869
O Νίκος Φίλης την Τετάρτη στη Βουλή. Η ομιλία του είχε παραδοχές που φέρνουν σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά τα μέτρα θα ψηφιστούν. Για να παραμείνει το κόμμα στην εξουσία | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ο Φίλης είπε αυτό που οι άλλοι φοβούνται να παραδεχτούν: «Ψηφίζουμε Μνημόνιο»

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2017, 10:38
O Νίκος Φίλης την Τετάρτη στη Βουλή. Η ομιλία του είχε παραδοχές που φέρνουν σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά τα μέτρα θα ψηφιστούν. Για να παραμείνει το κόμμα στην εξουσία
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ο Φίλης είπε αυτό που οι άλλοι φοβούνται να παραδεχτούν: «Ψηφίζουμε Μνημόνιο»

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2017, 10:38

Οχι ότι θα καταψηφίσει, αλλά τουλάχιστον ξέρει τι ψηφίζει. Ο Νίκος Φίλης, πρώην υπουργός Παιδείας και σημαίνον στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του στην Ολομέλεια για το Μεσοπρόθεσμο παραδέχτηκε αυτά που οι άλλοι σύντροφοί του κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Μίλησε ξεκάθαρα για μνημόνιο και εξέθεσε τους προβληματισμούς του: «Με τη ψήφιση των σημερινών μέτρων φτάνουμε στα όρια έναντι των πεποιθήσεων της Αριστεράς αλλά και των αντοχών της κοινωνίας».

Βέβαια τα όσα είπε ο κ. Φίλης δεν ακολουθούν ακριβώς τη γεμάτη θριαμβολογίες και αισιόδοξα μηνύματα (βλέπε αντίμετρα-μαμούθ 7,5 δισ. και μέτρων 4,9 δισ. ευρώ) γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Και γρήγορα επιχειρήθηκε να καλυφθούν με την επικοινωνιακή βόμβα του Αλέξη Τσίπρα που την ίδια ώρα μιλούσε για γραβάτες και ρύθμιση του χρέους στους κοινοβουλευτικούς ρεπόρτερ. Ομως παραμένουν να αιωρούνται στον αέρα.

«Η συμφωνία για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης καθώς και τα μέτρα που καλούμαστε να ψηφίσουμε, σηματοδοτούν την παραμονή της χώρας στο ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο. Αυτό το είπε άλλωστε και ο Πρωθυπουργός. Αυτή είναι η θέση μας, χωρίς εξωραϊσμούς. Εμείς δεν παίζουμε παιχνίδια success story. Ξέρω ότι επικοινωνιακά δεν ακούγεται καλά να παραδέχεσαι ότι οι μνημονιακοί καταναγκασμοί παραμένουν. Δεν πειράζει. Η αλήθεια δεν μπορεί να υποτάσσεται στις ανάγκες της επικοινωνίας» τόνισε ο κ. Φίλης, ο οποίος προφανώς διεκδικεί έναν ρόλο αριστερής συνείδησης του μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ.

Προσέθεσε ο ίδιος: «Εμείς, με την προσπάθεια μας, τα επιτεύγματα και τα λάθη μας εξακολουθούμε να μην υπογράφουμε την ιδεολογική και πολιτική προσχώρηση στη στρατηγική του κεφαλαίου και του νεοφιλελευθερισμού. Χαρίζουμε στη ΝΔ και στους άλλους πρόθυμους που μας έλεγαν ότι τα μνημόνια είναι ευτυχία και ότι αν δεν υπήρχαν έπρεπε να τα εφεύρουμε, την ιδιοκτησία των προγραμμάτων».

Ο πρώην υπουργός Παιδείας συνέδεσε και αυτός τα μέτρα ως προϋπόθεση για την ελάφρυνση του χρέους και με την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. «Αύριο ψηφίζουμε τα νέα σκληρά μέτρα με τα θετικά αντίμετρα ως προϋπόθεση για την ελάφρυνση του χρέους. Η ψήφος μας είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της Αριστεράς. Της Αριστεράς όχι ως μη χείρον, αλλά ως της ιστορικής δύναμης που με συγκροτημένο σχέδιο μπορεί να εκπροσωπήσει την ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο, για μια καλύτερη Ελλάδα. Δεν εγκαταλείπουμε, δεν παραιτούμαστε, συνεχίζουμε».

«Η μάχη συνεχίζεται», τόνισε, ενώ υποστήριξε ότι η «κυβέρνηση καταφέρνει να πιάνει στόχους, να εκμεταλλεύεται ρωγμές, αντιφάσεις και αντιθέσεις μεταξύ των δανειστών» και πρόσθεσε ότι «προώθησε και προωθεί αντίμετρα» φέρνοντας μεταξύ άλλων ως παράδειγμα το κοινωνικό επίδομα και την πολιτική στην Υγεία, με την πρόσβαση στην περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων.

