538
Oι έρευνες της ισπανικής αστυνομίας συνεχίζονται σε διάφορες πόλεις της χώρας | REUTERS/Sergio Perez

Αναζητούν ακόμη τον οδηγό του φονικού βαν

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2017, 11:37
Oι έρευνες της ισπανικής αστυνομίας συνεχίζονται σε διάφορες πόλεις της χώρας
|REUTERS/Sergio Perez

Αναζητούν ακόμη τον οδηγό του φονικού βαν

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2017, 11:37

O oδηγός του φονικού βαν που θέρισε δεκάδες ανθρώπους στον πεζόδρομο της Λα Ράμπλα στο κέντρο της Βαρκελώνης, αφήνοντας πίσω του 13 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες, ενδέχεται να είναι ακόμη ζωντανός και να διαφεύγει της σύλληψης, ανακοίνωσε επισήμως η ισπανική αστυνομία, διαψεύδοντας δημοσιεύματα των ΜΜΕ κατά τα οποία ο δράστης σκοτώθηκε στο θέρετρο Καμπρίλς, στη μάχη των αστυνομικών με τους τρομοκράτες.

_97445221_mediaitem97445219
Ο καταζητούμενος Γιουνές Αμπουγιακούμπ / twitter

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στη μάχη στην Καμπρίλς νεκροί έπεσαν εκτός του Μούσα Ουκαμπίρ, ο 19χρονος Ελ Χουσείν Αμπουγιακούμπ, ο 19χρονος Σαίντ Ααλάα, ο 21χρονος Ομάρ Χιτσαμί και ο 24χρονος Μοχάμεντ Χιτσαμί.

Ισπανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο οδηγός του βαν κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο 22χρονος Μαροκινός Γιουνές Αμπουγιακούμπ.

Όπως είπε ο Τζουζέπ Λιουίς Τραπέρο, επικεφαλής της αστυνομίας της Καταλονίας, δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου ήταν ανάμεσα στους πέντε  «Παραμένει πιθανό αλλά, αντίθετα με όσα ξέραμε πριν από τέσσερις ώρες, αποδυναμώνεται», είπε ο Τραπέρο σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Η έρευνα επικεντρώνεται πλέον σε σπίτι στο Αλκανάρ, νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης, που ισοπεδώθηκε από μια έκρηξη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Οι αρχές υποπτεύονται ότι το κτίριο χρησιμοποιείτο για την προετοιμασία επιθέσεων μεγάλης κλίμακας στη Βαρκελώνη. Η έκρηξη όμως, τους υποχρέωσε να αλλάξουν τα σχέδιά τους και να προχωρήσουν σε πιο «πρόχειρες επιθέσεις», σύμφωνα πάντα με τον επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας.

Η αστυνομία έχει συλλάβει τέσσερις ανθρώπους στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις, τρεις Μαροκινούς κι έναν Ισπανό, κάτοικο του ισπανικού θύλακα Μελίγια στη Βόρεια Αφρική. Οι ύποπτοι είναι μεταξύ 21 και 34 ετών και κανένας τους δεν έχει ιστορικό που να τον συνδέει με την τρομοκρατία. Έχουν αναγνωριστεί άλλοι τρεις ύποπτοι, που διαφεύγουν τη σύλληψη. Σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ, πιθανόν οι δύο σκοτώθηκαν όταν σημειώθηκε η έκρηξη στο Αλκανάρ, ενώ ένας Μαροκινός καταζητείται από την αστυνομία.

Συναγερμός έχει σημάνει και τη Γαλλία, όπου οι αρχές αναζητούν τον οδηγό ενός λευκού Renault Kangoo το οποίο ενδέχεται να χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες της Βαρκελώνης, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη γαλλική αστυνομία.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο αστυνομική πηγή από τη Γαλλία, η ισπανική αστυνομία ειδοποίησε από το βράδυ της Παρασκευής τις γαλλικές Αρχές για ένα ύποπτο όχημα, διαβιβάζοντας τα χαρακτηριστικά ενός λευκού αυτοκινήτου. «Πραγματοποιούμε έρευνες για τον εντοπισμό ενός προσώπου που ενδέχεται να είναι ο οδηγός του οχήματος. Εμπλέκεται στις επιθέσεις. Την τελευταία φορά που εθεάθη ήταν εντός του οχήματος. Η ισπανική αστυνομία προώθησε τα στοιχεία του οχήματος στη γαλλική αστυνομία», ανέφερε η ίδια πηγή.

Η γαλλική εφημερίδα Le Parisien έγραψε στον ιστότοπό της ότι το Kangoo είναι ένα από τα τρία οχήματα που ενοικίασαν οι δράστες, ωστόσο δεν έχει προς το παρόν εντοπιστεί και ενδέχεται να έχει περάσει στη Γαλλία.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα La Vanguardia, οι ισπανικές αρχές αναζητούν τουλάχιστον άλλους 4 υπόπτους, μεταξύ αυτών, τρεις προέρχονται από το Ριπόλ, μια μικρή πόλη 10.000 κατοίκων, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων βόρεια της Βαρκελώνης, όπου διέμενε, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας ο καταζητούμενος Γιουνές Αμπουγιακούμπ.

Από τους συνολικά 126 ανθρώπους που τραυματίστηκαν στη Βαρκελώνη και στο Καμπρίλς, οι 65 συνεχίζουν να νοσηλεύονται και 17 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι νεκροί και οι τραυματίες είναι υπήκοοι 34 χωρών, από το Πακιστάν και τις Φιλιππίνες ως τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...