518
Ο Πιερ Μοσκοβισί μιλά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο την Πέμπτη | ΙΝΤΙΜΕnews

Οριστικό τέλος στα περί «καθαρής εξόδου» από τον Πιερ Μοσκοβισί

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2018, 13:47
Ο Πιερ Μοσκοβισί μιλά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο την Πέμπτη
|ΙΝΤΙΜΕnews

Οριστικό τέλος στα περί «καθαρής εξόδου» από τον Πιερ Μοσκοβισί

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2018, 13:47

Μέσα από ένα ιδιότυπο παιχνίδι με τις λέξεις, ο αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Πιερ Μοσκοβισί, έβαλε οριστικό τέλος στο αφήγημα της κυβέρνησης περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μοσκοβισί σημειώνει ότι ναι μεν δεν θα υπάρξουν άλλα μνημόνια για την Ελλάδα, αλλά δεδομένου ότι πολλές από τις δεσμεύσεις του τρέχοντος  προγράμματος θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται για μεγάλο διάστημα μετά τη λήξη του, είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθεί μία κατάλληλη μορφή εποπτείας για την μεταμνημονιακή εποχή.

«Αυτό που επιθυμώ είναι μετά το πρόγραμμα η Ελλάδα να γίνει και πάλι, σε οικονομικούς όρους, μια φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα. Οι οικονομικές πολιτικές της Ελλάδας θα παρακολουθούνται μέσω της διαδικασίας συντονισμού που ονομάζουμε Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Επειδή πολλές από τις δεσμεύσεις του προγράμματος θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται για μεγάλο διάστημα μετά τη λήξη του προγράμματος, χρειάζεται επίσης να υπάρξει μια κατάλληλη μορφή εποπτείας μετά το πρόγραμμα. Αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν θα υπάρξουν άλλα ‘μνημόνια’ – και με την προϋπόθεση ότι στο μέλλον θα εφαρμοστούν υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανάγκη για λιτότητα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Επίτροπος στη συνέντευξή του.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με την ευκαιρία της διήμερης επίσκεψή του στην Αθήνα, ο γάλλος Επίτροπος εκτιμά ότι «τώρα, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα το φως στην άκρη του τούνελ», χαρακτηρίζοντας «καλό οιωνό» την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

269693
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχεται τον Επίτροπο Μοσκοβισί στο Προεδρικό Μέγαρο / INTIMEnews

«Έχουμε κάθε λόγο να ελπίζουμε και να αναμένουμε ότι η τελική αξιολόγηση θα προχωρήσει εξίσου ομαλά», προσθέτει, έτσι ώστε -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος να γίνει η Ελλάδα και πάλι «μια φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα».

Στέλνει μάλιστα και το προσωπικό του μήνυμα στον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα για μια τελική προσπάθεια για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με επιτυχία και να στραφούμε προς ένα πιο ήρεμο και φωτεινό μέλλον».

Η αναφορά του για το χρέος:

«Το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ παραμένει ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικό τρόπο. Η προσέγγισή μου, και η προσέγγιση της Κομισιόν, είναι να στηρίζουμε τις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη με έναν στόχο – να διευκολύνουμε μια συμφωνία για μια αξιόπιστη διαδικασία που θα διασφαλίσει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Έχει ήδη ξεκινήσει η τεχνική εργασία αναφορικά με έναν μηχανισμό για ελάφρυνση χρέους που συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη, μια ιδέα που προτάθηκε για πρώτη φορά πέρυσι και έτυχε στήριξης από την ανακοίνωση του Eurogroup τον Ιούνιο του 2017».

Ιδιαίτερη αναφορά τέλος, κάνει στην «πολύ καλή» συνεργασία του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «πάντα καταφέρναμε να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια, μαζί».

Για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Μοσκοβισί μιλά για «σταυροδρόμι» στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη. «Πρέπει να επιλέξουμε προσεκτικά την κατεύθυνση» που αυτή θα πάρει, τονίζει και στο πλαίσιο αυτό προτείνει τη λήψη «φιλόδοξων αποφάσεων» για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης, αλλά και δικαιότερης ευρωζώνης, καθώς όπως σημειώνει«τα λαϊκιστικά κόμματα (βρίσκουν χώρο και) ακμάζουν χάρη στην οικονομική ανασφάλεια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...