994
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Τότε που ο Ιβάν Σαββίδης έπαιζε τον «λαγό» της κυβέρνησης | Alexandros Michailidis / SOOC

Η κυβερνητική «χούντα», ο «υπόδικος» Μαρινάκης και ο Ιβάν

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2018, 22:31
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Τότε που ο Ιβάν Σαββίδης έπαιζε τον «λαγό» της κυβέρνησης
|Alexandros Michailidis / SOOC

Η κυβερνητική «χούντα», ο «υπόδικος» Μαρινάκης και ο Ιβάν

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2018, 22:31

Το τετράγωνο πολιτική-επιχειρηματικά συμφέροντα-ποδόσφαιρο-μέσα ενημέρωσης αναδεικνύεται μέσα από έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης που έχει πρωταγωνιστές την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, τον Βαγγέλη Μαρινάκη, εφοπλιστή, εκδότη και ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού και τον Ιβάν Σαββίδη, επιχειρηματία, επίσης τοποθετημένο σε ΜΜΕ και αφεντικό του ΠΑΟΚ.

Ολα ξεκίνησαν από μια αναφορά του κ. Μαρινάκη, κατά την παρουσίαση του νέου προπονητή του Ολυμπιακού Οσκαρ Γκαρσία. Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού το βράδυ της Δευτέρας, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ έκανε λόγο για «χούντα» και για πόλεμο που δέχεται από όλη την κυβέρνηση, ενώ αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς και στις δουλειές του κ. Σαββίδη: «Εμείς έχουμε όλη την Κυβέρνηση απέναντί μας. Τον Πρωθυπουργό, υπουργούς, την ΕΠΟ, δημόσιους οργανισμούς, Υπουργεία αλλά δεν μας ενδιαφέρει, θα αντισταθούμε για το δίκαιο και το σωστό. Θα είμαστε απέναντί τους. Εγώ δεν έχω αναλάβει ποτέ δημόσια έργα, ούτε ξαφνικά από το πουθενά βρέθηκα ιδιοκτήτης εργοστασίου τσιγάρων, ούτε αγόρασα κάποια κρατική επιχείρηση όπως η ΣΕΚΑΠ και μου χάρισαν τα πρόστιμα, ούτε μου χάρισαν πρόστιμα στο ποδόσφαιρο, εμείς τα πληρώνουμε μέχρι τελευταία δεκάρα. Ούτε νοίκιασα κρατικό ξενοδοχείο με χαμηλό τίμημα, ούτε μπήκα στο λιμάνι και στην τελική, δεν έχω κανέναν κυβερνητικό ανάγκη», είπε αναφερόμενος προφανώς στις γνωστές επιχειρηματικές υποθέσεις του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ με την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» και τον ΟΛΘ.

H πρώτη απάντηση ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Μαρινάκη υπόδικο (καθώς εμπλέκεται στη γνωστή υπόθεση με τα στημένα ματς) και τον συνέδεσε με τη Νέα Δημοκρατία. «Ο κ. Μαρινάκης είναι υπόδικος. Ο κ. Μαρινάκης επιχειρεί για άλλη μία φορά να βάλει μπροστά τον κόσμο του Ολυμπιακού για να προστατέψει τον εαυτό του», είπε ο κ. Τζανακόπουλος κατά το μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών την Τρίτη, για να συμπληρώσει:

«Ο κόσμος του Ολυμπιακού έχει γνώση, έχει σκέψη και κατανοεί και γνωρίζει ποια είναι η τακτική που ακολουθεί ο κύριος αυτός. Πιθανόν ούτε γι’αυτόν να είναι θετικό το γεγονός ότι προσπαθεί να ταυτίσει τον κόσμο του Ολυμπιακού με τις απόψεις της ΝΔ και του συγγενή του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Η δεύτερη απάντηση ήρθε από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η οποία και αυτή έσπευσε να ξεφύγει από τα καθαρά αθλητικά θέματα και να αναδείξει το πλέγμα του επιχειρείν πίσω από την ποδοσφαιρική αντιπαράθεση:

«Είναι εμφανής και κατανοητή η πίεση του κ. Μαρινάκη και του έμμισθου επικοινωνιακού του «στρατού» να φιλοτεχνήσουν το προσωπικό του προφίλ. Αντιλαμβανόμαστε γιατί το έχει ανάγκη, όχι όμως και το λόγο που επιθυμεί να συγκριθεί με τον κ. Σαββίδη. Ίσως να μπορούσε να το κάνει αν τον ενδιέφερε κι εκείνον να επενδύσει στην ελληνική οικονομία.

Υπό διαφορετικές συνθήκες θα τον καλούσαμε να δώσει εξηγήσεις για τις εμπρηστικές του δηλώσεις στην Ελληνική Δικαιοσύνη, αντιλαμβανόμαστε όμως ότι και τα δικαστήρια έχουν φόρτο εργασίας για να τα απασχολεί μονοπωλιακά ως κατηγορούμενος ο κ. Μαρινάκης».

