696
Ως σερ Εντμουντ Μπάρτον στην τελευταία ταινία της κινηματογραφικής σειράς των «Tranformers» | Paramount Pictures

Τα απομεινάρια των 80 χρόνων του Αντονι Χόπκινς

Protagon Team Protagon Team 1 Ιανουαρίου 2018, 01:53
Ως σερ Εντμουντ Μπάρτον στην τελευταία ταινία της κινηματογραφικής σειράς των «Tranformers»
|Paramount Pictures

Τα απομεινάρια των 80 χρόνων του Αντονι Χόπκινς

Protagon Team Protagon Team 1 Ιανουαρίου 2018, 01:53

«Όταν έγινα 70 χρονών είχα πει ότι πρόκειται μια ημέρα όπως κάθε άλλη και πως είμαι συχνά ευτυχισμένος. Επαναλαμβάνω τα ίδια λόγια δέκα χρόνια μετά, σκεπτόμενος μια ταινία μου και τον τίτλο της: “The remains of a day”». Αυτά δηλώνει ο Άντονι Χόπκινς, μιλώντας στην Corriere della Sera. Λαμβάνοντας υπόψη πως χθες ο σαιξπηρικός αυτός ηθοποιός αλλά και αστέρας του Χόλιγουντ έγινε 80 χρονών, τότε σίγουρα καλά κάνει και σκέφτεται τα «Απομεινάρια Μιας Ημέρας».

Στη δική του περίπτωση θα μπορούσε να γίνει λόγος για τα απομεινάρια μιας πολυκύμαντης και πλούσιας ζωής. Ο σερ Αντονι Χόπκινς γεννήθηκε την 31η ημέρα του Δεκέμβρη του 1937. Για τους γηραιότερους θα είναι πάντα ο ιδιοφυής ανθρωποφάγος ψυχίατρος Χάνιμπαλ Λέκτερ και ο πρωταγωνιστής της «Επιστροφής στο Χάουαρντς Εντ» ενώ για τους νεότερους ο Σερ Μπάρτον στους «Transformers» ή ο Όντιν στο έπος του Θορ.

MV5BMDM2NGY3MjctOTJhOS00M2FiLWI0NzQtODNmOTU0ZDkxNDY2XkEyXkFqcGdeQXVyMjUyNDk2ODc@._V1_SX1777_CR0,0,1777,959_AL_
Ως Χάνιμπαλ Λέκτερ στη «Σιωπή των Αμνών», μια σχετικά ολιγόλεπτη ερμηνεία, που όμως αρκούσε για να του χαρίσει το Οσκαρ α ανδρικού ρόλου

Στην ηλικία των 62 ετών ο Χόπκινς, έγινε αμερικανός πολίτης «από επιλογή, για μια αίσθηση ελευθερίας για τα χρώματα αυτής της αμερικανικής γης που αγαπάω». Εξακολουθεί, φυσικά, να είναι ένας «ιππότης στην υπηρεσία της Βασίλισσας Ελισάβετ, δεμένος με την Ουαλία μου και με την σαιξπηρική καριέρα μου».

Τα σχέδιά του για το μέλλον είναι πολλά. Ξεχωρίζει, όμως, η επιθυμία του να υπογράψει το συμβόλαιο για τη συμμετοχή στo «The Pope», ταινία για το Netflix του Φερνάντο Μεϊρέγιες. Ο βραζιλιάνος σκηνοθέτης θα παρουσιάσει το γεγονός της παραίτησης του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ’ και της διαδοχής του από τον Πάπα Φραγκίσκο το 2013. Τον ρόλο του Χόρχε Μπεργκόλιο, του πρώτου λατινοαμερικανού πάπα στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα ερμηνεύσει ο Τζόναθαν Πράις ενώ ο Χόπκινς θέλει να υποδυθεί τον Γερμανό Γιόζεφ Άλοϊς Ράτσινγκερ.

«Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να γίνω ένας Πάπας γιατί, ναι, πιστεύω πως εμείς οι άνθρωποι είμαστε το αποτέλεσμα μιας ανώτερης οντότητας. Αυτή αποτελεί, κατά βάθος, μια μορφή πίστης. Μέσω του ρόλου του Ράτσινγκερ, η ανάλυση της μετάβασης από τον έναν Ποντίφικα στον άλλον, μεταξύ των οποίων υπήρχαν πολλές διαφορές, θα με ωθήσει στο να σκεφτώ ξανά τα σημαντικά βήματα της ζωής μου», προσδιόρισε σχετικά ο Χόπκινς.

Αλλά ο 80χρονος, πλέον, καταξιωμένος ηθοποιός θεωρεί τον εαυτό του, σήμερα, περισσότερο έναν ζωγράφο. «Το να ζωγραφίζω αποτελεί για μένα έναν τρόπο για να σκέφτομαι και, κατά βάθος, για να ζω, μεταξύ της μίας και της άλλης πινελιάς», αποκάλυψε ο ίδιος από το ατελιέ του, γεμάτο μπογιές και πίνακες και καβαλέτα, στο σπίτι του στο Μαλιμπού.

Ο πληθωρικός Χόπκινς δεν διστάζει να μιλήσει και για τις καταχρήσεις της ζωής. «Οι καταχρήσεις είναι χρήσιμες», δηλώνει, «μπορώ να ξυπνήσω και να ζωγραφίζω όλη τη νύχτα, να ακούω μουσική… Στο παρελθόν νίκησα εξαρτήσεις που μου κρατούσαν συντροφιά, το αλκοόλ για παράδειγμα. Και οι καταχρήσεις μάς μαθαίνουν να ζούμε».

MV5BMDI1M2U5MjMtN2MwNC00ZDkzLTllOTAtNWRmNjNlZjRkMWQ0XkEyXkFqcGdeQXVyNjUxMjc1OTM@._V1_
Το 1978 στο «Magic». Ηταν η εποχή που αν και καταπληκτικός ηθοποιός δεν μπορούσε να ξεπεράσει τους προσωπικούς του δαίμονες

Πρόσφατα βρέθηκε και πάλι στο πλευρό της Έμα Τόμσον για τις ανάγκες του πολυαναμενόμενου «Βασιλιά Λιρ» , μια παραγωγή του BBC «που θα προσφέρει πολλές εκπλήξεις και μια ανάλυση των δικτατορικών καθεστώτων σε μια μοντέρνα εκδοχή του σαιξπηρικού δράματος», προσδιόρισε ο ίδιος. Και για τις πολλές και σημαντικές συνεργασίες του με πλήθος ηθοποιών, θεωρεί πως το κυριότερο που αποκόμισε ήταν «το πάθος του για τους ανθρώπους, το οποίο ξεπερνά κατά πολύ τη φήμη μου ως ανθρώπου με δύσκολο χαρακτήρα».

Για τον ρόλο που τον καθιέρωσε στη συνείδηση εκατομμυρίων ανθρώπων ως την απόλυτη ενσάρκωση του Κακού, ο «Χάνιμπαλ Λέκτερ» θεωρεί πως «το Κακό ενυπάρχει στην πραγματικότητα. Εκφράζεται κυρίως μέσω κάθε μορφής ρατσισμού και δογματισμού. Σκέφτομαι τον Χίτλερ, τον Στάλιν».

Οσον αφορά το πώς σκοπεύει να πορευτεί κατά την ένατη δεκαετία της ζωής του στην ψηφιακή και καταναλωτική εποχή του σήμερα ο Χόπκινς απαντά «με γαλήνη, ζωγραφίζοντας (…) Διέσχισα τον χρόνο, κέρδισα ένα Όσκαρ, διασκέδασα στο σετ ή βλέποντας “American Idol”… Πέρασα από πολλά μέτωπα, υπήρξα πολλές φορές αουτσάιντερ στη Βρετανία και (τώρα είμαι) ένας Καλιφορνέζος που δεν αθλείται αλλά του αρέσει να παίρνει τη μηχανή και να πηγαίνει προς την έρημο. Πιστεύω στον πασιφισμό, στον περιβαλλοντισμό. Όλα αυτά με κάνουν να αισθάνομαι περήφανος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...