636
Τσίπρας και Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής του Απριλίου. Κάθε φορά που επιχειρήθηκε «πολιτική λύση» είχαμε παραπομπή σε επόμενο Eurogroup... | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/© European Union

Πώς ξαφνικά συζητάμε για τις… 10 Ιουλίου

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2017, 15:00
Τσίπρας και Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής του Απριλίου. Κάθε φορά που επιχειρήθηκε «πολιτική λύση» είχαμε παραπομπή σε επόμενο Eurogroup...
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/© European Union

Πώς ξαφνικά συζητάμε για τις… 10 Ιουλίου

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2017, 15:00

H γραμμή από το Μαξίμου δόθηκε με τον συνήθη τρόπο των διαρροών και των ανώνυμων πηγών το μεσημέρι της Τετάρτης: δεν υπάρχουν, λέει, πολλές ελπίδες για συμφωνία στο Eurogroup της Πέμπτης, «είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης» είπε κυβερνητικός αξιωματούχος στο κρατικό ΑΠΕ-ΜΠΕ προσθέτοντας μάλιστα ότι «φαίνεται ότι την “καυτή πατάτα” θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η Μέρκελ»· παρέπεμψε δηλαδή στην περίφημη «πολιτική λύση» στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, για την οποία άλλωστε είχε μιλήσει ήδη από την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας στο Υπουργικό.

Μόνο που παραπομπή του θέματος στη Σύνοδο Κορυφής δεν σημαίνει λύση. Απλώς μετάθεση του όλου ζητήματος για το επόμενο Eurogroup, αυτό της 10ης Ιουλίου και πάει λέγοντας, έχοντας μπει πια στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 για μια υπόθεση που κανονικά θα έπρεπε να έχει κλείσει από τον περασμένο Δεκέμβριο….

Αυτό ξεκαθάρισε ευρωπαίος αυτή τη φορά αξιωματούχος, με δηλώσεις του στο capital.gr. «Εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν δεχθεί τη συμφωνία που θα του προσφέρει το Eurogroup την Πέμπτη και επιδιώξει την προσφυγή στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, τότε οι ηγέτες απλά θα τον παραπέμψουν στο επόμενο Eurogroup, στις 10 Ιουλίου» ήταν η απάντησή του σε ερώτηση της δημοσιογράφου Ελευθερίας Κούρταλη.

«Ο κ. Τσίπρας λανθασμένα αναζητά σωσίβιο στους Ευρωπαίους ηγέτες αφού την τελευταία φορά που το προσπάθησε αυτή η στρατηγική δεν βοήθησε καθόλου και το αποτέλεσμα ήταν η δραματοποίηση της κατάστασης αλλά και το να… πάμε σε ένα νέο Eurogroup στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση έλαβε τελικά αυτό που είχε προταθεί πριν την αναζήτηση πολιτικής λύσης» συμπλήρωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Οντως, κάθε φορά που ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να αναβαθμίσει πολιτικά το ζήτημα της διαπραγμάτευσης, ακόμα και στα τετ α τετ που είχε με την Ανγκελα Μέρκελ, η απάντηση που έλαβε ήταν η παραπομπή και επιστροφή στο Eurogroup και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η διαπραγμάτευση είναι ουσιαστικά ένα χρονικό χαμένων οροσήμων, από «κρίσιμο» Eurogroup σε «κρίσιμο» Eurogroup.

Τώρα και πάλι ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται διατεθειμένος να πάει το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που έλαβε τη σχετική ενημέρωση από τον «κυβερνητικό αξιωματούχο», ο Πρωθυπουργός έχει ήδη συνεννοηθεί με τον Ντόναλντ Τουσκ ότι σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup, την επομένη το πρωί θα κατατεθεί γραπτό αίτημα για τη σύγκληση του Euro Summit (Σύνοδος των 19 χωρών της Ευρωζώνης), στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Αυτά που θέλει όμως η Αθήνα για το QE και το χρέος, είναι απίθανο να το πάρει στο αυριανό (15/6) Eurogroup. Είναι απίθανο εν ολίγοις να πάρει η ελληνική πλευρά μια καλύτερη συμφωνία από αυτή που είχε απορρίψει στο Eurogroup της 22ας Μαίου. Σύμφωνα πάλι με το capital.gr, ο ίδιος ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι για τη συμφωνία που θα βρίσκεται στο αυριανό τραπέζι του Eurogroup, ισχύει μόνο πως η δόση προς την Ελλάδα θα είναι μάλλον μεγαλύτερη των 7 δισ. ευρώ, αλλά δεν προωθείται η όποια γαλλική πρόταση για σύνδεση των μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη, την οποία άλλωστε έχει ήδη απορρίψει ο Σόιμπλε.

Σχολιάζοντας δε τις πρόσφατες δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι το Eurοgroup θα αφαιρέσει τη φράση «εάν χρειαστεί» σχετικά με την εφαρμογή των «ενδεχόμενων» μέτρων για το χρέος μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, ο αξιωματούχος ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να διαγραφεί. «Δεν θα υπάρξει αλλαγή στο κείμενο της συμφωνίας του Μαΐου του 2016. Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε και στο οποίο όλες οι πλευρές συμφώνησαν πριν από περίπου έναν χρόνο. Το “αν χρειαστεί” είναι το πιο βασικό κομμάτι της όλης συμφωνίας, δεν είναι δυνατόν να εξαφανιστεί» σημειώνει.

Είναι όλα αυτά μια επικοινωνιακή μάχη χαρακωμάτων για εσωτερική κατανάλωση; Θα δείξει. Από το Βερολίνο διαβεβαιώνουν για λύση αύριο, κλείσιμο αξιολόγησης, εκταμίευση της δόσης και καλό καλοκαίρι. Αλλά άντε να πουλήσει κανείς μια τέτοια λύση -χωρίς χρέος και χωρίς ποσοτική χαλάρωση- ως θρίαμβο στην Αθήνα. Ή δέχεσαι τη λύση που είναι στο τραπέζι, ή την αρνείσαι και αρχίζουν οι κουβέντες για εκλογές. Διαλέγεις και παίρνεις…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...