284
Η στιγμή της εξουδετέρωσης του δράστη (πεσμένος δεξιά). Στο βάθος, στα αριστερά, φαίνεται ένα από τα θύματα | Paul-Louis Leger/NEWZULU/via REUTERS

Το ISIS πίσω από τη σφαγή δύο γυναικών στη Μασσαλία

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2017, 08:21
Η στιγμή της εξουδετέρωσης του δράστη (πεσμένος δεξιά). Στο βάθος, στα αριστερά, φαίνεται ένα από τα θύματα
|Paul-Louis Leger/NEWZULU/via REUTERS

Το ISIS πίσω από τη σφαγή δύο γυναικών στη Μασσαλία

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2017, 08:21

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση με μαχαίρι το μεσημέρι της Κυριακής σε σιδηροδρομικό σταθμό στη Μασσαλία, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δύο νέες γυναίκες. Ο δράστης έπεσε νεκρός από τα πυρά της στρατιωτών που περιπολούσαν στο σημείο.

Η ανάληψη της ευθύνης έγινε μέσω του πρακτορείου Amaq, γνωστού οργάνου προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους, που χαρακτήρισε τον άνδρα έναν από τους στρατιώτες του ISIS. Είναι ένα σοκ για τη Γαλλία η οποία τα τελευταία δύο χρόνια -από την εφιαλτική εκείνη Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2016, μετρά νεκρούς και δείχνει αδύναμη να εμποδίσει τα τυφλά χτυπήματα των ισλαμοφασιστών.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι ο δράστης είχε εμφάνιση που παρέπεμπε βορειοαφρικανική καταγωγή και ήταν περίπου 30 ετών. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ήταν γνωστός στην αστυνομία για μικροαδικήματα. Η επίθεση χαρακτηρίζεται από την αστυνομία τρομοκρατική.

Τα θύματα ήταν δύο νεαρές γυναίκες 17 και 20 ετών, οι οποίες μαχαιρώθηκαν η μία στο λαιμό και η άλλη στο στομάχι. Μάρτυρες ανέφεραν ότι ο δράστης φώναξε «Αλλάχου ακμπάρ» («Ο Αλλάχ είναι μεγάλος»)

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμ, ο οποίος έσπευσε στη Μασσαλία μόλις έγινε γνωστή η επίθεση, τόνισε ότι ο δράστης αρχικά διεέφυγε από τη σκηνή του εγκλήματος και επέστρεψε για να σκοτώσει και άλλους.

Σε tweet του -με 280 χαρακτήρες μάλιστα- ο Μακρόν εξέφρασε την βαθιά αγανάκτησή του «για αυτήν την βάρβαρη πράξη». Χαιρέτισε ακόμη τους στρατιώτες της επιχείρησης Sentinelle οι οποίοι περιπολούσαν στο σημείο και εξουδετέρωσαν τον δράστη.

Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. «Πρέπει να μένουμε σε ύψιστη επιφυλακή», έγραψε ακόμη.

Από αυτά που γνωρίζουμε για τον δράστη, φαίνεται να εντάσσεται σε ένα γνώριμο μοτίβο, σημειώνει το BBC. Πρόκειται για νεαρό που είναι γνωστός για μικροκλοπές και έδρασε μόνος, έχοντας νωρίτερα εκτεθεί σε ισλαμιστικές ιδέες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...