1040
Ο Γιώργος Καμίνης στην ομιλία του | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Καμίνης: «Ανανέωση σε όλα»

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 24 Φεβρουαρίου 2018, 20:47
Ο Γιώργος Καμίνης στην ομιλία του
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Καμίνης: «Ανανέωση σε όλα»

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 24 Φεβρουαρίου 2018, 20:47

Στο Σεράφειο Κολυμβητήριο πραγματοποίησε την πρώτη πανελλαδική συνάντηση υποστηρικτών του ο Γιώργος Καμίνης. Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, μιλώντας στα πηγαδάκια που είχαν μαζευτεί έξω από την είσοδο, ο δήμαρχος ακουγόταν να λέει «ανανέωση σε όλα». Λίγο αργότερα, στην ομιλία του, περιέγραψε το πολιτικό και αξιακό στίγμα του δικτύου «Ανανέωση», το οποίο πλέον θα λειτουργεί ως ευδιάκριτη τάση στο Κίνημα Αλλαγής.

Αν και συνηθίζεται στην Κεντροαριστερά να μιλούν για «ώρα ΠΑΣΟΚ» εννοώντας τις καθυστερήσεις, το χρονοδιάγραμμα τηρήθηκε. Μετά την ομιλία του δημάρχου και πριν πάρουν τον λόγο οι φίλοι και τα μέλη του δικτύου, είχαμε παρεμβάσεις του Στέφανου Παραστατίδη για «ένα νέο κόμμα αρχών», του Δημήτρη Κατσούλη για το «επιτελικό κράτος και την Αυτοδιοίκηση», του Πασχάλη Αγανίδη για τη νέα γενιά και του Νίκου Διακουλάκη για την «ανάπτυξη και λειτουργία του δικτύου».

Στην ομιλία του ο κ. Καμίνης έδωσε το στίγμα του ρόλου της «Ανανέωσης» στην ανάπτυξη της Κεντροαριστεράς.  «Στόχος μας -είπε- ένα κόμμα που θα προτείνει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας το οποίο θα συνδυάζει την παραγωγή πλούτου με την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την ποιότητα ζωής, την ενσωμάτωση πολιτικών για την κλιματική αλλαγή, την αποκέντρωση, τις αρχές της κοινωνικής συνοχής, της δικαιοσύνης, της αναδιανομής και αλληλεγγύης ανάμεσα στις γενιές. Αλλά και  ένα κόμμα που θα υπερασπίζεται ταυτόχρονα τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα, τη διαφάνεια, τη συμμετοχή, την ανοικτή πρόσβαση στην τεχνολογία και την πληροφορία. Ένα κόμμα που ο πυρήνας της πολιτικής του θα υπηρετεί την ανάγκη να ξεκινούν οι άνθρωποι με ίσες ευκαιρίες τη ζωή τους. Και όσο αυτό δεν το κατορθώνουμε, να μην παύει ποτέ να είναι ένας διαρκής και αδιαπραγμάτευτος στόχος που θα πρέπει να κατακτήσουμε. Αυτές οι αρχές αποτελούν την πεμπτουσία μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και αυτές τις αρχές θα υπηρετήσουμε ως «Ανανέωση» μέσα στον νέο φορέα»273237273236

Ο κ. Καμίνης, φανερά ευδιάθετος ανάμεσα στους φίλους του και στους ανθρώπους που στήριξαν την υποψηφιότητα του, αστειεύθηκε αναφέροντας ότι αρκετοί τον χαρακτηρίζουν άχρωμο και άοσμο, επειδή δεν μπορούν να τον χαρακτηρίσουν αριστερό ή δεξιό.

«Θέλω να σας πω για το τι εννοώ εγώ στην πράξη προοδευτική πολιτική όταν την ίδια στιγμή κάποιοι προσπαθούσαν να με κατατάξουν ιδεολογικά βάζοντας μου τη μια φορά την ταμπέλα του αριστερού και την άλλη του δεξιού» είπε και ξεκίνησε να δίνει παραδείγματα:

—Μόλις αναλάβαμε καθήκοντα, στην πρώτη δημαρχιακή θητεία το 2010, ήμουν ο πρώτος Δήμαρχος Αθηναίων που έδωσε μη θρησκευτικό όρκο. Αριστερός λοιπόν.

—Αμέσως μετά όμως, ετοιμάσαμε ένα σχέδιο νόμου για τις διαδηλώσεις, για τις πορείες. Όπως προβλέπει το άρθρο 11 του Συντάγματος και κανείς δεν είχε τολμήσει να καταθέσει στη Βουλή. Συμπέρασμα; Δεξιός, αφού φτιάχνει νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

—Πάμε και δίνουμε για πρώτη φορά, αιγίδα στο Gay Pride στην Αθήνα. Αριστερός.

— Καταγγέλλουμε τον εκφυλισμό του πανεπιστημιακού ασύλου το οποίο στην ουσία έχει καταργηθεί και κυριαρχεί η ανομία στα πανεπιστήμια; Δεξιός, φυσικά.

—Δίνουμε μάχη για να γίνουν δεκτά και τα παιδιά των μεταναστών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς; Αριστερός.

— Φέρνουμε ευρωπαϊκούς πόρους και ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα στην πόλη; Δεξιός.

— Είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα που παρέχουμε τη δυνατότητα να δημιουργηθεί δομή φιλοξενίας προσφύγων το 2015 και παράλληλα ο πρώτος Δήμος που συμμετέχει στο πρόγραμμα του ΟΗΕ παρέχοντας στέγαση για τους πρόσφυγες; Αριστερός.

— Είμαστε οι μοναδικοί που πήγαμε τους συνδικαλιστές στα δικαστήρια στη μεγάλη απεργία της καθαριότητας το 2012 για λόγους δημόσιας υγείας; Δεξιός.

— Συγκρουόμαστε με τη Χρυσή Αυγή; Αριστερός.

—Μετατρέπουμε την κατειλημμένη από αναρχικούς Βίλα Αμαλίας σε σχολείο με ευρωπαϊκούς πόρους; Δεξιός.

— Στηρίζουμε 26 χιλιάδες ανθρώπους στην πόλη, μέσω του Κόμβου Αλληλοβοήθειας που βρίσκεται στο παλιό Φρουραρχείο; Αριστερός.

— Παραχωρούμε τον 2ο όροφο του Φρουραρχείου στο Solidarity Now που έχει ιδρυτή τον George Soros για να παρέχει υπηρεσίες σε αλλοδαπούς;  Δεξιός.

—Υπέγραψα ως Δήμαρχος το πρώτο Σύμφωνο Συμβίωσης μεταξύ ομόφυλου ζευγαριού; Αριστερός φυσικά.

— Γίναμε ο πρώτος δημόσιος φορέας που έκανε συμπράξεις με ιδιωτικές εταιρείες, την Aegean και το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, για την προώθηση του τουρισμού της Αθήνας; Δεξιός.

«Οχι, δεν κατάφερα να χωρέσω στα παραδοσιακά και αρτηριοσκληρωτικά καλούπια της συντηρητικής Δεξιάς και της λαϊκίστικης Αριστεράς. Αλλά προσπαθώ να εφαρμόσω προοδευτικές πολιτικές. Πολιτικές οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, πολιτικές στήριξης των αδυνάτων και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολιτικές με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο» σημείωσε.

02_11211

Ο δήμαρχος Αθηναίων επανέλαβε την πεποίθησή του ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει καθήκον να μην απογοητεύσει και να μην προδώσει την εμπιστοσύνη των 210 χιλιάδων πολιτών που έδωσαν ισχυρή εντολή για ένα νέο, ενιαίο κόμμα που θα εκφράσει όσους ασφυκτιούν από το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και το συντηρητισμό της ΝΔ.

Παράλληλα, έκανε ξεχωριστό κάλεσμα στους νέους που κατά βάση είναι απόντες από την πολιτική. «Ας είναι πρώτη μέριμνα όλων μας το πώς θα απαντήσουμε στο εξής ερώτημα: Πώς θα φέρουμε τους νέους πάλι στην πολιτική των ώρα που μας έχουν γυρίσει την πλάτη; Θα βρούμε την απάντηση μόνο εάν κατανοήσουμε γιατί μας γύρισαν την πλάτη. Πρώτα απ’ όλα δείχνοντας, με το ήθος, τη συμπεριφορά μας, την οργάνωσή μας, τη θεσμική μας παρουσία στην ευρύτερη έννοιά της, ότι αξίζει να συμμετέχει κάποιος στην πολιτική».

Απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του,  τους κάλεσε για ακόμη μια φορά να «πάρουν στην πλάτη τους» το δίκτυο που δημιουργήθηκε το περασμένο φθινόπωρο.

Στις περισσότερες πολιτικές εκδηλώσεις τα επιτελεία αλλά και οι ίδιοι οι πολιτικοί εκφράζουν την επιθυμία να γίνεται στο σχετικό ρεπορτάζ αναφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα που έδωσαν το παρών. Οι συνεργάτες του Γιώργου Καμίνη και ο ίδιος παρακάλεσαν  να μην τηρηθεί αυτή η συνήθεια: προτεραιότητα _είπαν_ είναι τα νέα πρόσωπα και η ενεργή τους συμμετοχή.

Για το διαμορφούμενο ρεύμα, ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι δεν θα είναι πλειοψηφικό σε αυτή την φάση, ίσως ούτε η μεγαλύτερη μειοψηφία στο Κίνημα Αλλαγής αλλά σίγουρα ευδιάκριτο με σαφές μήνυμα.

Απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του, κάλεσε να «πάρουν στην πλάτη τους» το δίκτυο που δημιουργήθηκε το περασμένο φθινόπωρο: «Όλοι εσείς είστε και η μαγιά για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το αποτύπωμά μας και να εκφράσουμε ακόμα πιο δυναμικά την κοινωνία και τους πολίτες που ζητούν να υπερβούμε τα στενά όρια των υπαρχόντων κομμάτων».

Και πρόσθεσε: «Ανανέωση παντού, σε πρόσωπα, αντιλήψεις και πρακτικές. Η ανανέωση επιβάλλεται να είναι η πυξίδα μας και σήμερα. Γιατί η ανανέωση είναι ο σπόρος που κινητοποιεί, συγκινεί και εμπνέει, είναι η κινητήρια δύναμη που φέρνει αλλαγές και δίνει ελπίδα στους πολίτες, είναι ο πυρήνας και το Ιερό Δισκοπότηρο κάθε προοδευτικής πρότασης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...