Είναι εμφανές ότι επανεπιβεβαιώνεται ένα δίπολο που υπάρχει ακόμα και με οπαδικούς όρους. Από τη μία το Μαξίμου με τον κ. Σαββίδη, ο οποίος από καιρό σε καιρό έχει επιδείξει φιλοκυβερνητική δραστηριότητα —είχε ομολογήσει, μεταξύ άλλων, ότι στον διαγωνισμό-φιάσκο των τηλεοπτικών αδειών είχε παίξει τον ρόλο του «λαγού»— και παράλληλα καλοδέχεται τις ατάκες του κ. Τσίπρα που εύχεται ο ΠΑΟΚ να πάρει πρωτάθλημα. Και από την άλλη ο κ. Μαρινάκης, τον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί κάθε τόσο να συνδέσει με τη ΝΔ (συμπτωματικά ο κ. Μητσοτάκης είναι και οπαδός του Ολυμπιακού).

Διαμάχη για το πρωτοσέλιδο του «Εθνους»

Μια παράλληλη και συγγενής ιστορία σε αυτό το πλέγμα συμφερόντων, είναι ο ρόλος του «Εθνους», το οποίο αφού αποκτήθηκε από τον Ιβάν Σαββίδη όταν πτώχευσε η Πήγασος, δόθηκε στον όμιλο του Δημήτρη Μάρη με σαφές φιλοκυβερνητικό –και κατά της ΝΔ– πρόσημο. Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο της Τρίτης που προκάλεσε την αντίδραση της Πειραιώς και την ανταπάντηση του Μαξίμου.

Το «Εθνος» κυκλοφόρησε την Τρίτη με τον τίτλο «Στοχοποιούν τον Καραμανλή / Η απόλυτη ταύτιση Μητσοτάκη – Αλαφούζου εκτροχιάζει την ενότητα της ΝΔ». Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της το χαρακτήρισε προβοκατόρικο, επιτέθηκε στον κ. Μάρη αναφέροντας πως ο όμιλός του «βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, προκειμένου να προωθεί την προπαγάνδα, τα ψέματα και τις επιδιώξεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», και δεν δίστασε να καταγγείλει ότι ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες συναντήσεις με επιχειρηματίες, ενθαρρύνοντάς τους να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του συγκεκριμένου εκδότη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Μετά και το σημερινό προβοκατόρικο πρωτοσέλιδο του “Εθνος” δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία ότι ο Όμιλος Μάρη βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, προκειμένου να προωθεί την προπαγάνδα, τα ψέματα και τις επιδιώξεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Γεγονός, φυσικά, που δεν είναι άσχετο με το ζήτημα της φορολόγησης του διαδικτυακού τζόγου – κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Δ. Μάρη – για το οποίο έχουμε ερώτηση στη Βουλή και δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία απάντηση από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Η Κυβέρνηση είναι προφανές πλέον ότι εξυπηρετεί συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρηματιών και εκείνοι τους το ξεπληρώνουν χτίζοντας ένα νέο σύστημα οικονομικής και μιντιακής διαπλοκής. Απόδειξη τούτου είναι ότι ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες συναντήσεις με επιχειρηματίες, ενθαρρύνοντάς τους να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Μάρη. Να γνωρίζουν άπαντες ότι θα μας βρουν απέναντι. Και κυρίως να ξέρουν ότι ματαιοπονούν. Ο χρόνος της Κυβέρνησης μετράει αντίστροφα και καμία συμμαχία με την παλιά ή τη νέα διαπλοκή δεν μπορεί να τη διασώσει».

Στην απάντησή του, το Μαξίμου επιστράτευσε το γνωστό επιχείρημα: «Υπόδικος Μαρινάκης»

«Είναι λογικό ο κ. Μητσοτάκης που γεννήθηκε μέσα στη διαπλοκή και το όνομά του έχει συνδεθεί με τα μισά πολιτικά σκάνδαλα της μεταπολίτευσης να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Το ομολογεί άλλωστε στην ανακοίνωσή της η ΝΔ παραδεχόμενη ότι “παλιά διαπλοκή” υπήρχε. Πότε άραγε; Με ποιες κυβερνήσεις; Προφανώς σε αυτές που ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός» ανέφερε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, για να συμπληρώσει:

«Η σημερινή κυβέρνηση ούτε επιχειρηματικά συμφέροντα εξυπηρετεί, ούτε συνδιαλέγεται εν κρυπτώ. Αν, ωστόσο, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν αντέχουν καμία διαφορετική φωνή, έχοντας συνηθίσει όλα τα ΜΜΕ να παίζουν στο δικό τους το χαβά, δεν έχουν παρά να ζητήσουν από τον κουμπάρο τους και υπόδικο κ. Μαρινάκη, που έχει ήδη αγοράσει περίπου επτά εφημερίδες να αγοράσει για χάρη τους άλλες τόσες». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...