239
Το χαρτονόμισμα των 2.000 λιρών με το πρόσωπο του Μπασάρ αλ Ασαντ | SANA/Handout via REUTERS

Ο Ασαντ τύπωσε το πρόσωπό του στα χαρτονομίσματα της Συρίας

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2017, 10:37
Το χαρτονόμισμα των 2.000 λιρών με το πρόσωπο του Μπασάρ αλ Ασαντ
|SANA/Handout via REUTERS

Ο Ασαντ τύπωσε το πρόσωπό του στα χαρτονομίσματα της Συρίας

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2017, 10:37

Δεκαεπτά χρόνια. Τόσα… άντεξε ο Μπασάρ αλ Ασαντ στον πειρασμό να βάλει το πρόσωπό του στα χαρτονομίσματα της Συρίας. Το έκανε τώρα. Ο σύρος πρόεδρος και ενώ μαίνεται ο αιματηρός εμφύλιος στη χώρα του, προέβη σε αυτήν την κίνηση σε μια προσπάθεια να εδραιώσει το ηγεμονικό του προφίλ και να επιβάλλει την εικόνα του ως αδιαμφισβήτητου αρχηγού της χώρας.

Ο Aσαντ εμφανίζεται για πρώτη φορά σε χαρτονόμισμα από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2000, όταν πέθανε ο πατέρας του Χαφέζ αλ Ασαντ. Το πορτραίτο του τυπώθηκε σε ένα νέο τραπεζογραμμάτιο των 2,000 λιρών Συρίας (περίπου 3,5 ευρώ) που τέθηκε σε κυκλοφορία την Κυριακή.

Τα νέα τραπεζογραμμάτια των 2.000 λιρών στα οποία εμφανίζεται το πορτραίτο του Μπασάρ αλ Άσαντ τέθηκαν σε κυκλοφορία στη Δαμασκό και σε διάφορες επαρχίες.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας Ντουρέιντ Ντουργκάμ δήλωσε ότι το τραπεζογραμμάτιο είναι ένα από τα πολλά νέα χαρτονομίσματα που εκτυπώθηκαν πριν από χρόνια, αλλά η απόφαση να τεθεί σε κυκλοφορία καθυστέρησε «λόγω του περιστατικού του πολέμου και των συναλλαγματικών ισοτιμιών».

Τα χαρτονομίσματα μέχρι τώρα έφεραν μόνο εικόνες ιστορικών προσώπων, μνημείων ή πορτραίτα του πατέρα του Ασαντ.

Σημειώνεται ότι η συριακή λίρα βυθίστηκε σε αξία από τότε που ξεκίνησε ο εμφύλιος το 2011. Το 2011 η ισοτιμία δολαρίου προς τη λίρα ήταν 1 προς 47, ενώ σήμερα είναι 1 δολάριο προς 517 λίρες. Ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε σε 120% το 2013 –ρεκόρ όλων των εποχών για την αραβική χώρα. Το 2016 ο πληθωρισμός έφτασε στο 50%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...