494
Ο Τζον ΜακΚέιν εξηγεί στους δημοσιογράφους γιατί καταψήφισε το νομοσχέδιο του Τραμπ | Reuters

Σοκ για τον Τραμπ – O ΜακΚέιν καταψήφισε, το Obamacare δεν αλλάζει

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2017, 09:51
Ο Τζον ΜακΚέιν εξηγεί στους δημοσιογράφους γιατί καταψήφισε το νομοσχέδιο του Τραμπ
|Reuters

Σοκ για τον Τραμπ – O ΜακΚέιν καταψήφισε, το Obamacare δεν αλλάζει

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2017, 09:51

Το πλήγμα για τον Ντόναλντ Τραμπ είναι βαρύ. Το ίδιο και για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Τρεις γερουσιαστές της κυβερνητικής παράταξης -μεταξύ αυτών και ο σεβάσμιος Τζον ΜακΚέιν- καταψήφισαν το νομοσχέδιο με το οποίο ο Τραμπ ήλπιζε να αντικαταστήσει το Obamacare, το πολυσυζητημένο (και πολύ «δημοκρατικό») σύστημα δημόσιας υγείας και ασφάλισης που είχε εισάγει ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα.

Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσινγκτον προεξόφλησαν ότι πρόκειται για ένα τόσο άμεσο πολιτικό πλήγμα κατά του προέδρου που ενδεχομένως να σημάνει και τον τερματισμό της επτάχρονης προσπάθειας των Ρεπουμπλικάνων να καταργήσουν το Obamacare, από το 2010.

H πρώτη αντίδραση του Τραμπ ήταν όπως αναμενόταν εφηβικού επιπέδου και μέσω twitter: «Τρεις Ρεπουμπλικανοί και 48 Δημοκρατικοί απογοήτευσαν τον αμερικανικό λαό. Οπως έχω πει από την αρχή, αφήστε το Obamacare να καταρρεύσει, οπότε εντάξει. Παρακολουθήστε!».

Τρεις Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, ο ΜακΚέιν (Αριζόνα), η Λίζα Μουρκόφσκι (Aλάσκα) και η Σούζαν Κόλινς (Mέιν) συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς κι έτσι το νομοσχέδιο κατάργησης προβλέψεων του Obamacare καταψηφίστηκε με ψήφους 49-51.

DFzXQ2YUIAIR_JQ
Τζον ΜακΚέιν, Σούζαν Κόλινς και Λίζα Μουρκόφσκι συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς

Νωρίτερα οι γερουσιαστές Ρον Τζόνσον (Γουισκόνσιν) και Λίντσεϊ Γκράχαμ (Νότια Καρολίνα) που μαζί με τον ΜακΚέιν είχαν διαμηνύσει ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, είπαν ότι έλαβαν τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από τον Πολ Ράιαν, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και σημαίνον στέλεχος των Ρεπουμπλικανών, και ως εκ τούτου θα ψήφιζαν «ναι». Ο ΜακΚέιν όμως έμεινε αμετακίνητος και έσωσε το Obamacare.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο ΜακΚέιν ήταν αυτός που είχε ανοίξει τον δρόμο την περασμένη Τρίτη για τη συζήτηση αντικατάστασης του Obamacare όταν -παρά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του- ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον για να λύσει τον γόρδιο δεσμό της ψηφοφορίας και να αρχίσει η διαδικασία στη Γερουσία. Αλλά παρ’ ολ’ αυτά καταψήφισε τελικά την αντικατάσταση του Obamacare από το προτεινόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ.

Η περίπτωση του ΜακΚέιν είναι ξεχωριστή, σχεδόν μοναδική. Είναι ένας βετεράνος της Γερουσίας που μετρά έξι θητείες και φέρει τα παράσημα ενός ήρωα του Πολέμου του Βιετνάμ. Υπήρξε υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2008, απέναντι στον Μπαράκ Ομπάμα. Αλλά πάντα ήταν ένας αυτόφωτος πολιτικός που κρατούσε αποστάσεις από τις παραταξιακές «γραμμές». Είχε ασκήσει έντονη κριτική στον Τραμπ για τον τρόπο που πολιτεύτηκε στην προεκλογική εκστρατεία, σε βαθμό που ο μετέπειτα πρόεδρος να τον χλευάσει και να πει ότι δεν υπήρξε ποτέ ήρωας πολέμου. Τώρα ο ΜακΚέιν του το ξεπληρώνει.

Ο ΜακΚέιν έδωσε το στίγμα αρνούμενος να ψηφίσει το νομοσχέδιο. Επί 20 λεπτά ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς ήταν στην αίθουσα της Γερουσίας και του μιλούσε προσπαθώντας να του αλλάξει γνώμη. Μάλιστα κάποιοι τους είδαν να φεύγουν κάποια στιγμή από την αίθουσα για να μιλήσουν μόνοι. Αλλά τελικά ο 80χρονος γερουσιαστής από την Αριζόνα, ο οποίος πρόσφατα υποβλήθηκε σε εγχείρηση αφαίρεσης θρόμβου από τον εγκέφαλο (για να διαπιστωθεί δυστυχώς ότι έχει προσβληθεί από καρκίνο), δεν άλλαξε γνώμη.

«Πρόκειται ξεκάθαρα για μία στιγμή απογοήτευσης», δήλωσε ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, μιλώντας την ολομέλεια του σώματος αμέσως μετά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...