418
Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε | REUTERS/Brendan McDermid

Events my boy… Το κραχ στη Γουόλ Στριτ ανατρέπει τα σχέδια Τσακαλώτου

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2018, 14:15
Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε
|REUTERS/Brendan McDermid

Events my boy… Το κραχ στη Γουόλ Στριτ ανατρέπει τα σχέδια Τσακαλώτου

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2018, 14:15

Οταν κάποτε ρώτησαν τον Χάρολντ ΜακΜίλαν, τον συντηρητικό πρωθυπουργό της Βρετανίας (1957-63), τι θα μπορούσε να ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησής του, είχε απαντήσει: «Events, my boy, events» – «τα γεγονότα, παιδί μου, τα γεγονότα» είχε πει σε έναν δημοσιογράφο. Τα γεγονότα… Αυτό θα πρέπει να σκέφτεται ο αγγλοτραφής Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την αναπάντεχη κατάρρευση του Dow Jones στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το βράδυ της Δευτέρας.

Η Γουόλ Στριτ έχασε 1.175 μονάδες (πτώση 4,6%), πυροδοτώντας έναν κύκλο απαισιοδοξίας σε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια και σε αυτό της Αθήνας. Αλλά το Χρηματιστήριο Αξιών στην Αθήνα δεν είναι το μείζον – ελάχιστοι ασχολούνται. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το επταετές ομόλογο το οποίο σχεδίαζε να εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών σε μια πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές με σκοπό και τη δημιουργία του περίφημου «μαξιλαριού» που ήθελε ο κ. Τσακαλώτος.

Οι Financial Times έκαναν γνωστό το μεσημέρι της Τρίτης ότι τώρα θα υπάρξει (μικρή) καθυστέρηση στην έκδοση επταετούς ομολόγου που προγραμματιζόταν εντός της ημέρας από την Ελλάδα, λόγω των αναταραχών στις χρηματαγορές.

Τώρα το υπουργείο Οικονομικών και οι διεθνείς τράπεζες αναμένεται να επανεξετάσουν το πότε -και το αν- θα προχωρήσουν στην έκδοση του νέου επταετούς ομολόγου.

Εως τώρα η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε τους πειραματισμούς και τις πολιτικές ακροβασίες της απολαμβάνοντας μια σταθερή παγκόσμια οικονομία. Τα επιτόκια ήταν χαμηλά και τα χρηματιστήρια ήταν σε άνοδο, ο κ. Τσακαλώτος χτυπούσε ενθουσιασμένος το σφυρί της Γουόλ Στριτ τον περασμένο Δεκέμβριο επισκεπτόμενος, αυτός ένας μαρξιστής, την καρδιά του καπιταλισμού.

Ολα τα βασικά σενάρια που υπήρχαν στον έκτο όροφο του υπουργείου Οικονομίας στο Σύνταγμα ήταν με βάση αυτό το ιδιαίτερα καλό κλίμα παγκοσμίως, στο οποίο κινείτο -όπως κινείτο- η ελληνική οικονομία την τελευταία τριετία. Τώρα όμως το κλίμα ξαφνικά επιδεινώνεται δραματικά.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE100 κατέγραψε στο άνοιγμα το πρωί της Τρίτης απώλειες άνω του 3,2%. Οι 7079 μονάδες στις οποίες είχε πέσει ο δείκτης 20 λεπτά μετά το άνοιγμα ήταν το χαμηλότερο επίπεδο των αξιών των μετοχών του δείκτη από το Δεκέμβριο του 2016.

2018-02-06T025203Z_396801262_RC1135FC0B30_RTRMADP_3_GLOBAL-MARKETS (1)
Ενας διαβάτης, φορώντας τη μάσκα για να προστατευτεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση του Τόκιο, προσπερνά τις οθόνες που δείχνει την πτώση του Nikkei και του Dow Jones (Reuters)

Το Παρίσι υποχώρησε κατά 2,06% και η Φρανκφούρτη κατά 2,26%.

Ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε να υποχωρεί κατά 3,70%.

Με ισχυρή πτώση ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 1.071,84 μονάδες, σε ποσοστό 4,73% . Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του από την αναταραχή του δημοψηφίσματος για Brexit.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...