433
Μακρόν και Μέι χαμογελαστοί κατά την άφιξή τους στο Σάντχερστ | REUTERS/Hannah McKay

Μακρόν και Μέι υπογράφουν συμφωνία για το Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2018, 17:38
Μακρόν και Μέι χαμογελαστοί κατά την άφιξή τους στο Σάντχερστ
|REUTERS/Hannah McKay

Μακρόν και Μέι υπογράφουν συμφωνία για το Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2018, 17:38

Διήμερο συζητήσεων για το μέλλον της Ευρώπης έχει σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.

Την αρχή έκανε από από το Λονδίνο και την Τερέζα Μέι με την οποία υπέγραψε μια νέα συμφωνία που θα αφορά τους μετανάστες που επιθυμούν να διασχίσουν τη Μάγχη.

Οι δύο ηγέτες, αφού γευμάτισαν χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, μετέβησαν στο Σάντχερστ, νοτιοδυτικά του Λονδίνου, στη φημισμένη στρατιωτική ακαδημία. Εκεί συζήτησαν και θέματα που αφορούν την ασφάλεια, το περιβάλλον και την εκπαίδευση, όπως είχε ανακοινώσει και η βρετανική κυβέρνηση.

2018-01-18T153539Z_2030217445_RC1D72CB54D0_RTRMADP_3_BRITAIN-EU-FRANCE
Οι δύο ηγέτες στο Σάντχερστ

Η γαλλική προεδρία έχει αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες θα υπέγραφαν «μια νέα συμφωνία η οποία θα συμπληρώσει τις συμφωνίες του Τουκέ», που ισχύουν από το 2004. Οι συμφωνίες αυτές όρισαν τα βρετανικά σύνορα στο Καλαί, πόλη εισόδου στη σήραγγα της Μάγχης, από όπου εδώ και 10 χρόνια μετανάστες προσπαθούν να περάσουν από τη Γαλλία στη Βρετανία.

Ο Μακρόν από το Καλαί το οποίο επισκέφτηκε την Τρίτη είχε προειδοποιήσει ότι οι γαλλικές Αρχές «δεν θα επιτρέψουν να δημιουργηθεί μια “ζούγκλα”» όπως αυτή στην οποία είχαν συγκεντρωθεί έως και 8.000 πρόσφυγες και η οποία διαλύθηκε βιαίως το 2016.

2018-01-18T152511Z_1814876862_RC18ED4F9FB0_RTRMADP_3_BRITAIN-EU-FRANCE
Οι σκοτεινές φιγούρες Μακρόν και Μέι στη συννεφιασμένη Βρετανία

Για να αποτραπεί αυτό ο γάλλος πρόεδρος φαίνεται ότι ζήτησε από τη Βρετανία καλύτερη αντιμετώπιση προς τους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες καθώς και αύξηση της συνεισφοράς του Λονδίνου σε χρήματα και αστυνόμευση στο Καλαί. Από τους περίπου 2.000 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που ζούσαν στη «ζούγκλα», η Βρετανία, αν και είχε δεσμευθεί ότι θα αναλάβει όλα τα ασυνόδευτα παιδιά που έχουν οικογένεια στη χώρα αλλά και να εξετάσει τις υποθέσεις των «ευάλωτων» ανηλίκων, τελικά δέχθηκε μόνο 769, σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Μία ημέρα αργότερα, την Παρασκευή, ο Εμανουέλ Μακρόν θα υποδεχθεί την Παρασκευή στο Μέγαρο των Ηλυσίων την Ανγκελα Μέρκελ για να συζητήσουν «το μέλλον της Ευρώπης και τις μελλοντικές προτεραιότητες».

Η συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής, είναι η πρώτη μετά την επίτευξη επί της αρχής συμφωνίας μεταξύ των συντηρητικών και των σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο για τον σχηματισμό κυβέρνησης μείζονος συνασπισμού. Η συνάντηση συμπίπτει επίσης με την 55η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση και η γερμανική Βουλή θα ψηφίσουν στις 22 Ιανουαρίου κοινή διακήρυξη που θα ορίζει τις προοπτικές μίας νέας συνθήκης η οποία θα ενισχύει τη συνεργασία ανάμεσα στα δύο κοινοβούλια.

Η συμφωνία είχε υπογραφεί το 1963 από τον πρόεδρο Σαρλ ντε Γκολ και τον καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...