339
|

Aνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο – πού θα φτάσει το επιτόκιο;

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2018, 11:46

Aνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο – πού θα φτάσει το επιτόκιο;

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2018, 11:46

Σαράντα οκτώ ώρες. Τόσο τελικά καθυστέρησε η επιχείρηση νέας δοκιμαστικής εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, η οποία αναμενόταν στις αρχές της εβδομάδας αλλά οι σχεδιασμοί του υπουργείου Οικονομικών ανετράπησαν εξαιτίας της κατάρρευσης του Dow Jones στη Γουόλ Στριτ. Αφού αντισταθμίστηκε η κατάσταση στις αγορές άνοιξε τελικά την Πέμπτη το βιβλίο προσφορών για το νέο επταετές ομόλογο με την «καθοδήγηση» (guidance) να διαμορφώνεται σύμφωνα με το Reuters στο 3,75%.

Η έκδοση αρχικά αναμένονταν την Τρίτη ωστόσο το sell off στις διεθνείς αγορές οδήγησε στην καθυστέρηση που κρίθηκε αναγκαία για να εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα. Πρακτικά δηλαδή ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) περίμενε να ηρεμήσει το κλίμα στις αγορές για να προχωρήσει στην έκδοση, με το ενδιαφέρον πλέον να επικεντρώνεται στο πόσο θα διαμορφωθεί το επιτόκιο (υπάρχει ανησυχία ότι η αναταραχή θα οδηγήσει τις τιμές προς τα άνω).

Από το νέο ομόλογο η κυβέρνηση θα αντλήσει το 3 δισ. ευρώ με σκοπό να χτιστεί ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας των 19-20 δισ. ευρώ για το οποίο έχει μιλήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έως το καλοκαίρι, όταν και η Ελλάδα θα βγει από το τρέχον (3ο) πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας. Το κόστος δανεισμού αναμένεται από αναλυτές, πάνω από 3% και σύμφωνα με ορισμένες πηγές δεν αποκλείεται να προσεγγίσει και το 3,5% Κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης, έχουν αναλάβει Barclays, BNP Paribas, Citi, JP Morgan και Nomura.

Σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο ΦΕΚ, η έκδοση θα είναι κοινοπρακτική, σταθερού επιτοκίου, όπως αυτό θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών, διάρκειας 7 ετών. Η ονομαστική αξία των ομολόγων θα είναι 1.000 ευρώ και κατά την ημερομηνία έκδοσής τους θα διατεθούν στην τιμή διάθεσης που θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών.

Για την έκδοση θα δοθεί προμήθεια έως 3 εκατ. ευρώ, η οποία θα παρακρατηθεί από τις προσόδους της έκδοσης. Το ελληνικό Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να αυξάνει το ποσό της έκδοσης, εκδίδοντας ομόλογα της ίδιας έκδοσης με δημοπρασία, κοινοπραξία ή όποιο τρόπο διάθεσης επιθυμεί. Τα ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά τίτλων (ΗΔΑΤ) και στη διατραπεζική αγορά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...