943
Η Γκαμπριέλα εκτελεί με ένταση το πρόγραμμα του τελικού μαζί τον Γκιγιόμ Σιζερόν | EPA/HOW HWEE YOUNG

Γκαμπριέλα Παπαντάκις: «Το να είσαι Eλληνας δεν είναι θέμα καταγωγής, αλλά γονιδιακό»

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2018, 13:17
Η Γκαμπριέλα εκτελεί με ένταση το πρόγραμμα του τελικού μαζί τον Γκιγιόμ Σιζερόν
|EPA/HOW HWEE YOUNG

Γκαμπριέλα Παπαντάκις: «Το να είσαι Eλληνας δεν είναι θέμα καταγωγής, αλλά γονιδιακό»

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2018, 13:17

Τέσσερις φορές Πρωταθλητές Ευρώπης και δύο φορές Παγκόσμιοι Πρωταθλητές, το αχώριστο δίδυμο του καλλιτεχνικού πατινάζ -και εκ των κορυφαίων στην ιστορία του αθλήματος- η ελληνικής καταγωγής Γκαμπριέλα Παπαντάκις (Γαβριέλα Παπαδάκη) και ο παρτενέρ της Γκιγιόμ Σιζερόν, εντυπωσίασαν και στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της  Πιονγκτσάνγκ, σπάζοντας το δικό τους ρεκόρ συγκομιδής βαθμών με σύνολο 205,28, κατακτώντας τη Δευτέρα το ασημένιο μετάλλιο για τα γαλλικά χρώματα.

epa06544959 Gold medalists Tessa Virtue and Scott Moir of Canada (C), silver medalists Gabriella Papadakis and Guillaume Cizeron of France and bronze winners Maia Shibutani and Alex Shibutani of the USA (R) during the venue ceremony for the Ice Dance Free Dance of the Figure Skating competition at the Gangneung Ice Arena during the PyeongChang 2018 Olympic Games, South Korea, 20 February 2018. EPA/HOW HWEE YOUNG
Γκαμπριέλα και Γκιγιόμ, αριστερά, στη δεύτερη θέση, στο βάθρο των Αγώνων της Πιογνκτσάνγκ  (EPA/HOW HWEE YOUNG)

Χρυσοί ολυμπιονίκες αναδείχθηκαν οι Τέσα Βιρτό και Σκοτ Μοάρ από τον Καναδά, που μπορεί να ήταν δεύτεροι με 122,40 βαθμούς στο ελεύθερο πρόγραμμα, αλλά χάρη στους 83.67 βαθμούς που είχαν πάρει στο σύντομο πρόγραμμα έφτασαν στους 206,07 συνόλικα, ξεπερνώντας το γαλλικό δίδυμο που έμεινε πίσω στη βαθμολογία εξαιτίας και της ατυχίας που είχε στο σύντομο πρόγραμμα με το ενδυματολογικό ατύχημα της Γκαμπριέλα.

Το χάλκινο μετάλλιο κατέληξε στην Μάια Σιμπουτάνι και τον Άλεξ Σιμπουτάνι. Τα δύο αδέλφια από τις ΗΠΑ βαθμολογήθηκαν με 77,73 στο σύντομο πρόγραμμα και με 114,86 στο ελεύθερο κατακτώντας έτσι την τρίτη θέση με 192,59 βαθμούς.

Η 22χρονη Παπαντάκις και ο 23χρονος Σιζερόν προπονούνται στον Καναδά από τον Ρομέν Χαγκενάουερ. Γεννημένη στο Κλερμόν-Φεράν της Γαλλίας, η Γκαμπριέλα είναι κόρη της Κατερίνας, προπονήτριας καλλιτεχνικού πατινάζ, και του Εμμανουήλ Παπαδάκη, από τον Κορυδαλλό – με ρίζες από την Κρήτη- ο οποίος πριν από μερικά χρόνια αποφάσισε να αναζητήσει την τύχη του στο Όστιν του Τέξας, πουλώντας γνήσιο ελληνικό γύρο.

Μετά τη μετανάστευσή του στις ΗΠΑ, η Γκαμπριέλα βρισκόταν με τον πατέρα της μόνο τα καλοκαίρια. «Ηξερα κάποιες φράσεις στα ελληνικά, αλλά επειδή έχω χρόνια να πάω στην Ελλάδα, τις ξέχασα», εξηγούσε σε δηλώσεις στην Equipe, δηλώνοντας όμως υπερήφανη για το ελληνικό της αίμα. Γιατί όπως υπογράμμιζε, «το να είσαι Ελληνας δεν είναι θέμα καταγωγής, αλλά γονιδιακό. Και εγώ διαθέτω τη μαχητικότητα αυτού του DNA».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, συνεχάρη μέσω tweet την Παπαντάκις επικαλούμενος και την ελληνική της καταγωγή για την άψογη εκτέλεση του προγράμματός της μαζί με τον Σιζερόν.

