423
H Μιρέιγ Νταρκ στη δεκαετία του 1960 | Photo by Reg Lancaster/Daily Express/Getty Images/Ideal Images

Αποχαιρετώντας την «πριγκίπισσα» του γαλλικού σινεμά Μιρέιγ Νταρκ

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2017, 12:19
H Μιρέιγ Νταρκ στη δεκαετία του 1960
|Photo by Reg Lancaster/Daily Express/Getty Images/Ideal Images

Αποχαιρετώντας την «πριγκίπισσα» του γαλλικού σινεμά Μιρέιγ Νταρκ

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2017, 12:19

Την τελευταία της πνοή άφησε σε ηλικία 79 ετών, η διάσημη γαλλίδα ηθοποιός Μιρέιγ Νταρκ, που μεσουράνησε τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 στο γαλλικό κινηματογράφο. Σύντροφος του Αλέν Ντελόν επί 15 χρόνια -από το 1968 έως το 1983-, η Νταρκ πέρασε μια περίοδο απομόνωσης τη δεκαετία του 1980 έπειτα από σοβαρά προβλήματα υγείας. Τον Σεπτέμβριο του 2016 υπέστη για τρίτη φορά εγκεφαλικό επεισόδιο και στη συνέχεια νοσηλεύτηκε για δύο εγκεφαλικές αιμορραγίες σε νοσοκομείο του Παρισιού.

«Όταν υπέστη δεύτερο εγκεφαλικό, υπήρξε μεγάλος πανικός, η Μιρέιγ ούτε έβλεπε ούτε μιλούσε», είχε πει τότε φανερά σοκαρισμένος ο σύζυγός της Πασκάλ Ντεσπρέ με τον οποίο ήταν παντρεμένη από το 2002. Από παιδί, η Νταρκ έπασχε από φύσημα στην καρδιά. Το 1980 υποβλήθηκε σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς πριν χειρουργηθεί εκ νέου το 2013.

Γεννημένη στις 15 Μαΐου του 1938, η Νταρκ πρωταγωνίστησε σε περίπου 50 ταινίες μεγάλου μήκους, εκ των οποίων 13 με τον σκηνοθέτη Ζορζ Λοτνέρ. Ανάμεσά τους και το περίφημο «Week End» του Ζαν Λυκ Γκοντάρ, ενώ μαζί με τον Ντελόν έπαιξε σε έξι ταινίες, μεταξύ των οποίων και το «Borsalino. Αξέχαστη επίσης παραμένει η ερμηνεία της στο πλευρό του Πιέρ Ρισάρ στην ταινία «Le Grand Blond avec une chaussure noire» (στην Ελλάδα προβλήθηκε το 1972 με τίτλο «Ο Μεγάλος ξανθός»), όπου εμφανίζεται με το περίφημο μαύρο φόρεμα με το βαθύ σκίσιμο στην πλάτη.

Είχε γίνει ευρύτερα γνωστή υποδυόμενη την κόρη του διάσημου γάλλου κωμικού Λουί ντε Φινές, στην ταινία «Pouic-Pouic».

Η «πριγκίπισσα του γαλλικού κινηματογράφου», όπως την αποκαλεί το Paris Match, ήταν επίσης πετυχημένη φωτογράφος. Μετά την καριέρα της στον κινηματογράφο, επανήλθε τη δεκαετία του ’90, αυτή τη φορά στην τηλεόραση, ερμηνεύοντας ρόλους της ανεξάρτητης και δυναμικής γυναίκας.

«Η Μιρέιγ Νταρκ έσβησε τη νύχτα στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας δίπλα της μέχρι τέλους τους δικούς της ανθρώπους, ανάμεσά τους ο σύζυγός της και ο Αλέν Ντελόν, που ήταν παρών μέχρι τέλους», δήλωσε η Αναμπέλ Καμπουρί, εκπρόσωπος της Νταρκ.

DITP8nwXgAE9ZeN
Με τον Αλέν Ντελόν τη δεκαετία του 1970. Υπήρξαν ένα από τα πιο διάσημα ζευγάρια του σινεμά

«Μια μεγάλη μορφή του γαλλικού κινηματογράφου μας αφήνει. Η Μιρέιγ Νταρκ ήταν μια ταλαντούχα ηθοποιός, μια θαρραλέα και αφοσιωμένη γυναίκα», έγραψε από την πλευρά της στο Twitter η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Φρανσουάζ Νισέν.

Ο πρώην πρόεδρος του Φεστιβάλ των Καννών Ζιλ Ζακόμπ έγραψε επίσης στο Twitter: «Ψηλή/λεπτή/όμορφη/ξανθιές αφέλειες/χαμογελαστά μάτια/ ενσάρκωσε την ελευθερία της γυναίκας σε όλο της το μεγαλείο. Η γαλλική κομψότητα. Αγαπημένη Μιρέιγ!»…

DITJ0J_XkAAdpei
Συνώνυμη της γαλλικής κομψότητας, στο «Week End» του Γκοντάρ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...