506
Καρέ-καρέ, η παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Γουόλ Στριτ | Facebook/CreativeProtagon

Οταν ο μαρξιστής Τσακαλώτος βρέθηκε στη Γουόλ Στριτ

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2017, 10:57
Καρέ-καρέ, η παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Γουόλ Στριτ
|Facebook/CreativeProtagon

Οταν ο μαρξιστής Τσακαλώτος βρέθηκε στη Γουόλ Στριτ

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2017, 10:57

Ηταν καλοκαίρι του 2015 όταν ο Πολ Μέισον, ο βρετανός σχολιαστής του Channel 4, περιέγραφε τον νέο τότε υπουργό Οικονομικών με την εξής φράση: «Ο Τσακαλώτος είναι Μαρξιστής που συμβιβάζεται με την πραγματικότητα του καπιταλισμού». Τριάντα μήνες –και δύο Μνημόνια– μετά, ήρθε η εικονογράφηση: ο μαρξιστής κ. Τσακαλώτος στην καρδιά του αμερικανικού καπιταλισμού να χτυπά κατενθουσιασμένος το καμπανάκι για το κλείσιμο της συνεδρίασης της Γουόλ Στριτ.

Ασφαλώς δεν είναι ο πρώτος έλληνας υπουργός Οικονομικών που συμμετέχει σε αυτήν την καθημερινή τελετουργία που γίνεται στο πλαίσιο του επικοινωνιακού μάρκετινγκ του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Το είχε κάνει, για παράδειγμα, ο Γιώργος Αλογοσκούφης τον Νοέμβριο του 2007 – και είδαμε πού κατέληξε, τόσο ο κ. Αλογοσκούφης όσο και η ελληνική οικονομία. Απλά να θυμίσουμε ότι πριν από εκείνη την παρουσία του στη Γουόλ Στριτ, ο κ. Αλογοσκούφης είχε δηλώσει τα εξής: «Οι επιπτώσεις στην ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία από τη διεθνή αβεβαιότητα, που πηγάζει από την κατάσταση στην αμερικανική οικονομία, θα είναι πολύ μικρές, καθώς τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη τους είναι ισχυρά»…

Προφανώς όμως ο κ. Τσακαλώτος είναι κάτι άλλο, εξάλλου μεσολάβησαν καμιά δεκαριά άλλοι στη θέση του και πλέον ξέρει. Οπως και η Ελλάδα, δέκα χρόνια μετά, είναι μια εντελώς διαφορετική χώρα από αυτήν του 2007. Και η χώρα μας επίσης ξέρει ότι τέτοιες εκδηλώσεις είναι καλές μόνο αν τις πάρεις για αυτό που είναι: ένα σόου. Που πάντως μπορεί να συμβολίζει έναν κύκλο. Αλλωστε ο κ. Αλογοσκούφης είχε ανοίξει τότε τη συνεδρίαση και ο κ. Τσακαλώτος την έκλεισε.

Ο υπουργός Οικονομικών βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει διεθνείς επενδυτές, να μιλήσει στο συνέδριο της Capital Link και να σκεφτεί το μέλλον του. Και με το καμπανάκι της λήξης στη Γουόλ Στριτ (στις 11 μ.μ. ώρα Ελλάδας) ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην αμερικανική μητρόπολη και επιστρέφει στην ελληνική πραγματικότητα.

Εκτός από το καμπανάκι, ο κ. Τσακαλώτος, χαμογελαστός, χτύπησε με δύναμη και το σφυρί για τη λήξη της συνεδρίασης. Κάποτε θα βαρούσαν τα νταούλια, τώρα χτυπάνε το σφυρί, είναι και αυτός ένας συμβιβασμός.

Για την ιστορία, η παρουσία του έλληνα υπουργού Οικονομικών έφερε… ανάμεικτα συναισθήματα στην Γουόλ Στριτ, καθώς ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,49%, στις 24.505 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 0,19%, στις 6.862 μονάδες.

Ο κ. Τσακαλώτος είχε στο πλευρό του την υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, τον γενικό γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης υπουργείου Τουρισμού Γιώργο Τζιάλλα, τoν γενικό πρόξενο της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνο Κούτρα, τον Νικόλαο Μπορνόζη, πρόεδρο της Capital Link και την Ολγα Μπορνόζη, Managing Director της Capital Link, η εταιρεία που διοργάνωσε την «Ημέρα Ελλάδος» στη Γουόλ Στριτ.

«Ο Τσακαλώτος προέρχεται από εκείνη τη σχολή Μαρξισμού η οποία από τη δεκαετία του 1970 και μετά έμαθε να κάνει συμβιβασμούς με την καπιταλιστική πραγματικότητα» σχολίαζε πίσω στο 2015 ο Μέισον. Οι φωτογραφίες του υπουργού Οικονομικών στη Γουόλ Στριτ δείχνουν ότι ένας τέτοιος συμβιβασμός μπορεί να γίνει και με πολύ πλατιά χαμόγελα…

51dd6bc6-0826-45cc-8ca0-b013c36789af5bab4fb9-a863-4d48-b7c4-517cff49983a4f17e093-7516-4e80-9312-0082f3cdf3e1

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...