454
Εικόνες μιας πόλης που συνήθως προσπερνάμε: «Εκεί που θλίβεσαι από μια εικόνα, στρίβεις στη γωνία και βλέπεις μια άλλη γεμάτη χαρά και αισιοδοξία», λέει ο φωτογράφος | Νικήτας Καραγιάννης

«Ο δρόμος δεν λέει ψέματα εύκολα»

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2017, 11:00
Εικόνες μιας πόλης που συνήθως προσπερνάμε: «Εκεί που θλίβεσαι από μια εικόνα, στρίβεις στη γωνία και βλέπεις μια άλλη γεμάτη χαρά και αισιοδοξία», λέει ο φωτογράφος
|Νικήτας Καραγιάννης

«Ο δρόμος δεν λέει ψέματα εύκολα»

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2017, 11:00

Ο δημοσιογράφος (και εικαστικός) Νικήτας Καραγιάννης καλύπτει πάντα φωτογραφικά όλα τα ρεπορτάζ του. Αυτοδίδακτος φωτογράφος, συνεργάτης περιοδικών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ρεπόρτερ για χρόνια στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Το Βήμα της Κυριακής», έχει «αιχμαλωτίσει» με το φακό του χιλιάδες στιγμές από την καθημερινή ζωή στην Αθήνα και όχι μόνο. Μερικές από αυτές τις φωτογραφίες δρόμου παρουσιάζει τώρα στην έκθεση με τίτλο «1000 λέξεις», στον πολυχώρο «Δέντρο» της πλατείας Αββησυνίας.

Οπως ο ίδιος εξηγεί: «Στην έκθεση παρουσιάζω, για πρώτη φορά, υλικό από τα αρχεία μου που πάνε πίσω τουλάχιστον δέκα χρόνια. Σε αυτό το διάστημα περπάτησα πολύ στους δρόμους της πόλης τραβώντας φωτογραφίες. Μου αρέσει να περπατώ και να τραβάω φωτογραφίες. Είναι κάτι σαν ψυχανάλυση. Ξεχνιέμαι, είναι μια απόδραση για μένα. Γεννιούνται μπροστά μου μικρά σενάρια, τα οποία διαρκούν για λίγες μόνο στιγμές πριν διαλυθούν. Ανθρωποι καθημερινοί, ματιές, παρέες, θλίψη και γέλια. Πραγματικότητα. Ο δρόμος δεν λέει ψέματα εύκολα. Τα πάντα έχει ο δρόμος».

IMG_2287 - CopyIMG_2588colourIMG_3768b

Υπό αυτό το πρίσμα η φωτογραφία δρόμου είναι «ένα από τα πιο ζωντανά ρεπορτάζ», πάντα κατά τον Ν. Καραγιάννη: «Αν οι αποφάσεις για τις ζωές μας λαμβάνονται στη Βουλή και στα γραφεία των υπουργών, στους δρόμους βλέπουμε τις όποιες επιπτώσεις τους, καλές ή κακές. Η φωτογραφία δρόμου είναι η απεικόνιση του τι και πώς ζούμε, και γι αυτό πιστεύω ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη δημοσιογραφία. Στηρίζεται δε, όχι μόνο στο ταλέντο και τη ματιά του φωτογράφου αλλά σε μια συγκυρία στοιχείων, όπως η χρονική στιγμή και η τοποθεσία. Αυτό που λέμε, να βρεθείς στο σωστό σημείο την σωστή στιγμή».

Είναι τελικά, η φωτογραφία δρόμου ένα είδος τέχνης ή περισσότερο ρεπορτάζ; «Είναι και τα δυο νομίζω και γι αυτό αγαπώ πολύ αυτό το είδος φωτογραφίας», λέει: «Και το ρεπορτάζ μπορεί να γίνει τέχνη αλλά στην περίπτωση της φωτογραφίας δρόμου και η τέχνη μπορεί να γίνει ρεπορτάζ. Τα ερεθίσματα και τα θέματα είναι ανεξάντλητα».

Ανάμεσα σε αυτά τα ανεξάντλητα θέματα υπάρχουν εκείνα που ο ίδιος αγαπάει περισσότερο και επιδιώκει να φωτογραφίζει; «Μάλλον όχι», λέει: «Λυπάμαι που φωτογραφίζω άστεγους, για παράδειγμα, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Εκεί που θλίβεσαι από μια εικόνα, στρίβεις στη γωνία και βλέπεις μια άλλη γεμάτη χαρά και αισιοδοξία. Είναι η ομορφιά της ίδιας της ζωής και ως φωτογράφος και δημοσιογράφος δεν μπορώ να πω ότι μου αρέσει περισσότερο μια πλευρά της και όχι μια άλλη. Η ζωή είναι όλα αυτά, και τα όμορφα και τα άσχημα».

* Η έκθεση του Νικήτα Καραγιάννη «1000 λέξεις» θα εγκαινιαστεί στον πολυχώρο «Δέντρο» (πλατεία Αββησυνίας 10 και Αγ. Φιλίππου 7 Μοναστηράκι) στις 19 Δεκεμβρίου. Θα διαρκέσει έναν μήνα.

25434352_10213633429142528_1599956457_o

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...