395
Η Σαρίτα Χάιμ υπογράφει αντίτυπα του βιβλίου της, μετά την παρουσίαση που έγινε στα Public του Συντάγματος |

Bιβλίο: Το Placebo μίας ελληνικής οικογένειας

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 1 Νοεμβρίου 2017, 15:43
Η Σαρίτα Χάιμ υπογράφει αντίτυπα του βιβλίου της, μετά την παρουσίαση που έγινε στα Public του Συντάγματος
|

Bιβλίο: Το Placebo μίας ελληνικής οικογένειας

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 1 Νοεμβρίου 2017, 15:43

Στη σύγχρονη εθνική μας μυθολογία, τίποτα δεν εξιδανικεύεται όπως η ελληνική οικογένεια. Για την κοινά αποδεκτή αντίληψη των πραγμάτων, η ελληνική οικογένεια αντιμετωπίζεται, περίπου, με θρησκευτικούς και αδιαπραγμάτευτους όρους. Είναι το βασικό κύτταρο της κοινωνίας, η ασφαλής καταφυγή, το ήρεμο λιμάνι σε ταραγμένους καιρούς.

Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι εντελώς διαφορετική. Η ελληνική οικογένεια παραμένει, φυσικά, προστατευτική για τα νεαρά και, τις περισσότερες φορές, τα πιο ηλικιωμένα μέλη, πλην όμως δεν λειτουργεί πάντα και ως θερμοκοιτίδα υγειών σχέσεων. Είναι ένας μηχανισμός φορτωμένος με νευρώσεις, ψυχική βία (ενίοτε και φυσική), σχέσεις κυριαρχίας, εσωτερικές συμμαχίες και συγκρούσεις. Και συχνά δε, όταν συζητάμε για κοινωνικά προβλήματα, αρνούμαστε να δούμε το προφανές, δηλαδή την επώαση τους μέσα στο ζεστό κόλπο της μέσης ελληνικής οικογένειας.

placeboΣτο Placebo η Σαρίτα Χάιμ βάζει το φακό της πάνω από μία μέση ελληνική οικογένεια. Το ζευγάρι έχει δύο παιδιά στις παρυφές της ενηλικίωσης. Εχει επίσης και οικονομικά προβλήματα, πληρώνει επιλογές που δεν απέδωσαν ή, ακόμα χειρότερα, δεν έγιναν ποτέ. Και, εννοείται, έχει προβλήματα και στη σχέση του. Θα έπρεπε, αλήθεια, να παραμένουν ενωμένες οικογένειες και σχέσεις που δεν είναι εδώ και καιρό λειτουργικές; Και, εν τέλει, δεν πρέπει να υπάρχει ένα όριο στην αφοσίωση του γονιού προς το παιδί; Πού και πότε σταματάει; Συνέχεια σκεφτόμαστε τα παιδιά, δίνουμε προτεραιότητα στη νιότη, αλλά σχεδόν ποτέ δεν σταματάμε να ακούσουμε τον κουρασμένο ψίθυρο των γονιών.

Ολα αυτά η Χάιμ τα απλώνει στο τραπέζι της κουζίνας μέσα σε ένα μέσο ελληνικό σπίτι. Και ενώ, φαινομενικά, το βιβλίο έχει ως πρωταγωνιστή το αγόρι της οικογένειας, στην πραγματικότητα επιτρέπει στον αναγνώστη να διαλέξει το πρόσωπο που εκείνος θέλει για να ταυτιστεί. Οι νεαροί θα πάνε με τους νεαρούς και οι μεγάλοι με τους γονείς, όπως γίνεται στις οικογενειακές εξόδους. Αν είσαι γονιός μπορεί να μη σε συγκινήσει τόσο ο προβληματισμός των παιδιών όσο το ζόρι που τραβάει ο πατέρας τους για να διαχειριστεί ευθύνες και κρίση μέσης ηλικίας. Το Placebo, ως ανάγνωσμα, επιτρέπει, τελικά, στον έναν να κοιτάξει στον κόσμο του άλλου.

Αυτή η σύγχρονη καταγραφή των νευρώσεων και των συγκρούσεων που αντιμετωπίζει η μέση ελληνική οικογένεια κυλάει με λόγο γρήγορο, στρωτό, ευθύ, καθημερινό. Η Χάιμ δεν σπέρνει εξωπραγματικά δράματα, ούτε απίθανες ανατροπές. Κρατάει την αφήγησή της στα όρια της πραγματικής ζωής, επιτρέποντας στον αναγνώστη της να σκεφτεί ότι και εκείνος θα μπορούσε να ζει μέσα στις σελίδες του Placebo.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μίνωας»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...