627
Η φιγούρα του Νικ Καλάθη διακρίνεται σε αυτό το παιχνίδι του φακού. Για λίγο, το ελληνικό πρωτάθλημα έμοιασε στο ΝΒΑ | ΙΝΤΙΜΕ/ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το ΝΒΑ ήρθε στο… Μαρούσι

Sportscaster Sportscaster 23 Ιανουαρίου 2018, 09:27
Η φιγούρα του Νικ Καλάθη διακρίνεται σε αυτό το παιχνίδι του φακού. Για λίγο, το ελληνικό πρωτάθλημα έμοιασε στο ΝΒΑ
|ΙΝΤΙΜΕ/ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το ΝΒΑ ήρθε στο… Μαρούσι

Sportscaster Sportscaster 23 Ιανουαρίου 2018, 09:27

Ηταν η χαρά του (τηλε)θεατή. Ενας από τους πιο «χορταστικούς» αγώνες στα χρονικά της Basket League. Μια παράσταση ΝΒΑ στο Μαρούσι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το σκορ: 98-98 και, στο τέλος, 120-118 έπειτα από δύο παρατάσεις. Εάν τους 120 πόντους τους είχε πετύχει το Λαύριο και όχι ο Παναθηναϊκός, σήμερα θα μιλούσαμε για τη μεγαλύτερη έκπληξη της τελευταίας δεκαετίας στο ελληνικό πρωτάθλημα. Δεν ήθελε και πολύ να συμβεί.

Καμία ομάδα της Α1 -πλην Ολυμπιακού- δεν έχει καταφέρει να νικήσει τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ μετά την 1η Μαρτίου 2008 (Παναθηναϊκός – Μαρούσι 89-93). Εκτοτε, ο «Εξάστερος» έχει να επιδείξει 148 διαδοχικές νίκες, μαζί με τη χθεσινή: 117 στην κανονική περίοδο και 31 στα play-offs. Μόνον ο «αιώνιος» αντίπαλός του εξαιρείται από αυτόν τον κανόνα που λίγο έλειψε να σπάσει το καταπληκτικό Λαύριο. Στην Ελλάδα είχαμε να δούμε ματς με 238 πόντους από το μακρινό 1996. Τη μέρα που ο Παναθηναϊκός σήκωνε την πρώτη του ευρωπαϊκή Κούπα στο Παρίσι, το Περιστέρι νικούσε την ΑΕΚ με το ίδιο, ακριβώς, σκορ (120-118).

Η αλήθεια είναι ότι, εφέτος, το Λαύριο «τα βάζει». Ηταν η τέταρτη φορά, μέχρι στιγμής, που σημείωσε περισσότερους από 90 πόντους εκτός έδρας, ενώ ο μέσος όρος του είναι οι 83. Ε, τώρα ξεπέρασε τον εαυτό του. Ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια του αγώνα έχοντας σκοράρει 15 πόντους παραπάνω (98), υποχρεώνοντας την άμυνα του Παναθηναϊκού να δεχθεί 36 περισσότερους από τη δική της νόρμα (62). Χάρη στην εξαιρετική επιλογή ξένων παικτών, που δεν είναι ιδιαιτέρως ακριβοί, ο σύλλογος του Λαυρίου έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια ελκυστική, άκρως επιθετική ομάδα. Ο Παναθηναϊκός είναι τυχερός που ο Νίξον, ένας από τους πιο παραγωγικούς παίκτες των φιλοξενούμενων, αποβλήθηκε προτού, καν, συμπληρωθεί το 40λεπτο.

1838598183860518386001838537

Βεβαίως, για να γίνει το ματς, «θρίλερ», έβαλε και ο Παναθηναϊκός το χεράκι του. Πίστεψε ότι η σαφώς ανώτερη ποιότητα του ρόστερ του θα του αρκούσε για να εξασφαλίσει το ροζ φύλλο αγώνα. Το οποίο, άλλωστε, δεν του ήταν απαραίτητο. Με τρεις νίκες περισσότερες από τον Ολυμπιακό -και με το ντέρμπι της επόμενης αγωνιστικής να διεξάγεται στο ΟΑΚΑ-, την πρωτιά στην κανονική περίοδο την έχει στο τσεπάκι του. Μπήκε, λοιπόν, στον πειρασμό να εξοικονομίσει ενέργεια, έπειτα από δύο εξοντωτικά παιχνίδια που είχαν προηγηθεί (με τη Φενέρμπαχτσε και την ΤΣΣΚΑ), αλλά και εκείνου με τη Ζαλγκίρις που ακολουθεί σε λίγα εικοσιτετράωρα.

Αλλά, το Λαύριο ήταν σε εξαιρετική βραδιά. Στο πρώτο μισό του αγώνα είχε 9/18 τρίποντα και 9/17 δίποντα. Η φοβερή ευστοχία του, ιδίως από μεγάλη απόσταση, δεν επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να πάρει διαφορά ασφαλείας μεγαλύτερη των εννέα πόντων. Και οι γηπεδούχοι, όμως, είχαν εξαιρετικά ποσοστά στο ίδιο χρονικό διάστημα, με 14/21 δίποντα (66%) και 7/11 τρίποντα (63%). Το ημίχρονο έκλεισε με σκορ 57-50, δείγμα του τι θα επακολουθούσε. Στο τέλος, η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της εμπειρίας.

1838643
Οι παίκτες του Λαυρίου μοιάζουν να σαν νικητές (ΙΝΤΙΜΕ)

Για να φτάσει στη νίκη, ο Τσάβι Πασκουάλ εμπιστεύτηκε στις παρατάσεις την «καλή» του εξάδα – τους έξι παίκτες που θα χρησιμοποιούσε εάν έπαιζε αγώνα play-off με τον Ολυμπιακό: τους Καλάθη, Παππά, Ρίβερς, Θανάση Αντετοκούνμπο, Γκιστ και Σίνγκλετον. Τελικώς, «καθάρισε» ο Νίκος Παππάς με ένα τρίποντο στα 51″. Ο Καλάθης χρειάστηκε, κι αυτός, να ζοριστεί (21 πόντους και 10 ασίστ) σε ένα ματς που -υποτίθεται ότι- θα του έδινε την ευκαιρία για συντήρηση δυνάμεων.

Αυτή η απρόβλεπτη έξτρα καταπόνηση μπορεί να κοστίσει στον Παναθηναϊκό, στο επόμενο ευρωπαϊκό του παιχνίδι. Ισως θα ήταν προτιμότερο να δεχτεί την εντελώς ανώδυνη ήττα με την οποία τον απείλησε το Λαύριο. Αλλά, από την άλλη, δεν άντεχε να πέσει θύμα μιας τόσο ηχηρής έκπληξης. Τουλάχιστον όχι παραμονές του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό (29/1).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...