494
Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος του ΣτΕ απάντησε στην επισήμανση των δικηγόρων του Δημοσίου ότι η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες είναι πλέον μνημονιακή υποχρέωση | ΙΝΤΙΜΕnews

ΣτΕ: Αυστηρό μήνυμα Σακελλαρίου προς κυβέρνηση και δανειστές

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2017, 18:07
Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος του ΣτΕ απάντησε στην επισήμανση των δικηγόρων του Δημοσίου ότι η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες είναι πλέον μνημονιακή υποχρέωση
|ΙΝΤΙΜΕnews

ΣτΕ: Αυστηρό μήνυμα Σακελλαρίου προς κυβέρνηση και δανειστές

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2017, 18:07

Σε κάποιους «δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι υπάρχουν δικαστήρια στην Ελλάδα». Αυτό διεμήνυσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκος Σακελλαρίου, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση των προσφυγών έξι δικαστικών Ενώσεων, που ζητούν την ακύρωση της νέας υπουργικής απόφασης για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις πόθεν έσχες.

Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος του ΣτΕ απάντησε στην επισήμανση των δικηγόρων του Δημοσίου ότι η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης) είναι πλέον μνημονιακή υποχρέωση και αποτελεί αντικείμενο πιέσεων των δανειστών, με ενδεχόμενες συνέπειες για την αξιολόγηση της χώρας.

Με τις προσφυγές του οι δικαστικές Ενώσεις ζητούν να  ακυρωθεί η από 19.10.2017 υπουργική απόφαση, καθώς τίθεται θέμα παραβίασης του δεδικασμένου που προέκυψε από την υπ΄ αριθμ. 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, αφού με τη νέα υπουργική απόφαση επαναλαμβάνονται ρυθμίσεις της προηγούμενης.

Η Ολομέλεια -σημειώνεται- έκρινε αντισυνταγματική και ανυπόστατη την προηγούμενη υπουργική απόφαση (υπ΄ αριθμ. 1846οικ./13.10.2016) που καθόριζε το περιεχόμενο και τις προϋποθέσεις υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Επιπρόσθετα, όπως υποστηρίζουν οι Ενώσεις, η νέα υπουργική απόφαση (υπ΄ αριθμ. 1069/19.10.2017) δεν προέβλεψε εύλογη προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων των ετών 2016 και 2017 (χρήσεις 2015 και 2016), με αποτέλεσμα να παραβιάζονται οι αρχές της ασφάλειας δικαίου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης.

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας (πρόεδρος ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας, Διομήδης Κυριλλόπουλος), οι δικηγόροι των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών ζήτησαν την αναβολή εκδίκασης των αιτήσεων ακυρώσεως, ενόψει της νέας νομοθετικής ρύθμισης για το πόθεν έσχες.

Ο κ. Σακελλαρίου απέρριψε το αίτημα, λέγοντας ότι η υπουργική απόφαση θα έπρεπε να έχει υπογραφεί προσαρμοσμένη στην τελευταία απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, κάτι που -όπως  υπογράμμισε- πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό, σύμφωνα με την αρχή της χρηστής διοίκησης.

Οι έξι δικαστικές Ενώσεις παραστάθηκαν με τους δικηγόρους, Αθανάσιο Τσεβά και Γεώργιο Σταμάτη. Ο κ. Τσεβάς, αναφερόμενος στην υπουργική απόφαση του περασμένου μήνα, μίλησε για  δυσάρεστη κατάσταση για το κράτος Δικαίου, επισημαίνοντας ότι η επίμαχη απόφαση εκδόθηκε χωρίς να προβλέπεται κάποια προθεσμία για την υποβολή των επίμαχων δηλώσεων.

Οι δικηγόροι των Ενώσεων ανέξειξαν επίσης ότι σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, οι δικαστές αναγκάζονται να δηλώσουν τις πηγές προέλευσης των χρημάτων που έχουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ακόμη και όταν οι λογαριασμοί αυτοί είναι κοινοί με τρίτα πρόσωπα.

Όπως είπαν, η νέα υπουργική απόφαση πάσχει από ασάφεια, καθώς αναγκάζει τους υπόχρεους σε υποβολή δηλώσεων, να αναγράφουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς σε δύο σημεία (πίνακες 7 και 9), χωρίς αυτό να αιτιολογείται.

Οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου διαβεβαίωσαν από την πλευρά τους ότι η νέα νομοθετική ρύθμιση  που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, θα είναι προς την κατεύθυνση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ (2649/2017) και θα είναι έτοιμη μέσα στον επόμενο μήνα.

Υποστήριξαν επίσης,  ότι οι δικαστές, μετά τη δημοσίευση της νέας υπουργική απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορούσαν χρονικά να υποβάλλουν τις δηλώσεις, αφού θα έπρεπε να είχαν κάνει την αναγκαία προετοιμασία.

Αναγνώρισαν ωστόσο το λάθος με την υποχρέωση αναγραφής των τραπεζικών λογαριασμών σε δύο σημεία των δηλώσεων (πίνακες 7 και 9) και δεσμεύθηκαν ότι θα διορθωθεί.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, που αναμένεται σύντομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...