902
O Κόντε πανηγυρίζει. Μια συνηθισμένη εικόνα | ΙΝΤΙΜΕSports

Το «φαινόμενο» Πέδρο Κόντε

Sportscaster Sportscaster 20 Φεβρουαρίου 2018, 13:49
O Κόντε πανηγυρίζει. Μια συνηθισμένη εικόνα
|ΙΝΤΙΜΕSports

Το «φαινόμενο» Πέδρο Κόντε

Sportscaster Sportscaster 20 Φεβρουαρίου 2018, 13:49

«Χάσαμε από έναν και μόνο παίκτη». Ακούστηκε κάπως υπερβολικό -και απαξιωτικό για τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ Γιάννινα- αυτό που είπε ο Μαρίνος Ουζουνίδης στις 10 Φεβρουαρίου, αμέσως μετά την ήττα (2-1) του Παναθηναϊκού στους «Ζωσιμάδες», όμως ήταν αλήθεια. Ο Πέδρο Κόντε είχε σκοράρει και τα δύο γκολ της ομάδας του -γκολ ευρωπαϊκής κλάσης, το ένα καλύτερο από το άλλο- δημιουργώντας ο ίδιος τις ευκαιρίες του «από το τίποτα». Δεν ήταν η πρώτη φορά. Ούτε η τελευταία, όπως αποδείχθηκε το περασμένο Σάββατο.

Στη νίκη του ΠΑΣ επί του Πλατανιά (3-0) στα Χανιά, ο ισπανός φορ πέτυχε άλλα δύο τέρματα. Στο εφετινό Πρωτάθλημα μετρά, ήδη, 13 – είναι πρώτος στον πίνακα των σκόρερ μαζί με τον Ανσαριφάρντ και τον Πρίγιοβιτς. Με τη διαφορά ότι ο ΠΑΣ έχει βάλει 26 γκολ όλα κι όλα, ενώ ο Ολυμπιακός 45 και ο ΠΑΟΚ 44. Ο Κόντε είναι… υπεύθυνος για τα μισά τέρματα της ομάδας του, η οποία σε κάθε ματς δεν παράγει ούτε τις μισές τελικές προσπάθειες σε σχέση με τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ. Κι έχει σημειώσει σχεδόν διπλάσια γκολ από τον Αραούχο, τον Λιβάγια, τον Φορτούνη και τον Πέλκα.

Οι εκπληκτικές επιδόσεις του εκθέτουν το «σκάουτινγκ» των μεγάλων και πλούσιων ελληνικών συλλόγων, οι οποίοι τα περιμένουν όλα από τους ατζέντηδες. Μόνον που, εκείνοι ενδιαφέρονται κυρίως για το κέρδος τους. Παίκτες σαν τον Κόντε, που δεν είχε παίξει σε επίπεδο υψηλότερο από τη Γ’ Κατηγορία της Ισπανίας (Segunda B’), δεν είναι δυνατόν να πουληθούν ακριβά. Επομένως, μικρή θα είναι και η προμήθεια των μάνατζερ. Τέτοιοι ποδοσφαιριστές – «λαχείο» δεν πρόκειται, ποτέ, να προταθούν στις ομάδες που έχουν τη δυνατότητα να δαπανήσουν σεβαστά ποσά.

Αλλά, ακόμη κι αν προτείνονταν, ο Βαγγέλης Μαρινάκης ή ο Ιβάν Σαββίδης είναι αμφίβολο εάν θα «τολμούσαν» να παρουσιάσουν στους οπαδούς του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ μετεγγραφή από το… πανέρι. Ας αγοράζουν, λοιπόν, τον Εμενίκε, τον Καρντόσο ή τον Ελ Καντουρί. Κι ας αφήνουν τα πραγματικά «κελεπούρια» στον ΠΑΣ Γιάννινα, και σε όποιον άλλο σύλλογο δεν ντρέπεται να αγοράσει έναν καλό -αλλά άγνωστο- παίκτη.

1782553

Ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ πάντως, που (υποτίθεται ότι) διατηρούν προνομιακές σχέσεις με την ισπανική ποδοσφαιρική αγορά, ούτε που γνώριζαν για την ύπαρξη αυτού του «κανονιέρη», ο οποίος στα 28 του -λίγο πριν έρθει στα Γιάννενα, ήταν ο αρχισκόρερ της Segunda B’. Τη σεζόν 2015-2016 αγωνιζόταν στη Μέριδα, και είχε πετύχει τα 17 από τα 39 γκολ της ομάδας του. Ο Πέδρο ήταν σεσημασμένος γκολτζής και στους προηγούμενους συλλόγους του. Απλώς, δεν του είχε δοθεί ποτέ η ευκαιρία να παίξει σε υψηλότερο επίπεδο. Ωσπου τον ανακάλυψε ο ΠΑΣ.

