884
O Νίκος Ανδρουλάκης ανεβαίνει στο βήμα για την ομιλία του στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Atlantis» στο Ηράκλειο | Alexandros Michailidis / SOOC

Ο Ανδρουλάκης θέλει να βγει πρώτος στην Κρήτη

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2017, 23:51
O Νίκος Ανδρουλάκης ανεβαίνει στο βήμα για την ομιλία του στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Atlantis» στο Ηράκλειο
|Alexandros Michailidis / SOOC

Ο Ανδρουλάκης θέλει να βγει πρώτος στην Κρήτη

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2017, 23:51

Πόσο θα πάρει ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Κρήτη; Είναι από τα στοιχήματα αυτών των εκλογών για την αρχηγία της Κεντροαριστεράς. Δεν είναι μόνο ότι απέναντι στον Ηρακλειώτη κ. Ανδρουλάκη βρίσκεται (και) ο Χανιώτης Σταύρος Θεοδωράκης, είναι ότι η απήχηση της λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης στην Κρήτη ήταν παραδοσιακά η μεγαλύτερη στη χώρα. Είναι πολλές οι ψήφοι και μεγάλη η επιθυμία του ευρωβουλευτή της Ελιάς να δει την υποψηφιότητά του να απολαμβάνει πολύ υψηλά ποσοστά.

Αυτό διαφάνηκε και από την ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης στο Ηράκλειο, στην τελευταία του βραδιά στην Κρήτη πριν από τις πρώτες κάλπες της 12ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα με ανθρώπους της εκστρατείας του σημειώθηκε το αδιαχώρητο στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Atlantis» όπου έδωσε την κεντρική του ομιλία -είχαν προηγηθεί παρουσίες του στη Σητεία, την Ιεράπετρα και στον Αγιο Νικόλαο την Τρίτη.

44594_20171101_sooc1509582186 (2)
Ο Νίκος Ανδρουλάκης καλωσορίζει τους Ηρακλειώτες στην εκδήλωση στο «Atlantis» (Alexandros Michailidis / SOOC)

Το παρών στην εκδήλωση του κ. Ανδρουλάκη στο Ηράκλειο έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Κουράκης και ο Σταύρος Αρναουτάκης, περιφερειάρχης Κρήτης. Φίλοι του κ. Ανδρουλάκη έσπευσαν να πουν ότι ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έκανε στέλεχος της Κεντροαριστεράς τα τελευταία χρόνια και κάποιοι υπέδειξαν ότι στο κοινό υπήρχε και η παλαιά γενιά του ΠΑΣΟΚ όσο και νέοι που δεν έχουν σχέση με το κόμμα. Στο πλευρό του κ. Ανδρουλάκη ήταν και η οικογένειά του, η οποία υπήρξε από τους βασικούς υποστηρικτές του Κώστα Σημίτη στη δεκαετία του 1990.

44594_20171101_sooc1509582186 (1)
Χαρακτηριστική κρητική φιγούρα στην ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη (SOOC)

Αλλά η φιλόξενη για την Κεντροαριστερά Κρήτη τελείωσε για τον κ. Ανδρουλάκη. Από αύριο, Πέμπτη, αρχίζει η δύσκολη προσπάθεια στη Βόρεια Ελλάδα, με πρώτο σταθμό την Κομοτηνή.

«Πιστεύω σε μια ενότητα ήθους, πολιτικού προγράμματος και βέβαια πάνω από όλα σε μια ριζοσπαστική ανανέωση. Εγγυώμαι ότι η παράταξή μας δεν θα έχει καμία σχέση με τα βαρίδια του χθες. Θα είναι μια νέα παράταξη, κάτι καινούργιο και στην εικόνα και στην πρακτική και στην φιλοσοφία» είπε νωρίτερα σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Alpha 98,9, συνεχίζοντας την αντιπαράθεση με τους Φώφη Γεννηματά και Σταύρο Θεοδωράκη όσον αφορά στη συμφωνία τους για μη ενοποίηση των ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού μετά τις εκλογές για την Κεντροαριστερά.