Το ζευγάρι Γκαμπριέλα Παπαντάκις και Γκιγιόμ Σιζερόν στον τελικό του καλλιτεχνικού πατινάζ στην Πιονγκτσάνγκ

Με τον Γκιγιόμ -γιο ιδιοκτήτη συλλόγου καλλιτεχνικού πατινάζ στο Κλερμόν Φεράν- είναι μαζί από τα 10 τους χρόνια και «υπεύθυνη» για τον πολυνίκη όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια συνδυασμό, δεν ήταν άλλη από την ίδια της μητέρα, Κατρίν.

Σημείο καμπής για την καριέρα τους στο καλλιτεχνικό πατινάζ, η απόφασή τους να ακολουθήσουν τον προπονητή τους Ρομέν Χαγκενάουερ στο Μόντρεαλ («απόφαση ζωής», όπως τη χαρακτηρίζει σε όλες τις συνεντεύξεις η ίδια η Γκαμπριέλα).

Καθοριστική επίσης ήταν η συμβολή της δύο φορές αργυρής σε παγκόσμια πρωταθλήματα Μαρί Φρανς Ντιμπρέιγ και του συζύγου και παρτενέρ της Πατρίς Λoζόν, που κατάφεραν να αναδείξουν το δεδομένο ταλέντο της Γκαμπριέλα και του Γκιγιόμ ώστε να εξελιχθούν τελικά στο απόλυτο ζευγάρι στον πάγο. Ετσι από το Νο13 στον κόσμο και κάποια ενθαρρυντικά πλασαρίσματα σε συγκεκριμένους αγώνες, το γαλλικό δίδυμο έφθασε στους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους τίτλους (δείτε κάτω την «πρώτη λάμψη»).

Τον Ιανουάριο του 2015 ήρθε το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και δυο μήνες μετά η πρωτιά στο Παγκόσμιο της Σανγκάης. Γκαμπριέλα και Γκιγιόμ  έγιναν επισήμως οι νεαρότεροι πρωταθλητές κόσμου τα τελευταία 49 χρόνια (σε ηλικία 20 ετών). Κατεβαίνοντας από το βάρθρο των νικητών η Γκαμπριέλα έπεσε στην αγκαλιά του πατέρα της, που είπε: «μακάρι όλοι οι γονείς να ‘χουν την ίδια τύχη με εμένα».

Τον Ιανουάριο του 2016 -και ενώ η Γκαμπριέλα είχε μία σειρά από τραυματισμούς, μεταξύ των οποίων και ένα πολύ σοβαρός στο κεφάλι (διάσειση)-  διατήρησαν τα ευρωπαϊκά σκήπτρα στην Μπρατισλάβα και τον Απρίλιο ξαναπάτησαν στην κορυφή του κόσμου, με νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο ελεύθερο πρόγραμμα.

«Τα έκαναν όλα να δείχνουν εύκολα… Οι άλλοι βαριανάσαιναν κατά την εκτέλεση του προγράμματος τους… Με το γαλλικό δίδυμο όμως, στο τέλος ήταν το κοινό που προσπαθούσε να αναπνεύσει, κατά την τετράλεπτη ρουτίνα που φάνηκε να διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα, γιατί κανείς δεν ήθελε να τελειώσει», έγραψε στο διθυραμβικό της σχόλιο η Washington Post .

Τον Μάρτιο του 2017 ήρθε ένας ακόμα ευρωπαϊκός τίτλος και τον Νοέμβριο έγιναν το πρώτο ζευγάρι στην ιστορία του αθλήματος που ξεπέρασε τους 200 βαθμούς (200,43), αφήνοντας πίσω τους το καναδέζικο δίδυμο που λίγες εβδομάδες αργότερα πήρε το χρυσό τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (αναλυτικά το παλμαρέ των επιτυχιών του ζευγαριού εδώ).

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς θα είχε η τελική κατάταξη στους Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ αν η Γκαμπριέλα δεν είχε το ενδυματολογικό ατύχημα κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του σύντομου προγράμματος. Ο -από τα παιδικά της χρόνια- παρτενέρ της πάντως δεν έδειξε να πτοείται, ούτε να παίρνει κατάκαρδα την απώλεια του χρυσού:

«Είμαστε ακόμα νέοι, στην αρχή της καριέρας μας. Οι δρόμοι μας διασταυρώνονται με την Τέσα και τον Σκοτ, που ήδη μετρούν την τρίτη τους παρουσία στους Ολυμπιακούς», σημείωσε σε δηλώσεις του ο Σιζερόν αφήνοντας υποσχέσεις για ακόμα μεγαλύτερες και περισσότερες επιτυχίες στο μέλλον (και φυσικά το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο).

Η Γκαμπριέλα και ο παρτενέρ της συγχαίρουν τους χρυσούς ολυμπιονίκες της Πιονγκτσάνγκ/ Reuters

«Δεν είμαστε σε καμία περίπτωση στο ίδιο σημείο της καριέρας μας και είμαστε πολύ υπερήφανοι που καταφέραμε να αναδειχθούμε σοβαροί ανταγωνιστές τους, δεδομένου ότι εκείνοι βρίσκονται ήδη στο τρίτο τους ολυμπιακό μετάλλιο», συμπλήρωσε αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο δρόμος των επιτυχιών για το γαλλικό δίδυμο είναι διάπλατα ανοιχτός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...