«Τα μέτρα μας επιβλήθηκαν μετά από μια μεγάλη μάχη που δώσαμε το 2015 και οδηγηθήκαμε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό τον οποίο θέσαμε στη κρίση του ελληνικού λαού» τόνισε, και πρόσθεσε:

«Με τη ψήφιση των σημερινών μέτρων φτάνουμε στα όρια έναντι των πεποιθήσεων της Αριστεράς αλλά και των αντοχών της κοινωνίας. Για τη δική μας Αριστερά, η ηθική της πεποίθησης συναρτάται με την ηθική της ευθύνης. Υπάρχει όμως ένα σημείο που αν υπερβείς τις πεποιθήσεις σου υπονομεύεις τη δυνατότητα να ασκείς την ευθύνη του. Προβληματίζομαι. Ασκείς άραγε την ευθύνη σου όταν καταργείς την αργία της Κυριακής, όταν εξαναγκαζόμενος έστω χάνεις το δίκιο σου για τις ομαδικές απολύσεις, όταν κατάσχονται αδιακρίτως τραπεζικοί λογαριασμοί, παραχωρούνται κοψοχρονιά σε ξένα funds στεγαστικά δάνεια και δεν προτιμώνται οι δανειολήπτες, ονομάζεις θετικό αντίμετρο τη μείωση του φορολογικού συντελεστή σε όλες τις επιχειρήσεις, δηλαδή και σε αυτές με πολύ μεγάλη κερδοφορία;»

«Τηρούμε τις συμφωνίες που μας επιβλήθηκαν. Με τον τρόπο αυτό η Αριστερά υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Όμως πρέπει να προσέξουμε να μη σπάσει ο δεσμός και η ισορροπία μεταξύ δημόσιου και λαϊκού συμφέροντος που ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να εκπροσωπεί γιατί διαφορετικά θα ακυρωθεί ως πολιτικός χώρος» επεσήμανε ο κ. Φίλης.

Εκανε λόγο «για φιλολογία που αναπτύσσεται από κέντρα και παράκεντρα εκτός ΣΥΡΙΖΑ», που έχει σκοπό είπε, «να εγκατασταθεί μια μνημονιακή μηχανή εντός των γραμμών του κόμματος στο όνομα της δήθεν απαραίτητης ωρίμανσης του κόμματος, αλλά κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με πρόωρη γήρανση».

Και ο κ. Φίλης συνέχισε:

«Μας λένε ορισμένοι, θέτοντας στο στόχαστρο τα λεγόμενα βαρίδια του ΣΥΡΙΖΑ, ότι πρέπει να επιβληθεί μια πλήρης αντιστοίχιση μεταξύ των εφαρμοζόμενων πολιτικών της κυβέρνησης και της ιδεολογικής και πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος. Να γίνει η κατ’ εξοχήν παράταξη των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και των επενδύσεων, χωρίς κοινωνικές και περιβαλλοντικές προϋποθέσεις. Να γίνει εκείνη η πολιτική δύναμη που αντί να μάχεται τη διαπλοκή σε όλες τις μορφές της θα επιχειρήσει να διαμορφώσει την δική της διαπλοκή στην επιχειρηματική ζωή και τα μίντια. Ευχαριστούμε. Δεν μας αφορούν αυτά τα σενάρια. Δεν θα πάρουμε. Όσοι από το κατεστημένο σχεδιάζουν αυτή την εκτρωματική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, θα απογοητευτούν».

Ο κ. Φίλης χαρακτήρισε απαραίτητο να ληφθούν μέτρα ανάσχεσης του υπερβολικού πλεονάσματος το 2017 για να αναζωογονηθεί η οικονομία και να ικανοποιηθούν πιεστικές κοινωνικές ανάγκες, ενώ μίλησε για «εκκρεμότητα του κοινωνικού μερίσματος από το πλεόνασμα του 2016», και για πλεονάσματα 3,5% που επιβάλλονται για αρκετά χρόνια.

«Αν τα δύσκολα μέτρα που ψηφίζουμε σήμερα θα είναι τα τελευταία, αν αποδειχθούν ακριβοπληρωμένο εξιτήριο ή αντίθετα καταντήσουν να είναι και αυτά εξαργύρωση μιας κάρτας διαρκούς παραμονής στο καθεστώς λιτότητας, (αυτό) θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες», παραδέχτηκε και εξέφρασε εκ νέου τον προβληματισμό του: «Αναμφίβολα τα αντίμετρα που για πρώτη φορά συμφωνήθηκαν είναι θετικά, και ελπίζουμε ότι θα γίνει κατορθωτό να ενεργοποιηθούν στο σύνολο τους παρά τα εμπόδια που φοβάμαι ότι θα θέσει το ΔΝΤ, εκμεταλλευόμενο τη δύναμη που του δίνει το άρθρο 15». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...