563
O Xέφνερ ποζάροντας στο μέγαρο Playboy στο Λος Αντζελες το 2010 | REUTERS/Lucy Nicholson/File Photo

Ο Χιου Χέφνερ πήγε στον παράδεισο (ή στην κόλαση;)

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2017, 07:49
O Xέφνερ ποζάροντας στο μέγαρο Playboy στο Λος Αντζελες το 2010
|REUTERS/Lucy Nicholson/File Photo

Ο Χιου Χέφνερ πήγε στον παράδεισο (ή στην κόλαση;)

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2017, 07:49

Φιγούρα φανταχτερή και γραφική δίχως άλλο. Προσωποποίηση της αμερικανικής υπερβολής, αν όχι της αμερικανικής βαρβαρότητας. Σεξιστής χωρίς αιδώ. Κι όμως πρωτοπόρος εκδότης, σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής που μοιάζει να χάνεται. Ο Χιου Χέφνερ, ιδρυτής του Playboy, πέθανε σε ηλικία 91 ετών. Είτε μας αρέσει, είτε όχι ήταν ο άνθρωπος που διαμόρφωσε τον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες βλέπουν τις γυναίκες και αντιμετωπίζουν το σεξ μεταπολεμικά. Ενδεχομένως και τον τρόπο που οι γυναίκες άρχισαν να βλέπουν τον εαυτό τους και το κορμί τους, μακριά από την κουζίνα και περισσότερο στο κρεβάτι, είπαν κάποιοι…

Ο Χέφνερ γεννήθηκε στις 9 Απριλίου του 1926 στο Σικάγο και έγινε εκατομμυριούχος όταν είχε την ιδέα να δημιουργήσει το περιοδικό Playboy το 1953, όταν ακόμα οι Αμερικανοί και οι Αμερικανίδες πάσχιζαν να δουν πώς θα ζήσουν στη νέα εποχή που ανέτειλε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο παρθενικό τεύχος είχε -ποιαν άλλην;- τη Μέριλιν Μονρόε.

Η Μέριλν Μονρόε στο εξώφυλλο του πρώτου Playboy. Tιμή τεύχους 50 σεντ

Με αυτήν θα ξεκινούσε μια φίρμα που επεκτάθηκε σε όλον τον πλανήτη και γέμισε τα περίπτερα με γυναικείο γυμνό, απενεχοποιώντας το. Υπό αυτήν την έννοια ο Χέφνερ ήταν ένας από τις προσωπικότητες της σεξουαλικής απελευθέρωσης, ασχέτως αν κατηγορήθηκε ότι παράλληλα συνέβαλε στη δημιουργία της γυναίκας-αντικείμενο του σεξ. Λες και πριν από αυτόν οι γυναίκες είχαν καλύτερη θέση στην ανδροκρατούμενη και άκρως φαλλοκρατική κοινωνία…

Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε από τον επίσημο λογαριασμό του περιοδικού στο twitter: «Ο άνδρας είδωλο και ιδρυτής του Playboy Χιού Χέφνερ πέθανε. Ήταν 91 ετών. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη», ενώ συνοδευόταν από μια φωτογραφία του με μια από τις πιο χαρακτηριστικές του ατάκες: “Η ζωή είναι πολύ μικρή για να ζεις το όνειρο κάποιου άλλου”».

O Χέφνερ που έζησε μια πολυτάραχη ζωή, πέθανε εκεί όπου θα ήθελε να ζει, στο κρεβάτι του, έχοντας όμως δίπλα του την οικογένειά του και όχι «κουνελάκια» (αν και ποτέ δεν ξέρεις). Ενας επαγγελματίας ηδονιστής -που τον ενδιέφερε κατ’ αρχάς να πωλεί σεξουαλικότητα- είχε δηλώσει πως είχε κάνει σεξ με χίλιες γυναίκες, πολλές από τις οποίες ήταν στο εξώφυλλο των περιοδικών του.

Φυσικά καμιά γυναίκα δεν στέριωσε και πολύ δίπλα του. Το 1949 παντρεύτηκε την Μίλντρεντ Γουίλιαμς και απέκτησε μαζί της δύο παιδιά, προτού χωρίσουν το 1958. Τον Ιούλιο του 1989 παντρεύτηκε την Κίμπερλεϊ Κόνραντ που ήταν τότε η Playmate της χρονιάς και απέκτησε και μαζί της άλλα δύο παιδιά. Αρχισαν να ζουν χωριστά το 1998 και επισήμως πήραν διαζύγιο το 2010. Το 2011 ο Χέφνερ αποφάσισε να παντρευτεί την 24χρονη Κρίσταλ Χάρις, επίσης πρώην Playmate και ο γάμος έγινε το 2012.

2017-09-28T044612Z_1797976292_RC198C7B16E0_RTRMADP_3_PEOPLE-HUGHHEFNER
O Χιου Χέφνερ στο κόκκινο χαλί μιας εκδήλωσης το 2005. Πάντα με τη συνοδεία ξανθών καλλονών (REUTERS/Robert Galbraith/File Photo)

Ο γιος του, Κούπερ, που είναι δημιουργικός διευθυντής των εκδόσεων Playboy, ανέφερε: «Ο πατέρας έζησε μια εξαιρετική και γεμάτη ζωή ως πρωτοπόρος των μίντια και του πολιτισμού και ήταν ηγετική φωνή πίσω από μερικά από τα σπουδαιότερα κοινωνικά και πολιτιστικά κινήματα της εποχής μας, υποστηρίζοντας την ελευθερία του λόγου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την σεξουαλική ελευθερία. Προσδιόρισε έναν τρόπο ζωής και ένα ήθος που αποτελούν την καρδιά του Playboy, μιας από τις πιο αναγνωρίσιμες μάρκες της ιστορίας. Η απώλειά του είναι σημαντική για πολλούς, μεταξύ αυτών της συζύγου του Κρίσταλ, της αδελφής μου Κρίστι και των αδελφών μου Ντέιβιντ και Μάρστον και όλων εμάς στις εκδόσεις Playboy».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...