποιηθεί.

Το ζευγάρι διαθέτει διαμέρισμα 110 τ.μ. στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και μία βίλα στη Σύρο 300 τ.μ., με 180 τ.μ. βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 4.950 τ.μ. Φυσικά, η βίλα διαθέτει και πισίνα, 80 τ.μ.

Εξου και οι έντονες αντιδράσεις όχι μόνο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και του απλού κόσμου ο οποίος «βομβάρδισε» τα social media με καυστικά σχόλια για την αναπληρώτρια υπουργό που θεώρησε σωστό και ηθικό να παίρνει 1.000 το μήνα από το Δημόσιο για να πληρώνει το νοίκι της στο Κολωνάκι, την ώρα που ο μέσος πολίτης μετρά μέρα-μέρα τα ευρώ για να βγάλει τον μήνα.

Αναλυτικά η δήλωση της Ράνιας Αντωνοπούλου, από την οποία όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς, απουσιάζει η λέξη «παραίτηση»:

Σύμφωνα με το Ν.4336/2015 που δίνει το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επιδότηση διαμονής, εφόσον δε διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία στην Αθήνα, αιτήθηκα και έλαβα ένα σημαντικό ποσό ως επιδότηση ενοικίου. Αυτήν την πρόνοια του νομοθέτη απολαμβάνουν από το 1994 όλοι οι βουλευτές που δεν έχουν έδρα την Αθήνα, χωρίς άλλες εισοδηματικές προϋποθέσεις.

Διευκρινίζω ότι ως βουλευτής Επικρατείας, κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν αιτήθηκα να λάβω την εν λόγω επιδότηση, παρότι την δικαιούμουν.

Πολλούς μήνες μετά της θεσμοθέτησή της πληροφορήθηκα ότι ως εξωκοινοβουλευτικό μέλος της κυβέρνησης δικαιούμαι επιδότηση, και μάλιστα από συναδέλφους μου. Έτσι κατέθεσα αίτηση και έκτοτε έλαβα συνολικά 23.000 ευρώ για δύο χρόνια.

Από τον Αύγουστο 2017, οπότε έληξε η περίοδος για την οποία είχα αιτηθεί την επιδότηση, σταμάτησα να την λαμβάνω, καθώς δεν κατέθεσα νέα αίτηση.

Δεδομένου ότι η αντίστοιχη διάταξη για τους εκτός έδρας Βουλευτές βρισκόταν σε ισχύ ήδη από το 1994 και ακολουθείται ακόμα χωρίς ποτέ να αμφισβητηθεί, και δεδομένου ότι όλες οι ενέργειές μου ήταν σύμφωνες με τον νόμο, δεν διανοήθηκα ότι υπήρχε κάτι αμφιλεγόμενο ή μεμπτό στην επιλογή μου, καθώς η επιδότηση αποτελεί τμήμα της αμοιβής μου.

Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να προκαλέσω το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ούτε να προσβάλω τον ελληνικό λαό.

Έχω πλήρη επίγνωση ότι η αμοιβή μου για τις υπηρεσίες που παρέχω προέρχεται από τους κόπους του.

Ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο της κρίσης, που χιλιάδες κόσμος αγωνιά για την κατοικία του, το εισόδημά του, τα δάνειά του, αντιλαμβάνομαι ότι κάθε παροχή, ακόμα και νόμιμη, εξοργίζει.

Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι η οικονομική μου κατάσταση, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις του πόθεν έσχες, ενίσχυσε την αγανάκτηση του κόσμου.

Πριν τρία χρόνια, όταν ο Αλέξης Τσίπρας με πρότεινε ως βουλευτή Επικρατείας και στη συνέχεια υπουργό, αποδέχθηκα την τιμή χωρίς δεύτερη σκέψη για το τι θα άφηνα πίσω. Όπως τότε, έτσι και τώρα φυσικά παραμένω στη διάθεση του Πρωθυπουργού

Επειδή δεν ήρθα στην Ελλάδα για να γίνω πλουσιότερη και επειδή μοναδικό μου μέλημα ήταν πάντα να υπηρετήσω την προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μου την οικονομική κρίση, δηλώνω ότι κίνησα ήδη τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων.

Ζητώ από τους συμπολίτες μου να με κρίνουν για το έργο μου, όπως αποτυπώνεται στην απομείωση της ανεργίας όχι μόνο σήμερα αλλά κυρίως τα δύο πρώτα ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησης μας.

Με άλλα λόγια, ζητώ να κριθώ από όλους για τα αποτελέσματα της δουλειάς μου και όχι από ένα θέμα το οποίο για προφανείς λόγους η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει αυτή τη χρονική στιγμή να αναγάγει σε υπ’αριθμόν Ένα ηθικό ζήτημα της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...