667
Η Μαρία Σπυράκη, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης πολιτικών συντακτών. «Είναι ανεύθυνος ο τρόπος που χειρίζεται η κυβέρνηση το θέμα της ονομασίας» είπε | ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΝΔ για ΠΓΔΜ: Επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και «πράσινο φως» για το συλλαλητήριο

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2018, 15:12
Η Μαρία Σπυράκη, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης πολιτικών συντακτών. «Είναι ανεύθυνος ο τρόπος που χειρίζεται η κυβέρνηση το θέμα της ονομασίας» είπε
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΝΔ για ΠΓΔΜ: Επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και «πράσινο φως» για το συλλαλητήριο

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2018, 15:12

Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση για «ανεύθυνους χειρισμούς» στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Την ίδια ώρα όμως επιτρέπει στους βουλευτές της να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της προσεχούς Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, για την ελληνικότητα της Μακεδονίας όπου και θα διατρανωθεί η θέληση των πολιτών για λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία». Σε αντίθεση δηλαδή με την επίσημη γραμμή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι αυτή που διατυπώθηκε στο Βουκουρέστι το 2008 (σύνθετη ονομασία erga omnes).

Από την Πειραιώς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Πέμπτης, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μαρία Σπυράκη επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κατηγορώντας την ότι χειρίζεται ένα κρίσιμο εθνικό θέμα με όρους εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης.

«Είναι ανεύθυνος ο τρόπος που χειρίζεται η κυβέρνηση το θέμα της ονομασίας», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Σπυράκη και πρόσθεσε: «Δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση της αντιπολίτευσης, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ερήμην της, και τώρα είναι πολύ αργά για ενημέρωση».

Οπως ανέφερε, υπάρχει έναρξη της συζήτησης για σύγκληση του Συμβουλίου Eξωτερικής Πολιτικής, ωστόσο αυτή η πρωτοβουλία θα έπρεπε να ληφθεί στην αρχή. Υπενθυμίζεται, πως η θέση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ότι δεν θα συμμετάσχει σε Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών εάν προηγουμένως δεν υπάρξει καθαρή και ενιαία θέση της κυβέρνησης, δηλαδή και των ΑΝΕΛ.

Η κυρία Σπυράκη πρόσθεσε ότι εάν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συγκαλέσει Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, θα προσέλθει για να ρωτήσει αν η θέση του δεσμεύει το σύνολο της κυβέρνησης. «Δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης σε καμία άλλη περίπτωση» σημείωσε.

Σε ερώτηση σχετικά με τα συλλαλητήρια που διοργανώνονται, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ απάντησε ότι οι πολίτες είναι ελεύθεροι να εκφραστούν και οι βουλευτές είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τι θα πράξουν.

Ουσιαστικά η κυρία Σπυράκη επιβεβαίωσε ότι από τη Νέα Δημοκρατία δεν αποδοκιμάζεται το συλλαλητήριο που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή από όσους δεν θέλουν να υπάρξει λύση με σύνθετη ονομασία και τον όρο «Μακεδονία» – σε αντιδιαστολή δηλαδή με την επίσημη θέση του κόμματος που είναι το Βουκουρέστι.

Το ίδιο έκανε νωρίτερα από τον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αδωνις Γεωργιάδης ο οποίος είπε ότι «εγώ προσωπικά δεν θα πάω, δεν μπορώ. Πολλοί συνάδελφοί μου όμως της Νέας Δημοκρατίας θα πάνε». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν είναι κατά του συλλαλητηρίου και προσέθεσε πως ο κάθε Ελληνας έχει δικαίωμα να διαδηλώνει.

«Πράσινο φως» από Κυριάκο στη συνάντηση με βουλευτές

Το πρωί οι βουλευτές Μακεδονίας της ΝΔ είχαν συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη για το θέμα του συλλαλητηρίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η συνάντηση διήρκεσε περίπου 20 λεπτά και παρέστησαν οι οκτώ από τους 17 «γαλάζιους» βουλευτές της περιοχής (οι άλλοι ήταν δικαιολογημένα απόντες). Κατά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΝΔ άκουσε τους βουλευτές να του εκφράζουν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, αφενός επειδή θεωρούν λάθος να… «χαρίσουν», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «σε άλλους τους πολυετείς αγώνες για τη Μακεδονία», αφετέρου επειδή θέλουν να είναι συνεπείς σε κάθε πρωτοβουλία υπέρ της ελληνικότητας του ονόματος «Μακεδονία».

Οι οκτώ που συμμετείχαν στη συνάντηση ήταν οι βουλευτές: Σταύρος Καλαφάτης, Θόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Γιώργος Γεωργαντάς, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Φωτεινή Αραμπατζή και Γιαννης Αντωνιάδης.

Από τη ΝΔ αναφέρθηκε ότι μετά και τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη οι βουλευτές είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν κατά συνείδηση αν θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Κυριακής. Αυτό όμως δεν θα γίνει ως ομάδα.

Η κυρία Σπυράκη επανέλαβε πάντως ότι η θέση της ΝΔ είναι σαφής: Το ελάχιστο για την κυβέρνηση είναι το Βουκουρέστι και η προτεινόμενη λύση θα πρέπει να είναι πακέτο, να περιλαμβάνει το όνομα, το εύρος της χρήσης -έναντι όλων- και τις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπίων.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι «αντί κάποιοι στα υπόγεια του Μαξίμου να εξυφαίνουν σενάρια για τη ΝΔ, ας απαντήσουν αν εκφράζει ακόμη τους υπουργούς κ.κ. Τσακαλώτο και Γαβρόγλου η θέση που είχαν προσυπογράψει παλαιότερα σε επιστολή και στην οποία αναφερόταν ότι δεν έχουν πρόβλημα η γειτονική χώρα να αποκαλείται με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή “Δημοκρατία της Μακεδονίας”». Πρόσθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση είναι «σκορποχώρι» και δεν μπορεί να παρουσιάσει μία ενιαία θέση σαν βάση διαπραγμάτευσης.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...