Ηταν το καλοκαίρι του 2016. Ο ισπανός επιθετικός είχε προτάσεις και από τη Segunda División (Β’ Ισπανίας), όμως η προοπτική να δοκιμάσει για πρώτη φορά την τύχη του στο εξωτερικό και -κυρίως- να ζήσει την εμπειρία των Κυπέλλων Ευρώπης (ο ΠΑΣ είχε προκριθεί στο Europa League) του φάνηκε πιο ελκυστική. Οι συμπατριώτες του «Φόνσι» Ναδάλες και Νόε Ακόστα του είπαν τα καλύτερα για τον σύλλογο και την Ελλάδα, και στις αρχές Ιουλίου του 2016 ο Κόντε έφτασε στα Γιάννενα για να υπογράψει τριετές συμβόλαιο.

Δεν χρειάστηκε, καν, χρόνο προσαρμογής. Ολοκλήρωσε την πρώτη του σεζόν στον ΠΑΣ με 14 γκολ σε 30 επίσημα παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ εφέτος… το τερμάτισε. Σε 23 ματς Πρωταθλήματος και Κυπέλλου έχει πετύχει 19 γκολ (13+6), και είναι τρίτος στον πίνακα των ισπανών σκόρερ που αγωνίζονται εκτός συνόρων. Σήμερα, μερικούς μήνες πριν κλείσει τα 30 του χρόνια (τον Ιούλιο) όλη η Ελλάδα μιλάει γι’ αυτόν και κοστίζει σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ, όπως προβλέπει η ρήτρα αποδέσμευσης που έχει συμφωνήσει με τον σύλλογο των Ιωαννίνων.

Εκτός από καταπληκτικός ποδοσφαιριστής, είναι και εξαιρετικός χαρακτήρας. Ηρεμος, ευγενικός, χαμογελαστός. Η μοναξιά του στα Γιάννενα δεν έχει επηρεάσει αρνητικά τη συμπεριφορά του. Η Ιζαμπελ, η κοπέλα του, έχει μείνει πίσω, στην Ισπανία, καθώς σπουδάζει για να γίνει νοσηλεύτρια. Οι γονείς του δεν τον έχουν επισκεφθεί ούτε μία φορά, καθώς ο πατέρας του δεν μπορεί να κλείσει το επιπλοποιείο του ούτε για μια μέρα. Αλλά ο Πέδρο, που έχει σπουδάσει μηχανολόγος – μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα, κάνει υπομονή. Ισως, επειδή η αγάπη του για την μπάλα είναι πολύ δυνατή. Στο ποδόσφαιρο τον μύησε ένας θείος του, που έχει «φύγει» από τη ζωή. Αυτόν δείχνει, υψώνοντας το δάχτυλό του στον ουρανό, έπειτα από κάθε γκολ που πετυχαίνει.

Αποπνέει μια γαλήνη ασυνήθιστη για ποδοσφαιριστή. Στις συνεντεύξεις του αυτοπροσδιορίζεται ως «πολύ φιλοσοφημένο άτομο», όμως έχει εξομολογηθεί ότι στη ζωή του υπήρξε ένα περιστατικό που τον έμαθε να εκτιμά τα πιο απλά, καθημερινά πράγματα. Συνέβη όταν, ακόμη, αγωνιζόταν στη Μέριδα. Ενώ επέστρεφε με την αποστολή της ομάδας από μια εκτός έδρας νίκη επί της Μούρθια (1-0 με δικό του γκολ), ο οδηγός αποκοιμήθηκε στο τιμόνι και το πούλμαν βγήκε εκτός πορείας και ανατράπηκε. Εξι συμπαίκτες του και προπονητές κατέληξαν στο νοσοκομείο. Για όλους ήταν περαστικά, όμως αυτή η παρ’ ολίγον τραγωδία τον έκανε να δει τη ζωή με άλλο μάτι.

Είναι πολύ καλός παίκτης για να μείνει στα Γιάννενα και μετά το καλοκαίρι. Επιθετικοί που σκοράρουν τόσο εύκολα, με χίλιους δυό τρόπους, και σε τέτοια τιμή, δεν υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι τον παρακολουθεί στενά ο ΠΑΟΚ. Θέλει και ο ίδιος ο Κόντε να… ανέβει πίστα, είτε στην Ελλάδα είτε σε κάποιο καλύτερο πρωτάθλημα. Λίγους μήνες αφότου πούλησε τον Κώστα Μαυροπάνο στην Αρσεναλ, ο ΠΑΣ θα ανταμειφθεί και πάλι για τη διορατικότητά του. Την οποία, όπως φαίνεται, οι στρατιές των σκάουτερς που χρυσοπληρώνουν οι μεγάλοι μας σύλλογοι, δεν διαθέτουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...