663
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ είπε ότι υπάρχει συμφωνία σε τρία από τα επτά κεφάλαια της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας | Alexandros Michailidis / SOOC

Ποια είναι τα τρία «κεφάλαια» που συμφώνησε ο Ζάεφ με την Αθήνα;

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2018, 10:04
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ είπε ότι υπάρχει συμφωνία σε τρία από τα επτά κεφάλαια της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας
| Alexandros Michailidis / SOOC

Ποια είναι τα τρία «κεφάλαια» που συμφώνησε ο Ζάεφ με την Αθήνα;

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2018, 10:04

Η δυναμική υπάρχει, είναι εμφανές. Και αναμένεται να ενταθεί με τη νέα συνάντηση που θα έχει ο Νίκος Κοτζιάς με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου έχουν προσκληθεί και οι προερχόμενοι από τα δυτικά Βαλκάνια ομόλογοί τους.

Είναι μια δυναμική που επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ με δηλώσεις του την Τετάρτη. Είπε ο σκοπιανός πρωθυπουργός ότι υπάρχει συμφωνία σε τρία από τα επτά κεφάλαια της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας.

Τα επτά κεφάλαια είναι: το όνομα, το εύρος χρήσης, η γλώσσα, η ταυτότητα, η εμπορική χρήση, τα ακρωνύμια και οι συντμήσεις. Ο Ζάεφ είπε ότι στα τρία έχουμε ήδη συμφωνήσει χωρίς να εισέλθει σε λεπτομέρειες. Μιλούσε σε δημοσιογράφους σε επίσκεψή του στην κωμόπολη Νεγκότινο και την αοριστία του την απέδωσε σε μια προσπάθεια, να μη σχηματιστεί, όπως είπε, η εντύπωση ότι γίνεται διαπραγμάτευση μέσω των ΜΜΕ.

«Είναι σημαντικό να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας. Χαίρομαι που όλα τα ανοιχτά ζητήματα ουσιαστικά έχουν ξετυλιχτεί. Αν ξεκινήσουμε από τις επτά θέσεις που ήταν το σημείο εκκίνησης των διαπραγματεύσεων, γνωρίζω ότι αυτές έχουν πλέον μειωθεί σε τέσσερις, οι υπόλοιπες τρεις έχουν απομακρυνθεί. Πιστεύω ότι με την πολιτική της νέας κυβέρνησης πολύ γρήγορα θα μπορέσουν να κλείσουν και οι άλλες θέσεις», ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά με τον γεωγραφικό προσδιορισμό, ο Ζόραν Ζάεφ επιβεβαίωσε ότι αυτή είναι μία αποδεκτή επιλογή για την χώρα του και υπενθύμισε ότι έχει γίνει μνεία αρκετών ονομάτων.

«Αυτό σημαίνει ότι για εμάς είναι αποδεκτό όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, δηλαδή απορρίπτουμε όλους τους άλλους, όπως τον χρονικό προσδιορισμό ή κάποιες άλλες διατυπώσεις που ήταν σαν προτάσεις», είπε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ποια είναι η συμφωνία έως τώρα; Οι δυο πλευρές φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει σε μια από τις τρεις ονομασίες «γεωγραφικού» προσδιορισμού (Gorna, Severna, ή Vardaska) έχοντας παράλληλα αποκλείσει το Νέα Μακεδονία. Αυτό όμως, ήταν το εύκολο. Το δύσκολο είναι η ταυτότητα και η γλώσσα, κάτι που υπαινίχθηκε στις τελευταίες του δηλώσεις ο Ζόραν Ζάεφ. «Η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα είναι αναπόσπαστα στοιχεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα», είπε ο σκοπιανός πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ανέφερε ακόμη ότι η συνάντηση της Τρίτης στη Βιέννη του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά και των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ σηματοδοτεί την ουσιαστική έναρξη των διαπραγματεύσεων για το θέμα του ονόματος και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί μία αξιοπρεπής λύση που θα λαμβάνει υπόψη ζητήματα που αφορούν την εθνική ταυτότητα.

Επανέλαβε ότι η χώρα του θέλει λύση και ότι η κυβέρνησή του κάνει κυριολεκτικά ό,τι μπορεί για την οικοδόμηση συναίνεσης στο εσωτερικό της χώρας, προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης τελικής λύσης.

«Είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι για την εξεύρεση λύσης. Ασφαλώς, στέλνονται ορισμένα μηνύματα από την ελληνική πλευρά, για ορισμένες γραμμές κοκ. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε λύση για την ευημερία των πολιτών των δύο χωρών. Αν είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι σε αυτή τη διαδικασία, αν θέλουμε ειλικρινά να βρεθεί λύση, αυτό είναι εφικτό. Η διαδικασία έχει μία χρονική περίοδο μπροστά της. Ελπίζω ότι κάθε επόμενο βήμα θα μας φέρνει πιο κοντά σε σχέση με όλα εκείνα τα σημεία που είναι ανοιχτά και που πρέπει κυριολεκτικά να αποτελέσουν γέφυρα ενότητας και τελικής επίλυσης του προβλήματος», σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Επίσης, εξέφρασε την προσδοκία ότι οι δύο πλευρές θα δείξουν πραγματισμό και τόνισε ότι η πιθανή λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα. «Να δώσει ο Θεός να φτάσουμε σε λύση, να μπορέσουμε να κάνουμε δημοψήφισμα» σημείωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Τέλος, ερωτηθείς για το σχέδιο-συμφωνίας που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά, ο Ζόραν Ζάεφ είπε ότι αυτό είναι ένα από τα εργαλεία και ότι γίνονται κάποια σχεδιαγράμματα για πιθανές λύσεις.

«Ένα από αυτά τα σχεδιαγράμματα είναι και το σχέδιο-εκδοχή διεθνούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία στο τέλος ελπίζουμε ότι θα κυρωθεί από το κοινοβούλιο. Να μην ξεχνάμε όμως πως, ότι και να συζητείται σε διμερές επίπεδο, υπουργικό ή πρωθυπουργικό, επιστρέφουμε στον κ.Νίμιτς, επειδή η διαδικασία τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στο τέλος πρέπει να έχει νομικά-τυπικά επακόλουθα στον ΟΗΕ», δήλωσε ο Ζάεφ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...