353
Ο Ζονγκ Ζονγκ και ο Χούα Χούα είναι τα πρώτα πρωτεύοντα που κλωνοποιήθηκαν. Θα χρησιμοποιηθούν για έρευνες για τις ανθρώπινες ασθένειες. Εφιαλτικό; | Chinese Academy of Sciences/Handout via REUTER

Οι Κινέζοι κλωνοποίησαν μαϊμούδες – και τώρα;

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2018, 09:44
Ο Ζονγκ Ζονγκ και ο Χούα Χούα είναι τα πρώτα πρωτεύοντα που κλωνοποιήθηκαν. Θα χρησιμοποιηθούν για έρευνες για τις ανθρώπινες ασθένειες. Εφιαλτικό;
|Chinese Academy of Sciences/Handout via REUTER

Οι Κινέζοι κλωνοποίησαν μαϊμούδες – και τώρα;

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2018, 09:44

Εικοσιδύο χρόνια μετά την «Ντόλι», ήρθε η ώρα για την κλωνοποίηση μαϊμούδων. Το επόμενο βήμα η κλωνοποίηση ανθρώπων; Αυτό δείχνει η πορεία καθώς και το γεγονός ότι το νέο επίτευγμα σημειώθηκε στη Λαϊκή Κίνα, μια υπερδύναμη με φιλοδοξίες.

Η κλωνοποίηση δύο μαϊμούδων έγινε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στη Σαγκάη. Οι κινέζοι επιστήμενονες χρησιμοποίησαν μάλιστα την ίδια τεχνική που είχε κλωνοποιηθεί το διάσημο πρόβατο «Ντόλι» στη Σκωτία το 1996.

Οι μακάκοι Χούα Χούα και Ζονγκ Ζονγκ γεννήθηκαν πριν έξι και οκτώ εβδομάδες αντίστοιχα, όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κιανκ Σαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση κυτταρικής βιολογίας Cell. Αναπτύσσονται κανονικά και περισσότεροι κλώνοι τους πρόκειται να δημιουργηθούν τους επόμενους μήνες.

2018-01-25T073344Z_1597014084_RC1D75406910_RTRMADP_3_SCIENCE-CLONING-MONKEYS2018-01-25T073330Z_29215168_RC195672E270_RTRMADP_3_SCIENCE-CLONING-MONKEYS

Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κινέζοι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι κλωνοποποιημένες μαϊμούδες, που είναι γενετικά ταυτόσημες, θα χρησιμοποιηθούν σε έρευνες για τις ανθρώπινες ασθένειες, όπως καρκίνους, μεταβολικές και αυτοάνοσες παθήσεις.

Ομως ήδη εκφράσθηκαν ανησυχίες από άλλους επιστήμονες ότι ανοίγει ο -κατηφορικός, αν όχι εφιαλτικός- δρόμος για τη δημιουργία ανθρώπινων κλώνων. Αλλοι επεσήμαναν ότι η κινεζική τεχνική είναι αναποτελεσματική και επικίνδυνη για ανθρώπινη κλωνοποίηση.

Τον δρόμο είχε ανοίξει η «Ντόλι» που είχε κλωνοποιηθεί το 1996 στο Ινστιτούτο Ρόσλιν του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και υπήρξε το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό από ενήλικο κύτταρο. Εκτοτε πολλά άλλα θηλαστικά έχουν κλωνοποιηθεί, όπως αγελάδες, χοίροι, κουνέλια, σκύλοι, γάτες και τρωκτικά. Η τεχνική περιλαμβάνει τη μεταφορά DNA από τον πυρήνα ενός σωματικού (μη εμβρυικού) κυττάρου στο ωάριο ενός δωρητή, από το οποίο έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας με το δικό του DNA. Το ωάριο γονιμοποιείται και το αναπτυσσόμενο έμβρυο εμφυτεύεται στη μήτρα ενός θηλυκού ζώου που παίζει το ρόλο παρένθετης μητέρας.

Οι Ζονγκ Ζονγκ και Χούα είναι τα πρώτα πρωτεύοντα (περιλαμβάνουν τις μαϊμούδες, τους πιθήκους και τον άνθρωπο) που κλωνοποιούνται με αυτή τη μέθοδο. Χρειάσθηκαν 79 αποτυχημένες προσπάθειες, εωσότου οι Κινέζοι το καταφέρουν, ενώ διαβεβαίωσαν ότι ακολούθησαν αυστηρά τους διεθνείς κανονισμούς και τις ηθικές προδιαγραφές για τις έρευνες σε ζώα.

Οι κινέζοι ερευνητές διευκρίνισαν ότι, αν και έσπασαν το τεχνικό φράγμα για την κλωνοποίηση πρωτευόντων, δεν σκοπεύουν να επιδιώξουν την κλωνοποίηση ανθρώπων. Τους πιστεύει κανείς;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News