«Το θέμα με την ενοποίηση των κοινοβουλευτικών ομάδων για εμένα είναι και ηθικό. Δηλαδή, ενώ από τη μια έλεγαν ότι ο αρχηγός της παράταξης δεν μπορεί να είναι και ευρωβουλευτής, γιατί δεν θα βρίσκεται στη Βουλή, από την άλλη είχαν αποφασίσει να παραμείνουν ως έχουν οι ΚΟ. Επομένως, ο νέος ηγέτης της παράταξης δεν χρειάζεται να είναι βουλευτής, καθώς δεν εκλέγουμε νέο πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας. Δηλαδή εκ του πονηρού ετίθετο τέτοιο θέμα τους τελευταίους δύο μήνες», τόνισε για να συμπληρώσει ότι τη μορφή που θα έχει ο νέος φορέας δεν την αποφασίζει κανείς άλλος, παρά μόνο οι χιλιάδες πολίτες που θα έρθουν να ψηφίσουν στις 12 και 19 Νοεμβρίου. «Αυτοί θα καθορίσουν στο ιδρυτικό συνέδριο την αρχιτεκτονική του νέου φορέα. Κανείς άλλος, ούτε ο Σταύρος, ούτε η Φώφη, ούτε ο Νίκος ή ο Γιάννης Μανιάτης».

Ερωτώμενος γιατί οι πολίτες να στηρίξουν την υποψηφιότητά του είπε:

«Θεωρώ ότι μπορώ να διευρύνω τα όρια της παράταξης, μπορώ να συμβάλω στην ενότητα, όχι παλαιού τύπου για να μοιραστεί η εξουσία. Πιστεύω σε μια ενότητα ήθους και πολιτικού προγράμματος και βέβαια πάνω από όλα σε μια ριζοσπαστική ανανέωση. Εγγυώμαι ότι η παράταξή μας δεν θα έχει καμία σχέση με τα βαρίδια του χθες. Θα είναι μια νέα παράταξη, κάτι καινούργιο και στην εικόνα και στην πρακτική και στην φιλοσοφία. Τα πρόσωπα δίπλα μου, θα είναι άνθρωποι οι οποίοι θα έχουν σχέση με την ηθική της εργασίας, θα είναι άνθρωποι που θα έχουν ’’σκοτώσει’’ οτιδήποτε έχει πληγώσει τον ελληνικό λαό, όπως είναι το πελατειακό κράτος που χρεοκόπησε την Ελλάδα, όπως είναι η δημαγωγία που χρεοκόπησε τη Ελλάδα, μια κουλτούρα ρεαλισμού και προόδου».

Στην ερώτηση για το ποιον θα επέλεγε να συγκυβερνήσει ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε:

«Η παράταξη και η χώρα δεν χρειάζονται εφευρέτες. Χρειάζεται ανθρώπους να μιμηθούν τα θετικά σοβαρών προηγμένων χωρών και να απορρίψουν τα αρνητικά και τη μιζέρια.

» Εάν υπάρξει μια συμφωνία προγραμματική, συγκεκριμένη, με στόχους που βάσει αυτής μπορώ να κριθώ στη συνέχεια, δεν φοβάμαι να πάω σε συγκυβέρνηση με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Εάν όμως δεν υπάρχει, δεν θα μπω σε καμία συγκυβέρνηση για να πάρουν υπουργεία 5-6 στελέχη. Δεν υπάρχει καμία των περιπτώσεων».

Τέλος, στην ερώτηση για το αν αισθάνεται συντροφικά μαχαιρώματα μετά την υποψηφιότητά του ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε:

«Όταν παίρνεις μια τέτοια απόφαση, δεν κοιτάς ούτε πίσω, ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Κοιτάς μόνο μπροστά. Και η προσπάθεια που κάνω είναι να βρεθώ σε όσα περισσότερα σημεία της χώρας, να μιλάω με τα μέλη, με τους φίλους, να ανταλλάξουμε απόψεις, να δεσμευτώ για το πού θέλω να πάω την παράταξη και με αυτό τον τρόπο να δώσω μια δυναμική στην υποψηφιότητά μου. Τα υπόλοιπα δεν με απασχολούν. Το μεγάλο θέμα της παράταξής μας όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης είναι η σχέση με την κοινωνία. Εάν δεν ξαναχτιστεί μια ισχυρή σχέση με την κοινωνία κι ιδιαίτερα με τους νέους και τους πιο αδύναμους κοινωνικά που εξαπάτησε ο κ. Τσίπρας, δεν καταφέραμε τίποτα. Αυτή ήταν η δύναμη του ΠΑΣΟΚ κι αυτή πρέπει να είναι και της νέας παράταξης στο μέλλον. Τα λαϊκά στρώματα κι η νεολαία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...